Haagse poen: wat ermee te doen?

 

Heel Brainportminnend Zuid-Oost Brabant verkeerde in een hosanna-stemming toen de kogel door de kerk was: hij komt, hij komt, de grote zak met geld… (vrij naar de tekst van een geliefd sinterklaaslied. Het Haagse geld is inmiddels daadwerkelijk op weg naar 040-land en we kunnen niet wachten tot het arriveert (opnieuw een aardige parallel met het kinderfeest, vergeef me). We moeten niet vergeten dat de financiële impuls er eentje is voor de Brainportregio en dus niet enkel voor de stad Eindhoven. Waarop zullen de volksvertegenwoordigers van de Eindhovense burgers het geld gaan inzetten? Wat mogen we als kiezer verwachten? Heeft u een idee? Ik doe hieronder een poging.

 

Zorgtekort

Afhankelijk van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zou het zo maar kunnen dat het zorgvuldig opgebouwde tekort van 40 miljoen euro in één keer wordt opgeheven. Ik kan me niet voorstellen dat er partijen zijn die iets anders overwegen, hooguit om de PvdA in Eindhoven een hak te zetten. Het was immers hun wethouder Staf Depla die de klus zo duur klaarde.

 

Gat in de reserves

Niet alleen door de laatste coalitie is nogal enthousiast gegrepen in de reservepot van de gemeente Eindhoven. Een pot die eigenlijk bedoeld is voor acute noodsituaties en dus niet voor het dichten van gaten in de begroting. Dat werkte overigens prima, wat onder andere bleek toen met name de zorg erg veel te duur uitpakte. Het Haagse geld zou hier een welkome aanvulling kunnen vormen. En een verstandige bovendien, want er kan natuurlijk best eens iets goed misgaan in onze booming stad.

 

Muziekgebouw Frits Philips

Er kabbelt al jarenlang een discussie over wat er met het Muziekgebouw moet gebeuren en ondanks de financiële strop die al net zolang om de nek van het stadsbestuur hangt is het lastig gebleken om een knoop door te hakken. De huidige coalitie blijkt er heer en meester in om welke ontwikkeling dan ook lang te rekken, voorop gesteld dat het past bij het gewenste resultaat. Zo sloot men in een vloek en een zucht het Turbotol-gedeelte van De Tongelreep, terwijl het Muziekgebouwbesluit vlot een jaartje langer mag duren. Dat zou te maken kunnen hebben met de nadering van Haags geld. Wethouder Schreurs (D66) lijkt mij de aangewezen persoon om eens te bevragen… of haar ingehuurde woordvoerder.

 

Toeristificering Eindhovense binnenstad

Toegegeven, het is een niet-bestaand woord maar het geeft wel aan wat volgens de stadsontwikkelaars moet gebeuren: meer toeristen naar het bruisende Brainporthart dat de Eindhovense binnenstad zo graag wil zijn. Dit betekent dat de infrastructuur op de schop moet en zaken als de tijdelijke versperring van de Vestdijk een duurzame permanente opvolger moeten krijgen; doorpakken dus.

Daarnaast zal het autoverkeer al aan de poort moeten worden gekeerd door meerdere nieuwe P+R terreinen in combinatie met gesubsidieerd openbaar vervoer. Tevens dient Eindhoven Airport een tweede start- en landingsbaan te krijgen om de niet aflatende stroom stadsbezoekers het hoofd te kunnen bieden. Let wel: na aankomst stap je in de trein op het nieuwe NS-station ‘Brainport Airport’ (powered by The Hague). Als het Jesse-effect tot maart voortduurt lijkt Rik Thijs (GroenLinks) mij dé man voor infra. Dat zou ook voor Nuenen geen slechte zaak zijn, want daar is hij opgegroeid.

 

Sport

Brainport heeft in het algemeen behoefte aan helden. Pop-up’s, start-up en push-ups die de regio in de etalage zetten. Aangezien de bedrijvigheid die met deze terminologie gepaard gaat menig Eindhovenaar boven de pet gaat, is er een koppeling tot stand gebracht met sport, topsport welteverstaan. Een voorbeeld is de keuze voor een imposant zwemsportcomplex dat niet voor niets nergens in Nederland zijn gelijke kent. Het is met geen mogelijkheid kostendekkend te exploiteren noch is het binnen de voorgenomen begroting te runnen, maar in potentie zou er weer eens een kampioen uit kunnen voortvloeien. Tot die tijd zal Haags geld beslist bruikbaar blijken om financieel nog een paar jaar te watertrappelen. Door diezelfde Haagse impuls zal er misschien nog iets terug sijpelen naar de traditionelere sportvormen zoals amateurvoetbal, tennis en hier en daar een zaalsportje. Het toont maar weer eens aan dat breedtesport dankzij topsport kan bestaan (als de zak met geld tijdig arriveert). Zo krijgt Frank Depla, eveneens van de PvdA, alsnog gelijk.

 

Eindhoven1461

Nee, het betreft hier geen nieuw biertype en evenmin voert het terug op het jaartal waarop Eyndhoven stadsrechten verkreeg (was immers 1232, toch?). 1461 dagen zal het Haags kapitaal vloeien richting 040, vooropgesteld dat Mark Rutte zijn christelijk-liberaal-humanistisch verbond zo lang bijeen houdt. Peter Kentie, nu nog van Eindhoven365 kan zijn borst natmaken: zijn marketingmachine zal tegen oververhitting aanlopen als de campagneplannen voor de aankomende vier jaar financieel gegarandeerd blijken. Met dank aan Den Haag: Eindhoven de te gekste!

 

Food Fest: Fast Food

Eindhoven hangt al steeds meer van festivalletjes aan elkaar. Leuk, soms een tikkeltje lastig, maar het zorgt zeker voor leven in de Strijperij. In de binnenstad is van food trucks nauwelijks sprake, maar daarvoor in de plaats schuilt achter steeds meer geveltjes een eetgelegenheid voor de minder veeleisende stadsbezoeker. Behalve de van rood naar groen omgetoverde McDonalds kent Eindhoven natuurlijk al een tijdje de KFC, maar nu ook Taco Bell, Five Guys en ga zo maar door. Je zou gekscherend kunnen stellen dat Philips zich meer is gaan richten op Health [Helfff] naarmate het gemiddelde aanbod aan Eindhovens eten verder vervette. Aangezien gewone winkels in Eindhoven nauwelijks blijken te renderen kan worden verwacht dat de Haagse euro’s zullen leiden tot nog meer ongezonde eetgelegenheden.

 

Brainpot

In Amerikaanse straattaal staat marihuana ook wel bekend als ‘pot’. Het kostelijke goedje dat vroeger bekend stond om zijn onschuld en niet-verslavende werking, heeft in Brabant en Limburg een wrange bijsmaak gekregen. Sinds kort weten we dat er overheidswiet op komst is en dat zal niet direct goedkoop zijn. De Haagse politiek zal niet alleen in woorden willen laten zien achter dit experiment te staan en dus is het aannemelijk dat een deel van de Haagse geldstroom geleid zal worden naar Eindhovense wiet. Het kan niet anders dan dat bij de toewijzing van de klus gebruik gemaakt zal worden van een concurrentiegerichte aanbesteding, net zoals bij de ijsbaan, die ervoor zal zorgen dat vrijwel alles achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Van de huidige coalitiepartijen weten we inmiddels dat dit een prima aanpak is, maar goed: na maart kan het zomaar anders gaan.

 

Andere suggesties voor het verlang- of verwachtingenlijstje? Vult u gerust aan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *