Het gezelligste boekwinkeltje van Eindhoven

Kreurak, de tegenstribbelende deur gaat open en ik sta midden tussen de boeken, met de geur van vers bedrukt papier en inkt in mijn neus kijk ik rond. O ja achterin bijna verborgen tussen de boeken zit Stein Spijkerman eigenaar van de kleinste en gezelligste boekenwinkel van Eindhoven.

Foto: Rien Valk

Stein zegt van zichzelf dat hij het grootste deel van zijn leven verlezen heeft, als je dan eindigt als boekhandelaar dan heb je het goed gedaan, toch?

Mij werd wel eens toegeroepen, “pas maar op jij verleest nog eens je hele verstand” Nou was dat ook niet zo heel gek omdat onze buren vroeger de klikgewoonte hadden om aan mijn ouders te vertellen dat hun oudste zoon ’s avonds laat weer voor zijn slaapkamerraam zat te lezen dankzij de straatlantaarn voor ons huis.

Echt een kleinere boekwinkel vind je niet – Foto: Rien Valk

Maar ik dwaal af na een praatje over boeken en de helaas voorbije activiteiten van Glow off (dse.nl/doe-je-mee-met-glowoff-2018) waarbij de inwoners van Eindhoven gestimuleerd werden om op hun eigen wijze met het grote Glow mee te doen en waarvoor Stein een keer een speciale verlichtingsetalage maakte, kom ik tot de reden van mijn aanwezigheid. Ik wil de historische atlas van Eindhoven die mijn lief voor mij kocht bij Stein ook als cadeau voor mijn broer aanschaffen. Een mooi overzicht van de ontwikkeling van Eindhoven van Brabants marktstadje tot centrum van de Brainport-regio. Leuk en interessant om te lezen. Misschien leidt het lezen van dit boek ook wel tot een beter begrip voor de hoogbouw aversie in onze historische binnenstad

Een kwartiertje verder sta ik met de atlas in cadeaupapier en het boekenweekgeschenk buiten. Ik heb weer wat cultuur opgedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *