Houtblokken te koop

Open haard hout bij de Albert Heijn

Zaterdag had Albert Heijn een nieuw product in het assortiment: Een zak met houtblokken. De ergernis neemt toe naarmate je er langer naar kijkt, want wat zien we allemaal?

 • We zien een plastic zak met een stuk of vijf houtblokken.
 • Die houtblokken zijn vooraf gedroogd in een oven.
 • En het kost meer dan een euro per houtblok.

Waar zijn we eigenlijk mee bezig met zijn allen dat we in plastic verpakte ovengedroogde dure houtblokken willen verbranden?

Waarom kopen we dit? Is het omdat gas en elektriciteit zo duur is of willen we het klimaat een beetje ontzien?

Allereerst de prijs.

Voor een kubieke meter aardgas betaal je vandaag de dag €2 tot €4 en die levert ongeveer 30 MJ warmte op. Een kilo hout van de AH kost €1 en levert tussen de 10 en de 20 MJ warmte op. Dus 1 m3 gas kost evenveel als 2 tot 4 kg hout en 1 m3 gas levert evenveel warmte op als 1,5 tot 3 kg hout. Qua prijs is gas en AH brandhout dus vergelijkbaar, helemaal als we ervan uitgaan dat een gasketel efficiënter is dan een houtkachel.

Wat vindt het milieu hiervan.

Allereerst: Hout stoken stinkt en het veroorzaakt fijnstof. Maar daar hebben alleen de buren last van.
Als we daarna verzinnen dat we hout eerst in een oven moeten drogen dan kost dat extra energie. Je zou brandhout natuurlijk ook gewoon een jaar in de buitenlucht kunnen laten drogen, maar we vinden dat we daar nu even geen tijd voor hebben. Zou die oven trouwens op gas lopen of op hout? of op diesel? Ik wil het niet eens weten.

Dan vijf blokjes in een plastic zak stoppen is helemaal een gruwel. Minstens even erg als een kerstboom in een plastic net verpakken. Dat plastic komt gewoon ergens in het milieu terecht. De aarde huilt.

Conclusie.

Albert Heijn moet zich schamen dat ze dit soort produkten op de markt brengen. Consumenten moeten zich schamen dat ze dit soort produkten kopen.

 

 

 

 

2 reacties

 • Erik

  Veel ondernemingen zijn hard bezig om, op papier, duurzaam te worden. Omdat de overheid dat wil en omdat je daarmee de onderneming goed kan profileren bij de klanten. Vaak is het niet meer dan een wassen neus.

  Als het over duurzaamheid gaat is het verbranden van hout echt het domste wat je kan doen. Ondernemingen die hout verkopen maken zichzelf compleet ongeloofwaardig als ze pretenderen duurzaam te zijn. Dat geldt ook voor degene die hout koopt om het vervolgens op te stoken.

  Het verbranden van hout is zeer milieuvervuilend en desastreus voor de volksgezondheid. Dat is door de meeste mensen echt zwaar onderschat.

  Als je graag wil weten wat er echt aan de hand is, en waarom het zo slecht is voor onze planeet en al het leven, kan je dat lezen in https://www.verheuvel.com/doc/houtrook.pdf . Als je denkt dat het verbranden van hout alleen maar leuk en gezellig is gaat er dan een wereld voor je open. Als je een tere ziel hebt kan je het misschien beter niet lezen.

  Wij (de consumenten) moeten stoppen met het kopen van houtblokken van ondernemingen als Albert Heijn. En zij moeten zich diep schamen dat ze, puur uit winstbejag, zo dom zijn om het te verkopen.

 • johan

  Wie gaat er nu nog die Albert d-gein geen normaal denkend mens toch 🤣
  Sinds ze er van die Schap prijs aanduidingen hebben die over de dag verspreid andere prijzen aangeven , ’s morgens lagere, ’s avonds. Hogere verkoop prijzen ,. Hou toch op met die ongein , mij zul je er niet tegen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *