Hoera! Er is geld!

Op de website van het Eindhovens Dagblad valt te lezen dat de Dutch Design Week dit jaar niet doorgaat. Burgemeester Jorritsma heeft dat in samenspraak met het hoofd van de Veiligheidsregio besproken en ze bleken zowaar op één lijn te zitten: fysiek kan de DDW niet doorgaan, zo valt te lezen in het artikel van de hand van Rob Schoonen. We gaan dus virtueel. Ook leuk! Maar niet alleen voor de exposanten en bezoekers.

Fysiek
Dat de DDW veel minder grootschalig wordt dan andere jaren mag dan jammer zijn voor de organisatie, lokale horeca, B&B’s en fastfoodketens, voor de stad is het een zegening in deze tijden van corona. Uiteraard is het risico op een hoge besmettingsgraad met het schrappen van de DDW aardig gereduceerd, maar er is ook een financiële meevaller: het kost de gemeente naar alle waarschijnlijkheid een paar miljoen euro minder aan subsidie. De vraag is wat de gemeente met die onbenutte subsidiegelden gaat doen.

Waarheen met de poet
Wellicht kan nu alsnog werk gemaakt worden van de Geldropseweg. Dat werk zou volgens de officiële verklaring moeten wachten vanwege voorspelde verkeersproblemen. Vreemd aangezien juist nu ’thuiswerken’ de norm is. Minder druk dan nu wordt het voorlopig niet in Eindhoven, dacht ik zo. Nee, in werkelijkheid heeft o.a. de Boulevard de Gilet Digue, voorheen de Fast Dyke, het herbestratingsbudget dusdanig uitgehold dat we het verkeer maar even niet teveel willen hinderen.

Of misschien toch naar het Muziekcentrum wat jaar in jaar uit voor de laatste keer gered wordt. Nee wacht, het gasgestookte topsportpaleis aan de Antoon Coolenlaan kan ook een financiële injectie gebruiken. Of urban, dat kan natuurlijk ook nog. Laten we in hemelsnaam de urban scene niet vergeten. Als we die jeugdtak niet steunen moeten we straks nog serieuze jeugdvoorzieningen treffen tussen de hoge woontorens. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Prudent
Het is maar goed dat we als gemeente prudent met de financiën om gaan. Dat heb ik overigens niet zelf bedacht, dat heeft Hans Vermeeren opgetekend uit de mond van wethouder Stijn Steenbakkers. Er is namelijk een gezonde begroting met louter zwarte cijfertjes. Gelukkig heeft dezelfde wethouder een eindje verderop in de tekst een kleine nuancering: we gaan met geleend geld enorm investeren: “bijvoorbeeld om er nieuwe gebouwen mee neer te zetten of om nieuwe infrastructuur aan te leggen, kun je daar vele tientallen miljoenen euro’s mee investeren. Dat is juist de impuls die deze stad nu nodig heeft.”

Nuancering
Wie de link naar het artikel van Vermeeren opent ziet dat deze stad niet alleen een impuls middels geleend geld nodig heeft maar ook een hogere bijdrage verlangt van de huidige inwoners. De leestip tussen de alinea’s van Steenbakkers’ goednieuwsshow is dan ook treffend:
Namens toekomstige Eindhovenaren
Ik denk dat ik ook namens de groep mensen schrijf die nu nog geen stem heeft, namelijk een groot deel van de toekomstige bewoners van onze stad. Het is belangrijk om ons te realiseren dat die toekomstige nulveertigers morgen de schuld erven van de politiek verantwoordelijken van vandaag. Het gratis geld van Steenbakkers moet straks toch worden opgehoest.

Intussen kunnen we gewoon de stad in en uit via de versleten Geldropseweg. Die ziet er virtueel overigens wel inclusief, duurzaam en vooral groen uit. Ik hoop maar dat er door het uitstel van de werkzaamheden geen boeteclausule met de aannemer in werking is getreden. Die zou zomaar 500.000 euro kunnen bedragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *