Het klimaat verandert en het is niet onze schuld. Wat nu?

De stelling van dit verhaal is: Ja, er verandert misschien wel wat aan het klimaat, maar dat is normaal hier op aarde en daar kun je als mens niks aan doen, dus het is zonde van de tijd en het geld om je daar druk over te maken. De mens is niet verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Dit opstel is de tegenhanger van https://www.dse.nl/het-klimaat-verandert-door-onze-schuld-wat-nu/

Koolstof zit al honderden miljoenen jaren in een kringloop: Als CO2 in de lucht of in water, als hout in een boom, als organische stoffen waar mensen en dieren van gemaakt zijn, als veen, steenkool of diamant diep in de grond.  Er komt geen koolstof bij, er gaat geen koolstof af. De hoeveelheid CO2 in de lucht varieert wel: vulkaanuitbarstingen gooien soms kubieke kilometers ellende de lucht in, waaronder CO2, waardoor soms de zon een paar jaar niet zichtbaar is. De zon zelf varieert ook in de hoeveelheid energie die wordt uitgestraald. Recent, in de Middeleeuwen, hebben we een warme periode gehad, rond het jaar 1700 hadden we een kort ijstijdje. Nu is het weer een warme periode.

Als CO2 in de lucht rondzwerft,dan is dat slechts in een concentratie van 0,04%. Vroeger, voor de industriële revolutie, was dat 0,03%. Lucht bestaat verder uit stikstof (78%), zuurstof (21%) en argon (bijna 1%). Klimaatsceptici vragen zich af of zo weinig CO2 zulke grote gevolgen kan hebben. Laat staan het kleine beetje dat we daar als mensheid aan toegevoegd hebben. De jaargemiddelde temperatuur in Nederland is sinds 1906 met 1,7 graad Celsius toegenomen. Zijn dat soort afwijkingen bijzonder of is dat normaal als je kijkt over een paar honderd miljoen jaar? Dat is het onderwerp van gesprek op klimaatkritische weblogs als https://www.climategate.nl/.

Het IPCC rapporteert voorspellingen van de opwarming van de aarde waar we ons behoorlijk zorgen over moeten maken. Nu verschijnen er metingen van de echte opwarming en dan blijkt het mee te vallen. Conclusie: De modellen van IPCC overdrijven de opwarming. Dat levert dan weer commentaar op van wetenschappers die de nauwkeurigheid van de temperatuurmeters ter discussie stellen. Een typisch geval van ‘Don’t adjust your mind, their’s a fault in reality’.

Een groep kritische emeritus hoogleraren waaronder Guus Berkhout, Kees le Pair, Karel Wakker en Rutger van Santen (ex-rector-magnificus TU/e) vinden zichzelf “bezorgde wetenschappers die erop wijzen dat we met het draaien aan de CO2-knop het klimaat niet naar believen kunnen veranderen”. (Volkskrant 9-2-19). Enkele stellingen van de heren zijn: Klimaatverandering is van alle tijden, de mens heeft daarop maar bitter weinig invloed (Elsevier 11-10-18), CO2 is niet de oorzaak van alle problemen (De Telegraaf 29-12-18), De IPCC modellen overschatten de waargenomen opwarming (pamflet Nieuw Klimaat Alarm 8-18), Hoe meer CO2, hoe groener de aarde (De Telegraaf 25-1-19). De Volkskrant van 9-2-19 heeft deze vier stellingen proberen te ontkrachten in het artikel ‘Warmt CO2 het klimaat echt wel op?’ https://www.volkskrant.nl/wetenschap/warmt-co2-het-klimaat-echt-wel-op-en-nog-drie-knellende-vragen-die-klimaatsceptici-vaak-stellen-~be29fd8a/ .Dit artikel is de moeite waard om eens aandachtig te lezen, zowel voor klimaat-fanaten als klimaat-critici.

Berkhout is bezig met de oprichting van een instituut dat breed klimaatonderzoek moet uitvoeren om een beetje weerwoord te geven aan het IPCC, die eigenlijk geen tegenspraak duldt. De overtuiging van de hooggeleerde heren is dat we worden misleid door de Al Gores van deze wereld en in een honderden miljarden verslindende utopische verduurzaming van Nederland worden gerommeld. De boodschap van Berkhout aan politici is dan ook om even te wachten met dure CO2 maatregelen.

Gelukkig, kunnen wij ook weer lekker achterover leunen. Of toch maar niet?

3 reacties

 • Ir. H.D. Rakhorst

  De opwarming van de aarde is grotendeels natuurlijk. Er is een ca. 800 jaarlijkse periodicteit met een temperatuurschommeling van ca 2 graden. Dit wordt verklaard door perioden van meer of minder zonnevlekken. De zonnevlekkenperiodiciteit wordt veroorzaakt door de (aantrekkings- en magnetische) krachten van de planeten op de zon. Hierbij zijn alleen de planeten Mercurius, Venus, Aarde en Jupiter van belang. Als men de conjucties van Venus Aarde en Jupiter binnen b.v. 1 radiaal bestudeert,dan blijken deze een periodiciteit van 20,14 jaar te hebben en met een van de planeten in oppositie 10,07 jaar, exact de gemiddelde periodiciteit van de zonnevlekken cyclus. Houden we rekening met de excentrische banen van Mercurius en Venus dan ligt het ca. 800 jarig maimum rond 2000 – 2010.

 • M. STAPPER

  Klimaat verandering is van alle tijden, en de mensen hebben er weinig invloed op. Lees de geschiedenis boeken er maar op na. Oh en die Al Gore, zal voorlopig zijn mond wel houden, sinds er vorige week sneeuw gevallen is in Las Vegas en LA, en het in het noorden van de USA extreem koud is geweest.

  • Dat klimaatverandering van alle tijden is zou wel eens kunnen kloppen. Dat mensen er weinig invloed op hebben is nog niet zo zeker. De beschreven geschiedenis is pakweg 5000 jaar oud, dus te kort om daar uitspraken over miljoenen jaren over te maken.
   De klimaatwetenschappers hebben voorspeld dat het weer ontstuimiger wordt, dus veel kouder en veel warmer. Dat weet Al Gore ook. Dus sneeuw in de woestijn is ook zorgwekkend, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *