Harde eis van wethouder Torunoglu (PvdA)

Het staat er echt:

“Collega-wethouder Yasin Torunoglu benadrukt wel dat de gemeente wat betreft het Muziekgebouw wel één harde eis heeft. ,,De exploitatie moet sluitend worden. Deels door een lagere huur en deels door meer inkomsten.””, (www.ed.nl, 19 mei 2021)

Stoere taal, dat is het zeker, maar wie elf jaar terug in de tijd gaat ziet daar het eerste tekort al ontstaan. Een schamele 51.000 euro. Over 2012 meldde toenmalig directeur Wim Vringer een tekort aan 300.000 euro. Nog eens vier jaar later zaten we op het jubileumverlies van 500.000 euro. In 2018 was het nog maar weer eens 600.000 euro en zo ongeveer bleef het zich jaarlijks herhalen tot aan de coronacrisis.

Inmiddels hebben we afscheid kunnen nemen van een waterspeelpaleis voor jeugdige Eindhovenaren omdat een eenmalige renovatie te duur zou zijn. Het ijssportcentrum werd bijna ontdooid maar alsnog gered door uitbesteding en een buitenzwemgelegenheid bij de Tongelreep is nog steeds ’te duur’.

In al die tijd is er geen enkel politiek jaar geweest dat de PvdA níet in het college zat. Toch denkt huidig wethouder en PvdA-boegbeeld Torunoglu dat het zinvol is zekerheid te suggereren met één harde eis. Vanuit het afgelopen decennium kunnen we gerust concluderen: De eis wordt nooit zo hard gehandhaafd als dat hij geserveerd wordt.

Opnieuw interessant: Een kleine bijdrage vanuit de regiodeal (2,5 miljoen euro) lijkt het risico te beperken. Die bijdrage is echter eenmalig en bij het eerstvolgende exploitatietekort is die envelop allang leeg. Het is in die zin smeergeld om de publieke opinie gunstig te stemmen en om later in het proces druk te kunnen genereren. “Als we het nu niet doen, dan lopen we de bijdrage mis.” De Vestdijkbeslissing was in dat opzicht een schoolvoorbeeld.

Tot slot is MVRDV opnieuw de huisarchitect. Blijkbaar is er voor aansprekende ontwerpen in architectenland maar één telefoonnummer te vinden, een Rotterdams. Is er binnen de Brainport Community echt nergens een heldere geest te vinden die Techniek, Design en Kennis weet te combineren tot een aansprekend ontwerp?

3 reacties

 • bleenhouwers

  Dank voor je prikkelende reactie. Welke zaken beschouw jij als zeperds-in-wording van onze wethouder? Soms krijgen wethouders ook leuken cadeautjes van voorgangers bijvoorbeeld…

 • Margot

  De lijst van zeperds-in-wording van deze wethouder is weer langer geworden. Nog even, dan zijn er verkiezingen en dan zijn we er van af.

  • Carla

   Beste margot,
   Na de verkiezingen er vanaf? Op een of andere manier zijn kiezers soms erg vergeetachtig.
   Of misschien zijn mensen vergevingingsgezind?

   Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *