Ik ben heel blij dat ik in mijn leven geen oorlog heb meegemaakt, en dat wil ik graag zo houden!

Vroeger

Nederland was in 1945 voor het laatst in staat van oorlog. Vandaag, 79 jaar later, hebben we geen oorlog meer gehad in ons land. Dat is een absoluut record! Bijna even groot als die 80 jaar oorlog die we hebben gevoerd omdat we het vertikten om 10% inkomstenbelasting te betalen aan de Spanjaarden. Daar komt onze belastingdienst tegenwoordig zijn nest meer voor uit.

Duiven

Jarenlang hebben we gedacht dat de mensheid nu wel verstandig genoeg was geworden om oorlogen te vermijden door goede afspraken te maken en door met veel diplomatie achter de schermen dingen te regelen. Ons Leger werd kleiner, tanks werden verkocht, kazernes werden opvangcentra voor azielzoekers of internationale scholen, de Bescherming Bevolking opgeheven. Met de besparingen lieten we de economie groeien als kool. Niet alles is opgelost; de armoede bleef en huizen komen we nog steeds tekort. Het leger kreeg andere taken om de vrede met harde hand te handhaven liefst ver buiten onze landgrenzen.

Ik heb dat altijd als de goede manier gezien om met elkaar om te gaan. Mijn diensttijd heb ik niet als een positieve ervaring gezien.

Atoombommen laten we niet meer ontploffen om de ‘vijand’ af te schrikken. Schrik maar eens van de atoombommen die we hebben laten ontploffen sinds 1945.

We hoeven niet meer hele steden opnieuw op te bouwen nadat ze platgebombardeerd zijn. (Uitzondering: Enschede na de vuurwerkramp in 2000).

De natuur is best blij als we niet al die kanonskogels en kruisrakketten afschieten en al die gebouwen en tanks aan barrels schieten. Allemaal slecht voor het milieu. Fijnstof is nog het minste probleem. En die tanks rijden 300 meter voor 1 liter benzine, dus dat is best onzuinig.

De dienstplicht is afgeschaft omdat we het wel konden redden met een klein beroepsleger.

Dus de kans dat wij of onze kinderen of onze kleinkinderen door oorlogsgeweld het leven zouden laten was best klein.

Kortom: geen oorlog heeft alleen maar voordelen.

En ik ben heel blij dat ik in mijn leven geen oorlog heb meegemaakt!

De TED talk van Generaal van Uhm heeft mij geleerd dat misschien dankzij een leger wij geen oorlog hebben. Dus wel een leger en dus geen oorlog zou ook kunnen.

Een rondleiding bij de Bevrijdende Vleugels in Best laat zien hoe slecht Nederland voorbereid was op een aanval in 1940.

Haviken

De laatste maanden komen steeds vaker haviken in het nieuws die beweren dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog. Meer geld, meer tanks, meer vliegtuigen, meer soldaten, meer munitie, meer drones. Allemaal om met bommen en granaten onze vrijheid te kunnen verdedigen. En ondertussen maar angst zaaien.

Ja, Oekraïne is verrekes dichtbij en als zij het verliezen dan zijn wij een paar maand later aan de beurt. Dat weet ik.

Alle andere oorlogen in de wereld zijn ver-van-mijn-bed-shows waarbij ik meestal niet de good-guys en de bad-guys kan onderscheiden. Te weinig informatie of oorlogsretoriek zorgen ervoor dat ik geen afgewogen beslissing kan nemen wie aan de goede kant staat. Het enige wat ik van de geschiedenisles op de HBS geleerd heb is dat achteraf de winnaars de good guys zijn.

Burgers

Ik lees in de krant dat mensen weer wc papier aan het hamsteren zijn en nieuwe batterijen in hun transistorradio stoppen om weer naar Radio Oranje te kunnen luisteren. De Preppers vinden het allemaal prachtig, die bereiden zich al jaren voor op de apocalyps. Maar moet de rest zich ook gek laten maken?

Ik haat de oorlogsretoriek en het roepen om meer geld en middelen om een sterke verdediging op te zetten.

Ik ben heel blij dat ik in mijn leven geen oorlog heb meegemaakt, en dat wil ik graag zo houden!

Helpen jullie ook een beetje mee?

Een reactie

  • Peter

    Het is geen angst zaaien, maar mensen wakker schudden dat we jarenlang in een bubbel hebben geleefd en geloofd hebben dat democratie en vrijheid een vanzelfsprekendheid is die door de rest van de wereld omarmd wordt.

    Je kan je afsluiten voor die realiteit en dan straks verrast worden en jezelf afvragen waarom we dit niet hebben zien aankomen. Maar je kan ook de huidige geo-politieke situatie in ogenschouw nemen concluderen dat onze veiligheid geen vanzelfsprekendheid is. Dat is geen oorlogsretoriek, maar gewoon gezonde realiteitszin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *