Het GroenLinks surprise-arrangement

Een aardige impressie van de verrichtingen van de Eindhovense partijen is te zien op Studio040: ‘Op verkiezingscampagne: langs de deuren met rozen of los gaan op social media.’ Rik Thijs (lijsttrekker van GroenLinks) wordt daarin geconfronteerd met de stelling dat D66 ook voor duurzaam is. Daarop kopt Thijs in: ‘Ja, D66 is ook voor verdere uitbreiding van Eindhoven Airport, dus dat verhaal kun je je afvragen’. Maar is D66 de enige partij die een beeld van zichzelf schetst dat niet helemaal zuiver is?

Posters en affiches, een stad vol beloften
Met nog een week te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen bekijk ik de verkiezingsposters en affiches door de hele stad. De SP postert ‘Voor elkaar’, maar ik denk dat juist die partij de afgelopen vier jaar bijna niets voor elkaar kreeg. Samen een gemeentelijke Sportvisie opstellen bijvoorbeeld of een goedlopend proces regisseren rondom het IJssportcentrum en Waterpretpaleis De Tongelreep… de SP had er moeite mee en dat lag niet alleen aan Bianca van Kaathoven.

SP had het de afgelopen jaren goed…

Een ander opvallend affiche is van LPF met daarop het wederom iets grijzere bolleke van Rudy Reker. De tekst is veelbelovend: ‘Wij doen wat we zeggen’. Natuurlijk is LPF Eindhoven geen eenmanszaak en spreekt de heer Reker dus terecht in de wij-vorm. Toch zit de partij maar met één zetel in de huidige raad en in de oppositie bovendien. Om te doen wat LPF belooft is meer momentum nodig en hoezeer Rudy Reker het wellicht verdient, dát ontbreekt. De partij komt eigenlijk een paar PK tekort.

…doen wa ge zegt!

In iets mindere mate geldt dat gebrek aan slagkracht ook voor Leefbaar Eindhoven. De partij heeft er in Forum0veertig bovendien een concurrent bijgekregen ofschoon de start van de Forumers nu niet echt een prijs verdient: nog geen twee weken voor de verkiezingen deed de lijsttrekker een stap terug. Eerder was er al ander gedonder binnen en buiten de nieuwbakken partij. De affiches van de club van Marcel van Bussel lijken echter voor die tijd al bedacht, toen vooral andere partijen als ‘aanmodderaars’ moesten gelden…

Moddergooiend aanmodderend richting 21 maart…

Zeg maar Ya tegen de PvdA
De PvdA, die zich op de grote posterverzamelborden presenteert met de slogan ‘040werkt’ is op individuele borden vaak te zien met een foto van de breedlachende Yasin Torunoglu.

040werkt door Yasin en zijn PvdA?

De belofte van de PvdA is dan ook: ‘Yasin’. Hoewel ik vind dat onze huidige wethouder van wonen, wijken en burgerparticipatie zeker zijn best doet, is alleen ‘Yasin’ toch wat mager.

…of ‘Neen’ tegen misdaad (Karel de Grotelaan, echt!)

VVD
De VVD durft het in Eindhoven toch weer de anti-misdaad kaart te trekken. Ik had het zo kort na de problemen rondom de hardliners Teeven en Opstelten nog niet verwacht. Je zou kunnen zeggen ‘dapper’, maar gezien de Eindhovense context denk ik dat je eerder van een gemiste kans zou moeten spreken. Misdaad is niet de grootste zorg van veel Eindhovenaren. Dat de Eindhovenaren minder makkelijk goede zorg dreigen te krijgen is dat wel. Maar daarvoor moet je misschien niet bij de VVD Eindhoven zijn.

DLinks of Groen66
Terug naar de sfeerimpressie van Studio040 en met name de impliciete vraag waarin GroenLinks en D66 anno 2018 nog van elkaar te onderscheiden zijn. Eigenlijk is de grens steeds sterker aan het vervagen. De Eindhovense coalitie van de afgelopen jaren heeft daaraan meegeholpen; men bleek het veelal roerend met elkaar eens.

De enige plek in Eindhoven waar oorspronkelijk geen D66 bord staat…

Dat is niet alleen lokaal een tendens maar ook landelijk. Nog niet zo heel lang geleden had D66 nog een apostrofje tussen de letters en de cijfers. Met het verdwijnen van dat minuscule leesteken verdween ook de behoeft aan vernieuwing van de democratie en vergroting van de transparantie. De ‘D’ van D66 is vergroend: ‘Duurzaam’.

Bij GroenLinks proefde je lange tijd dat het rechter gedeelte uit de samenstelling op één stond. Maar Links heeft steeds meer plaats gemaakt voor Groen. In mijn beleving geldt dat in Eindhoven net zo goed als landelijk, maar het kan zijn dat mijn selectieve nieuwswaarneming daaraan debet is. Prachtige plannetjes en plannen van GroenLinks gaan doorgaans vaker over milieu en duurzaamheid en zelden over sociale verhoudingen of werk voor mensen zonder veel opleidingsbagage.

D66 of toch GroenLinks: Eindhoven Airport
Rik Thijs geeft in het fragment op Studio040 aan dat D66 eigenlijk een beetje jokt. De eventuele groei van Eindhoven Airport maakt in milieu-opzicht namelijk het verschil tussen GroenLinks en D66. De laatste staat niet per definitie onwelwillend tegenover groei van het aantal vluchten. Dat is voor Duurzaam66 natuurlijk een tikkeltje lastig.

GroenLinks zegt zich hard te maken voor geen verdere groei en doet daar, met de verkiezingen in het vizier nog een schepje bovenop door nu samen met de PvdA, ook al een coalitiegenoot, te pleiten voor een vliegtaks ter compensatie van de kosten voor gehinderde omwonenden. Een beetje raar is het wel om daarover vlak voor 21 maart te beginnen terwijl je de hele raadsperiode aan het roer staat van de gemeente Eindhoven: één van de drie aandeelhouders van Eindhoven Airport.

Yes We Can
GroenLinks maakt landelijk onder Jesse Klaver een herkenbare ontwikkeling door: strak geregisseerd ontstaat er een gevoel van hoop en een verwachting van op komst zijnde verandering, vooral bij veel jeugdige kiezers. We zagen dat eerder bij John F Kennedy, Bisschop Bekkers en recentelijk nog bij Barrak Obama: ‘Change, Yes We Can’. En misschien is dat wel de echte onderscheidende factor om D66 en GroenLinks ook in Eindhoven uit elkaar te houden. De verandermantra is bij D66 niet zo prominent aanwezig, wat niet wegneemt dat de partij voor Eindhoven een duidelijk toekomstperspectief schetst in haar programma. Concreter dan dat van GroenLinks.

Voor de verandering…

Groener gras
In het pleidooi voor verandering schuilt, vrees ik, dus het addertje onder het GroenLinkse gras. De geschiedenis kent maar weinig succesverhalen waar het veranderpolitici betreft. Zelfs Emmanuel Macron heeft amper een jaar na zijn beëdiging als president niet veel waargemaakt van zijn bevlogen ideeëngoed. Ook voor de ‘Obama français’ is verandering prediken aanzienlijk makkelijker gebleken dan de realisatie van die verandering.

…moet u voor de verandering hier zijn.

De geschiedenis kent veel meer voorbeelden van hoopvol denken en een gedroomd toekomstbeeld: de Praagse lente, de Arabische lente, de perestroika en de grote Duitse droom van een duizendjarig rijk; alle hadden gemeen dat ze een positieve verandering propageerden maar deze niet waar wisten te maken. Goede bedoelingen, een krachtige boodschap en dito boodschappers ten spijt was de uitkomst telkens een andere dan de gepropageerde.

Leren we het als kiezer dan nooit?
Nee. Het mooie van de veranderboodschap is dat deze op een nieuwe plek en in een nieuw tijdsgewricht zich uitstekend laat recyclen. En dat is nu juist wat GroenLinks doet, landelijk maar ook lokaal. Het land hangt vol met ‘Verandering begint hier’. En aangezien iedereen de wens heeft om bepaalde zaken veranderd te zien houd ik mijn hart vast, de teleurstelling zal veelzijdig zijn.

Met ‘verandering’ bestuur je geen land, provincie of stad; je wint er verkiezingen mee. Dat moet je met ‘Voor een gezonde gemeentelijke boekhouding’ of ’12de artikel gratis?!’ nog maar eens voor elkaar zien te krijgen. De financiële balans van de hoofdstad van Brainport behoeft de aankomende vier jaar geen verandering… gelukkig maar!

 

Naschrift:
Misschien kunt u voor de verandering op 21 maart een keertje wel een kwartiertje vrijmaken voor een bezoekje aan een stembureau. Op dse.nl vindt u allerlei beschouwingen maar ook kernachtige beoordelingen van elk partijprogramma van de deelnemende Eindhovense partijen. Klik op ‘DSE helpt kiezen’ en u kunt aan de slag. Succes!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *