Het Eindhovens Dagblad op z’n scherpst

‘EINDHOVEN – Hoogstpersoonlijk stak wethouder Stijn Steenbakkers zijn nek uit om de luchtkwaliteit in Eindhovense klaslokalen te verbeteren met lampen van Signify. Het is de temperamentvolle CDA’er ten voeten uit. In zijn enthousiasme zoekt hij de grens op.’, zo opent Mark Wijdeven zijn portet van de gevierde alleskunner binnen het Eindhovense college.

De grenzen. Erop of erover?
Langzaam maar zeker zou ‘De Krant’ zich achter de oren moeten krassen. Wie de wethouder inmiddels al langer meemaakt (en dat zijn nogal wat Eindhovense inwoners), die weet dat wat eerst aan ‘gebrek aan bestuurlijke ervaring’ werd geweten nu wordt toegeschreven aan zijn temparement en enthousiasme waardoor hij ‘de grenzen opzoekt’.

Daarmee is het de vraag vanaf welk moment ‘onze’ Stijn de grens, in de ogen van het Eindhovens Dagblad, wél is overgegaan. Als een gok met 700.000 gemeenschapseurootjes nog geen signifycante aanleiding vormt, dan weet ik het niet meer…

De wethouder werd om de onfrisse luchtverfrisserdeal met Signify door de krant aangepakt. Er was sprake van een heuse reconstructie, zeker. Maar dat dreuntje tegen het imago van Brainport’s eigen godenzoon, dat was blijkbaar toch teveel. Nog geen dag later perst dezelfde Mark Wijdeven op ED.nl een zalvende portret over Steenbakkers uit zijn toetsenbord.

Druistig
Allereerst wordt CDA-burgemeester Blanksma opgevoerd. De strekking van de co-piloot in de Brainport Development-cockpit: partijgenoot Steenbakkers is een uiterst getalenteerde kanjer. Daarna tekent de krant een citaat op van een anonieme schoolbestuurder over de wethouder: “Hij kan druistig zijn. Hij wil snel vooruit. Te snel soms.” Daarmee is de toon gezet.

Bijna lieflijk beschrijft Wijdeven hoe zeldzaam Steenbakkers’ uitglijders zijn. Het is dan ook het kortste zinnetje uit het hele artikel: ‘Uitglijders zijn zeldzaam.’ Een verdere duiding van die stelling blijft achterwege. In dezelfde alinea komen wel de kwaliteiten aan de orde: met speels gemak bespeelt en charmeert wethouder Steenbakkers de raad en loodst zo complexe dossiers* erdoor.

Luchtje
Als klap op de vuurpijl formuleert de auteur een paar mooie zinnen waaruit het onschuldige karakter van dit politieke supertalent maar weer eens moet blijken. Dezelfde auteur die pakweg twee dagen geleden nog reconstrueerde hoe Signify de luchtreinigersopdracht toegewezen móest krijgen.

Dankzij mijn liefde voor Limburg dacht ik direct terug aan Jos van Rey. Hij was het die Roermond met een stevige dosis ambitie en doorzettingsvermogen op de kaart zette. Een bekwaam politicus die veel voor elkaar kreeg, maar wel tegen een bepaalde prijs. Het is aan het Eindhovens Dagblad om er mede voor te waken dat wethouder Steenbakkers, goeiig als hij is, niet dezelfde ondoordachtheden begaat.

+++++++++++++

Naschrift
Het verbaast u wellicht niet dat ik vermoed dat het Eindhovens Dagblad op de redactie ook een Signify luchtverfrisser heeft hangen. De werking van zo’n apparaat wordt niet alleen door experts betwijfeld. Ook ik heb mijn bedenkingen. Blijkbaar was het makkelijker om een anonieme schoolbestuurder te citeren dan één gesprekspartner te vinden met een iets andere kijk op de indrukwekkende palmares van het bestuurlijke goudhaantje der Eindhovense politiek. Weggefilterd, denk ik zo…

Een reactie

  • Wim

    Gek dat er niemand boos wordt als een wethouder zo ver over de grenzen gaat. Dit kan toch niet in een democratie!
    En hij blijft maar beweren dat hij niks verkeerd gedaan heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *