Hoe staat het met de voortgang van de hoogbouw in Eindhoven

Politieke Partijen met de billen bloot

Welke politieke partij durft zich in haar verkiezingsprogramma uit te spreken over de beslissing of het wel zo slim was van Eindhoven om in te zetten op extreem hoge gebouwen binnen de Ring? We kunnen dan als kiezers eindelijk laten horen wat we er echt van vinden door wel of niet op zo’n partij te stemmen. De gemeenteraadsverliezingen zou je dan kunnen zien als een referendum over de manier waarop de politiek in de afgelopen periode het huisvestingtekort heeft aangepakt.

What-If

Stel dat de gemeente de bouwwensen binnen de ring van Eindhoven had beperkt tot maximaal 5 verdiepingen, zou het dan beter gelopen zijn of slechter? Misschien waren er dan al veel meer woningen gebouwd. Nu hebben we na vier jaar bakkeleien nog steeds geen schup de grond ingekregen.

Geen actuele informatie

De stemmer heeft onderhand wel wat behoefte aan actuele informatie. Nu is het na de raadsbeslissing over het Stadhuisgebied angstaanjagend stil geworden. Welke vragen hebben we nog steeds geen antwoord op?

Vragenlijstje

Hier een willekeurig en niet uitputtend vragenlijstje:

Stadhuisplein Noordgevel: dit valt buiten het plan Stadhuisplein omdat er geheime (?) afspraken gemaakt zijn met de projectontwikkelaar. Moeten we onderhand niet eens gaan duwen om die afspraken boven water te krijgen? Nu weten we nog steeds niet wat de regels en beperkingen zijn voor dat gebied.

Optillen van de Catharinakerk: daar is veel gekrakeel over geweest. Er zou een onderzoek uitgevoerd worden naar de mogelijkheden en beperkingen van een Catharinakerk-op-pootjes. Daarna horen we niks meer. Dus de vraag is of dit onzalige plan onderhand van tafel is of dat we ons nog steeds zorgen moeten maken.

Plinten: In de hoogbouwvisie staat dat veel aandacht besteed moet worden aan de ‘plinten’, dus hoe de nieuwbouw er op straatniveau uitziet. In alle mooie tekeningetjes van projectontwikkeleaars zie je een vogelperspectief: een flatgebouw getekend vanaf 60 meter boven de grond. Zo gaan we het niet beleven. Als je ziet hoe de nieuwbouw van de afgelopen jaren er op straatniveau uitziet dan worden we daar echt niet blij van. Dus wij vragen naar een aantal artist impressions van de nieuwbouw op straatniveau. Liefst ook een aantal plaatjes die ook een beetje de onderlinge samenhang weergeven.

Levendig en bruisend: De plinten moeten ‘levendig en bruisend’ zijn. Heeft de gemeente enig idee hoe ze dat willen vormgeven? Op de Markt komt volgens plan een groot glazen cultuurgebouw. Mooi, maar cultuur vindt voornamelijk ‘s avonds plaats, dus overdag staat die glazen doos niks te doen. Hoe zorg je ervoor dat er overdag niet een donker en dood stuk stad in de weg staat?

De hoogbouwvisie: wat is daar nog van over? Welke regels gelden er nog steeds en welke hebben we onderhand aan de wilgen gehangen? Er zijn zorgen over het groen, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad. En wat er sneuvelt omdat het niet te betalen is. We hebben een geactualiseerde hoogbouwvisie nodig.

Regie tijdens de bouw: We missen een overzicht wat wanneer waar gebouwd gaat worden. Combineer dit met de overlast door het leggen van de nieuwe bestrating in de binnenstad. Ook de overlast door het aanpassen van het openbaar vervoer in Eindhoven door de nieuwe plannen op het Fellenoord heeft niet de gewenste aandacht van het gemeentebestuur. Het lijkt logisch dat de gemeente de regie houdt over alle tijdelijke oplossingen en verkeersstromen van zwaar verkeer in de binnenstad om niet alle huidige inwoners en bezoekers de gordijnen in te jagen.

Masterplan: Hiervoor moet een masterplan gemaakt worden en dat moet voor iedereen openbaar zijn. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de binnenstad de komende 15 jaar één grote bouwput is, dus de noodzaak om daar een beetje in te sturen lijkt me duidelijk. Plan de komende 3 tot 5 jaar gedetailleerd uit en de periodes daarna steeds globaler. Gewoon een actueel A3 met een simpel strokenplan op eindhovenmasterplan.nl geeft vast veel inzicht. Het zal dan ook zichtbaar worden waar de conflicten komen. Dat masterplan moet dan wel elke 3 maanden worden aangepast aan de realiteit.

2 reacties

 • Rien Valk

  De leden van EHVXL hebben daar vast wel ideeën over maar die zitten niet in de politiek.

  Althans tot nu toe. Rutger Rauws, één van de oprichters van EHVXL. heeft zich aangemeld en is nr. 10 op de voorlopige kandidatenlijst van GroenLinks voor de Eindhovense gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Ik wens hem veel succes.

  magazine

  Meer over Rutger is te vinden in het nieuwe magazine van EHVXL

  • Hoi Rien, bedankt voor je succeswens en het delen van het EHVXL magazine!

   De top van de kandidatenlijst is ondertussen vastgesteld en ik ben op nr. 10 gebleven. Zijn er nog mensen bij DSE of SBE met politieke ambities? Volgens mij kennis en passie genoeg 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *