Ik ga leven!

Lale Gül bij Buitenhof

Wellicht ten overvloede maar behalve politieke berichten of bouwplannen-kritiek is er op DSE ook plaats voor andere zaken zoals een boek bespreking. In dit geval het boek “Ik ga leven” van Lale Gül. Een goed boek wat ook beter laat begrijpen waar tweede generatie meisjes van streng orthodox islamitische turken tegenaan lopen. Zeker als je ouders hebt die uit gebieden komen waar de tijd voor een groot deel heeft stil gestaan en waar de verlichting van Kemal Atatürk minder invloed heeft gehad.

Hier zijn mannen en vrouwen gelijk voor de wet maar in het gezin van Lale is daarvan geen sprake. Uitgaan films kijken dansen zoals haar broer mag ze niet. Schoolreisjes, waar haar broer wel aan mee doet, kunnen niet. Werken samen met mannen zoals een bijbaantje bij AH mag niet.

Het doet enigszins denken aan de denkbeelden van de orthodox-gereformeerde uit de Bijbelbelt. Een aanrader in deze tijd waar het respect voor en de rechten van vrouwen steeds meer aandacht krijgen.

Lale heeft een studie Nederlands aan de VU in Amsterdam voltooid. Recent was ze in Buitenhof,
de moeite waard om het hieronder even aan te klikken.

Een reactie

  • Bob

    Van dichtbij meegemaakt, zowel iemand van gereformeerde huize als een moslima. Veel persoonlijk leed door de kracht van dominante overtuigingen. Het is in alle gevallen een strijd met (te) veel verliezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *