Heeft Winy Maas teveel petten op?

Fijn dat in het ED aandacht besteed werd aan de dubbele petten van Winy Maas. Het gaat echter nog verder, en het gaat om twee fundamentele kwesties. De heer Maas is ook ingehuurd door Certitudo, eigenaar Stadskantoor, en zijn kantoor heeft de Nieuwe Bergen ontworpen.

De eerste kwestie: hij moet als supervisor voor de hele Binnenstad zorg dragen voor een evenwichtig geheel van alle plannen, in het publieke belang, betaald door de Eindhovense gemeenschap. Dat is strijdig met het eigenbelang van ontwikkelaars en beleggers als onder andere het keiharde puur financieel gedreven CBRE. Een dergelijke vermenging past slechts in een bananenrepubliek of in een door de maffia gedomineerd gebied.

De tweede kwestie is die van de publieke moraal in een democratische rechtsstaat. De heer Maas beroept zich op afspraken of mogelijk contracten tussen hem en het College van B&W. Daarmee demonstreert hij voor iemand die voor de publieke zaak werkt een stuitend gebrek aan democratisch besef en verklaart zichzelf feitelijk mentaal onbekwaam voor zo’n taak. Dat het College van B&W hem de ruimte geeft voor contractuele belangenverstrengeling en van twee walletjes eten is een schande en laat eenzelfde mentaal gebrek zien.

Daarom is het nu hoog tijd dat alle stukken, contracten, gespreksnotities, appjes en dergelijke over het werk van de heer Maas en rond alle ontwikkelingen in de Binnenstad openbaar worden. Als het College dat niet uit zichzelf doet is dat een politieke doodzonde. Winy Maas moet uit zijn taak als supervisor en is vanwege zijn kennis van alle plannen ook niet meer acceptabel als gesprekspartner voor onze gemeenschap

3 reacties

 • Beste PvOpbergen, die stevige taal: is dat hier noodzakelijk of alleen maar krenkend voor het ‘slachtoffer’ bedoeld?

  Ik ben er niet voor om zo hard op ‘de man’ te spelen hier op DSE
  Wat er in het artikel staat over ‘de bal’ ben ik het wel eens, zowel het eerste als het tweede punt.

  Is het misschien een goed idee om een formele vraag aan de gemeenteraad te stellen of zij de gevraagde stukken heeft onderzocht en wat haar mening is over deze zaak? De gemeenteraad heeft immers de controlerende rol over wat de wethouders allemaal afspreken.

 • bleenhouwers

  Het dubbele pettenverhaal heeft steeds boven de gekozen constructie met Winy Maas gehangen. Dat ben ik met Peter van Opbergen eens. Taaltechnisch is er ook nog iets interessants op te merken dat zelfs leidde tot enige redactioneel overleg 🙂

  Het woord ‘mentaal’ is voor meertaligen een lastige lettercombinatie. In het Nederlands is ‘mentaal’ voor meerdere uitleg vatbaar maar kent op zich geen positieve of negatieve waarde. Om dat te begrijpen moet je even googelen op: ‘betekenis mentaal’. Voor Engels-georiënteerden, en dat zijn er in onze regio nogal wat, kan vrijwel hetzelfde woord een ander beeld oproepen. Het Engels kent een uitspraak als deze: Get him, he is mental, (Grijp hem, hij is gek.) Zolang Winy Maas in het Nederlands taalgebied blijft hoeven we hem dus niet te grijpen. Alhoewel, je weet het met taal maar nooit… in Vlaanderen kan het alweer anders zijn.

  • Michel

   Sowieso ben ik niet zo voor één supervisor per gebied. Liever zie ik een team van supervisors dat bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, sociologen etc. dat toezicht houdt op alle grote ontwikkelingen in de stad en en de vraagstukken beziet vanuit alle invalshoeken. Dat zal het draagvlak voor gekozen alternatieven ook groter maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *