Help de Democratie, ga ook stemmen!

Ik had er geen zin meer in. Ik wilde dit jaar voor het eerst in twee-en-vijftig jaar niet meer gaan stemmen. Na vier jaar volgen wat de gemeentelijke democratie heeft gebracht was ik het zat en diep teleurgesteld in hoe het allemaal werkt.
De partijprogramma’s beloven dít maar de realiteit doet dát. Het ging om armoede bestrijding en meer gelijkheid. Nu zijn we de trotse eigenaar van een landgoed van 30 miljoen. Dat schuurt.

Maar nu zie ik op het Journaal hoe het ook kan. Wat er gebeurt als een mafkees in een totalitaire staat een ander (democratisch) land kan binnenvallen en zonder pardon met de grond gelijk kan maken. En dat ondertussen naar de eigen bevolking doodzwijgt door het nieuws te manipuleren. Dat de pers in dat land niet meer bestaat. Dat journalisten met de ‘verkeerde’ boodschap 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Dat protesteerders enkele reis Siberië krijgen. Dat één man zoveel macht heeft dat dat zo maar kan gebeuren.

Dan ga je weer een klein beetje zien hoe mooi wij het hebben in Brainportcity. Dan zie je weer dat ten opzichte van hoe het in Rusland gaat de Eindhovense gemeenteraad toch nog een 7- krijgt. En alle discussies en commentaar die wij en anderen daarop hebben gehad tot doel had om er een dikke 8 van te maken. Een luxeprobleem dus.

Dus ik ga dit jaar toch maar weer stemmen. Nù niet gaan stemmen terwijl ook vandaag een deel van Oekraïne uitgemoord wordt, dat zou ik mijzelf nooit vergeven.

Op welke partij moet je dan stemmen? Geen idee, want het is mij volslagen onduidelijk welke partij wat echt gaat doen. Ik stem dus op een persoon die ik vertrouw, want dat is het belangrijkste: vertrouwen in je volksvertegenwoordiging.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *