Hoogbouw de grond in

Lateraal denken

De discussie of we nu wel of geen hoogbouw willen in Eindhoven en zoja hoe hoog is een loopgravenoorlog geworden. Voor en tegenstanders bestoken elkaar met argumenten, maar in de wederzijdse loopgraven wordt daar niet meer naar geluisterd. Jammer!

Is het niet beter om naar elkaar te luisteren om daarna samen een compromis te verzinnen waar beide partijen mee kunnen leven? Beide partijen zouden iets meer lateraal moeten denken om nieuwe oplossingen te kunnen verzinnen en presenteren.

DSE biedt het platform om die ideeën te publiceren om elkaar te informeren.

Hier volgt de eerste bijdrage:

Hoogbouw de Grond in

De voorstanders van hoogbouw willen graag gebouwen van honderdvijftig meter hoog bouwen. De tegenstanders willen niet hoger dan twaalf meter. Dè oplossing is dus om een gebouw van honderdvijftig meter hoog te bouwen, maar dan wel in een gat in de grond. Het leuke voor de voorstanders is dat je dan helemaal geen beperking meer hebt: je kunt wel tweehonder verdiepingen bouwen, zolang je er maar voor zorgt dat het dak ter hoogte van het maaiveld ligt. De tegenstanders vinden dat fijn, want je hebt geen horizonvervuiling, geen klachten van omwonenden, geen valwinden, geen lelijke plinten enzo.

Problemen zijn er om opgelost te worden

Voor de appartementen in die hoogbouw moeten we nog wel een paar probleempjes oplossen. Denk aan het gemis van ramen. Maar voor onze innovatieve bruisende Brainport Metropool is dat toch een fluitje van een cent! Grote slimme LCD schermen in de kozijnen kunnen een live beeld van onze metropool op honderdvijftig meter hoog tonen, opgenomen door een een drone van Studio040. Of een video van Gotham City voor de wat depressievere bewoners. Of een lifestream van het stadsleven uit het thuisland van de kenniswerker, om de heimwee te onderdrukken. Slimme lampen zorgen voor een goed dag- en nachtritme. Augmented reality doet de rest.

Het energieverbruik in zo’n toren is heel wat beter dan huizen boven de grond, omdat de warmtepompen hun warme water niet zo diep hoeven op te pompen. Dus de gemeente is blij door de verminderde CO2 uitstoot: weer een deel van de Meetbare Doelstelling gehaald!

De schoonheidscommissie zal geen problemen hebben met de lelijke gevels van de gebouwen, wat die zitten mooi onder de grond. Er kan dus goedkoop gebouwd worden.

Stadsbossen op dak

Wat zal het stadhuisplein opknappen als op het dak van de nieuwe stadskantoor-toren een stadsbos wordt geplant! Als de flat een kleine overstek krijgt dan kun je toch zeker een bos planten van wel duizend vierkante meter. Dat is zelfs groter dan het VDMA stadsbos. Bovenop een torenflat! En je kunt het zonder trappen te klimmen bereiken, want dat moet toch wel in een inclusieve stad als Eindhoven die goed zorgt voor zijn invaliden en bejaarden. Sebastiaan kan dat dakstadsbos heel goedkoop aanleggen, want hij hoeft geen hoge kranen meer te huren om die grote bomen boven het dak te hijsen. Een bobcat is voldoende.

Nog zo’n stadsbos op de nieuwe abnamro-toren en wij Eindhovenaren zijn niet meer weg te branden van zo’n mooi stadhuisplein!

Resultaat

De Henri van Abbestichting kan zichzelf opheffen en EhvXL heeft zijn zin gekregen. Zelfs de Vereniging van Eigenaars is tevreden.

Eindhoven kan weer rustig verder slapen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *