Ideologisch is Nederland morsdood

“Het einde van de geschiedenis.” Of Fukuyama nou gelijk had is een open vraagstuk, maar het land waar de geschiedenis wel zo’n beetje geëindigd is, is toch wel Nederland. En dat werd ingeluid door een beetje raar tafereel -ik denk zo’n vijftien jaar geleden- waar de partijleiders bij elkaar in een kamertje zaten en verklaarden dat alle partijen hun ‘ideologische veren’ hadden afgeschud. Wat mij heel bedenkelijk leek.

Zo kijkend naar de stand der dingen is Nederland domweg over de hele breedte een centrum-rechts land waarin het wat onderscheidende ten opzichte van andere landen is dat we eigenlijk geen conservatieve traditie hebben.

Kijkend naar de extremistische rechter vleugel dan vind je daar enkele clowns wiens voornaamste taak is om het gezag geloofwaardig te houden. Wilders, Baudet, en Engel wordt zendtijd gegeven omdat daardoor Rutte en De Jonge schappelijke mensen lijken. Mogen enkel niet te groot worden.

Op de linkervleugel heb je natuurlijk een Socialistische Partij. In naam. Ga je goed kijken dan vind je overwegend een sociaal conservatieve beweging die zich bezig houdt met het verdelingsvraagstuk in een neoliberaal systeem. Het is echt niet raar dat ze de jeugd eruit geflikkerd hebben.

Met een beetje fantasie kun je misschien in Bij1 een oppositiepartij zien want een mogelijke vorm van intersectioneel anti-kapitalisme. Wat direct door Rutte wordt weggezet met ‘mevrouw wat bent u toch boos.’ Echt in elk ander land was dat onmiddellijk herkend als een ondertussen toch wel echt koloniaal cliché dat zwarte vrouwen niet mogen zeuren over het lot wat ze in de maatschappij getroffen heeft. Hier passeert het gewoon.

Kijk je naar een krant als De Volkskrant dan kwamen daar in de afgelopen twee weken stukjes langs als ‘links is klaar voor religie’, en ‘ik was altijd links maar links is woke dus nu ben ik rechts’. Iets met rechtvaardigheid en milieu ga je daar niet meer vinden. De Volkskrant is ook onvervalst centrum-rechts geworden.

Bent u Nederlander, dan hoeft u geen illusies te hebben. U bent een sociaal conservatieve (neo-)liberaal en het maakt ondertussen echt niet meer uit waar u op stemt.

Ideologisch is Nederland morsdood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *