Help Eindhoven Hartveilig te worden!


Eindhoven Hartveilig streeft ernaar om van heel Eindhoven een 6-minutenzone te maken.

Wat is een 6-minutenzone?

Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Een 6-minutenzone is dus een gebied waarin de burgerhulpverleners binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn. Hiermee wordt de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot. Na 6 minuten is het hart minder gevoelig voor een stroomstoot dus snel inzetten van een AED is erg belangrijk. Reanimeren alleen is helaas niet voldoende.

Mensen die een reanimatiecursus hebben gevolgd, kunnen zich opgeven als vrijwilliger voor een 6-minutenzone. Als een telefonische melding via 112 binnenkomt, zal de meldkamercentralist de burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een SMS-bericht sturen op de mobiele telefoon met de instructies, plaats van de AED en het adres van het slachtoffer. De SMS wordt gestuurd naar maximaal 30 burgerhulpverleners van wie de locatie het dichtst bij het adres van het slachtoffer ligt. Ook kan je opgeroepen worden via de app van HartslagNu.

Om van onze stad een 6-minutenzone te maken hebben we 2 belangrijke dingen nodig:

1. Voldoende AED’s, die aangemeld zijn bij HartslagNu, verdeeld over de stad en die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dus met een buitenkast. Er zijn maar elke wijken in de stad die nu hartveilig zijn en enkele wijken zijn bezig dit te bereiken.

2. Voldoende opgeleide EHBO’ers, BHV’ers of mensen die kunnen reanimeren EN die zich aangemeld hebben bij HartslagNu.nl. Deze mensen worden burgerhulpverleners genoemd.

Op dit moment zijn er nog niet voldoende burgerhulpverleners in onze stad. Om dit te bereiken zou het fijn zijn als alle BHV-ers en EHBO-ers en mensen met een geldig reanimatiecertificaat zich aanmelden bij HartslagNu.nl.

Leren reanimeren?

Wil je leren reanimeren en een AED leren bedienen, meld je dan aan voor een reanimatie cursus en na de reanimatiecursus van 4 uur, krijg je een certificaat waarmee je je kunt aanmelden bij HartslagNu.nl.
De kosten voor zo’n cursus zijn rond de 40 euro en worden vergoed (vanuit de aanvullende polis) door diverse verzekeraars onder ‘preventie’ of ‘cursus’.

Wijkteams

Om heel Eindhoven Hartveilig te krijgen, is het nodig dat in de wijken teams zijn die actief bezig zijn met het opleiden van burgerhulpverleners door het organiseren van reanimatiecursussen en herhalingscursussen en het aanschaffen en onderhouden van AED’s. Eindhoven Hartveilig begeleid jullie hier graag in.

Zoals je op het plaatje ziet, is Eindhoven nog lang niet hartveilig en zijn er vooral in Woensel initiatieven opgezet voor het opzetten van 6-minutenzones.

Ook een 6-minutenzone in je wijk opzetten?

Wil jij dit voor je wijk opzetten (of doe je dat al maar weten wij dit nog niet), dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je dan helpen. email: info@eindhovenhartveilig.nl of bel: 06 26198799

Informatieavond

Op 26 maart 2018 organiseren we een informatieavond ‘Heel Eindhoven Hartveilig’. Ben je een 6-minutenzone aan het opzetten in jouw wijk of wil je dit gaan doen? Stuur ons dan een mail voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *