Herinneringen aan Lau Kanen alias Gouddelver

Vandaag las ik tot mijn schrik in het ED dat hij overleden is op 11 oktober.
We hebben met Lau een meedenker, dichter en schrijver verloren op onze portal. Als Lau Kanen in het ED en als Gouddelver was hij actief op het inmiddels volledig verdwenen oude volkskrantblog, maar op onze Digitale Stad Eindhoven is en blijft hij nog aanwezig!

Onze eerste “samenwerking” die ik me herinner was in januari 2005 zoals hier te zien.Lau viel ook op met zijn kalme en doordachte reacties waarbij er geen onvertogen woord viel. Een verademing in de digitale wereld van soms scheldpartijen, verdachtmakingen en erger nog bedreigingen. Mede dankzij Lau is dat op DSE nooit voorgekomen.

Soms deed hij ook een beroep op de “inwoners” van onze digitale stad met het verzoek om mee te helpen bij de vertaling van een gedicht zoals in deze link: dse.nl/een dse-er in podium witteman/ waarin ik beschreef dat ik hem voorbij zag komen bij Podium Witteman en de vertaling van dat ene gedicht nog eens aanhaalde.

Lau “bij” Paul Witteman

Ik zag hem voor het eerst in levende lijve op een DSE lustrum in de TU/e en ben nog eens bij hem op bezoek geweest in Veldhoven voor een ondersteunend computer klusje.

Lau de redactieleden zullen je missen en vooral ik, als je me weer eens om een toepasselijke foto vroeg. Wij wensen de familie, kinderen en vooral zijn echtgenote veel sterkte toe. Ik hoop daarbij dat het steun biedt om, als het verlies een plaats heeft gekregen, in de komende jaren nog eens wat van zijn bijdragen terug te kunnen lezen.

Hier zijn de 57 bijdragen van gouddelver op onze vernieuwde site terug te vinden. Oudere bijdragen zijn in het archief voor 2017 lastiger terug te vinden maar mocht daar behoefte aan zijn, laat het me weten.

Rien Valk

4 reacties

 • Boris Kanen

  Beste Rien,
  Heel hartelijk dank voor deze mooie herinneringen! Heel waardevol voor mij als zoon om dit te lezen.
  Ik ben erg geïnteresseerd in zijn bijdragen en gedichten en zou graag eens in het archief grasduinen
  ­čÖĆ
  Boris Kanen

  • Rien Valk

   Beste Boris,

   Het doet mij goed dat wij op deze manier de herinnering aan jouw/jullie vader levend kunnen houden. Ik had hem bijna weer een herinneringsmail gestuurd met de vraag waar zijn bijdragen bleven. In dat opzicht was ik echt geschrokken van het onverwachte overlijdensbericht in het ED, waar Rikie mijn echtgenote mij nog op attent maakte! Tijdens een van de laatste DSE bijeenkomsten in hotel Pierre was jouw vader er ook en hebben Rikie en ik nog met hem gesproken.

   Het DSE archief is vrij toegankelijk alleen is het wat lastiger zoeken omdat het door de overgang van systemen en software eind 2019 niet meer helemaal correct geïndexeerd is. Deze link: https://www.dse.nl/archief/?s=gouddelver levert in elk geval al iets op. Maar om meer te vinden zou je vanaf 2005 de maanden in het archief moeten doorlopen. In januari 2005 vind je al twee berichten. Voor zijn reacties zou je echt elke bijdrage moeten bekijken

   Dat de wereld heel klein is bewees mijn oudste zoon die vertelde met jou bevriend te te zijn. Ik was in eerste instantie verbaasd zijn deelneming op Facebook tegen te komen. Nogmaals veel sterkte en als ik ergens mee kan helpen hoor ik het graag.

 • Bob

  Heel jammer dat we verder moeten zonder de bijdragen waar we de heer Kanen van kennen. Hoe mooi ook, dat we nog kunnen teruglezen wat hij schreef. Je hebt het mooi verwoord, Rien. Mooie schrijfstijl, juiste toon en, als ik zo vrij mag zijn, een heel mooie foto van een mooi mens.

  • Rien Valk

   Dankjewel Bob,

   Uit jouw “pen” heeft dit compliment extra waarde voor mij!
   Soms is het gewoon fijn en geruststellend te ervaren dat je het goed hebt gedaan. In dat opzicht ligt in deze wereld de nadruk te vaak op wat er niet goed is. Jouw bijdragen zijn voor mij een bron van inspiratie en ik verwacht voor meer van onze lezers die hopelijk getriggerd worden om zelf eens iets te schrijven. Ze zijn bij deze uitgedaagd!

   Ik hoop en ik denk met mij vele anderen, nog heel lang van jou stukskes te mogen genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *