Het breekijzer smeden als het heet is

Met veel haast is op 16 juni 2020 de omgevingsvisie vastgesteld. Die moest er komen vanwege de naderende nieuwe omgevingswet. Het maakte de weg vrij voor de plannen die nu zo ter discussie staan.

De haast is nu pas echt losgebarsten. Ditmaal om diezelfde nieuwe omgevingswet juist vóór te blijven. Die eist namelijk inzet van het stadsbestuur op een wijze die niet past bij de Eindhovense aanpak waarbij plannen al definitief zijn om vervolgens door de Eindhovense strotjes te worden geperst.

Nog even doorbijten, beste raadsleden… volgend jaar wordt het vast kalmer.

 

 

2 reacties

  • bleenhouwers

   Pijnlijke vraag (voor mij) omdat ik blijkbaar onvoldoende context opnam. We hebben een stadsbestuur dat eerst ontzettend zijn best doet om een omgevingsvisie op te stellen en door de raad te loodsen. Dat werd gedaan onder het mom van de nieuwe omgevingswet die een dergelijk visiedocument vereist. Die wet is echter nog steeds niet van kracht en die visie hoeft pas in 2024 klaar te zijn. Je zou verwachten dat in navolging van die snelle eerste stap ook de vervolgstappen in de geest van de aankomende omgevingswet worden gezet. Maar dat gebeurt dus niet. De omgevingsvisie laat zien hoe de stad er straks uit zou moeten komen te zien, noem het een stip aan de horizon. Elke vervolgstap zou in de nieuwe wet opgehangen moeten worden aan dat visiedocument. Tot dat punt is het allemaal nog wel recht te breien wat er gebeurt. Procedureel verandert er bij de inwerkingtreding van de nieuwe wet ook het een en ander inzake inspraak (meer naar voren in het proces) en transparantie richting burgers en omwonenden in het bijzonder. De naderende wet wordt voor het ene doel gebruikt om vaart te maken en zo voortijdig aan de wet te voldoen. Maar vervolgens wordt de naderende invoeringsdatum van diezelfde wet gebruikt als argument om nu nog snel zaken te regelen die nu makkelijker te regelen zijn dan na de inwerkingtreding. Dat vind ik, hoe zeg je het diplomatiek… ‘bijzonder’.

   Meer lezen over de omgevingsvisie: https://vng.nl/artikelen/omgevingsvisie
   Meer over de nieuwe wet die er dus nog niet is zie je in de video: https://www.youtube.com/watch?v=rpR0ySOgXJU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *