Ik stop

Ik stop. Ik stop waar ik begon. In een tamelijk fietsonvriendelijke gemeente.

Fietsburgemeester van Eindhoven kon ik me noemen..

Van Fietsburgemeester naar ‘gewoon’ fietser. Heerlijk. Het was een mooi avontuur, soms wat tegenwind, soms zeiknat, maar vaker nog ‘gaan’, keihard gaan, vooruit !

Foto: Theo Visser

Van februari 2020 t/m maart 2022 kon ik deze verantwoordelijkheid op mij nemen. Met trekken en duwen, vallen en opstaan zo heb ik geprobeerd de Gemeente in beweging te krijgen. En de fietser, met name het fietsende kind, zichtbaarder te maken. Met veel enthousiasme schreef ik stukjes op de Digitale Stad Eindhoven site, ook elders was er aan media aandacht geen gebrek. Ik luisterde naar inwoners en fietste door alle stadsdelen, waarbij de verhalen rondom de West Tangent, de Tivolilaan en het Hofke me diep raakten.

Hoe graag zou ik dit willen veranderen, hoe realistisch is dat als ‘vrijwillige’ Fietsburgemeester in autostad Eindhoven ? Het onlangs aangenomen voorstel ‘de Fiets op 1’ is een goed vertrekpunt, en ik ben trots dat dit met de nieuwe coalitie in Eindhoven vorm kan krijgen.

De Gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inrichting van de openbare weg. Het artikel van 22/4 in het ED ‘Chaos in binnenstad Eindhoven: fietsers snappen er niks meer van’ laat zien dat er nog veel kan verbeteren voor de fietsers.

De Fietsersbond is er duidelijk over. Volg de landelijke CROW richtlijnen.

www.fietsersbond.nl/ons-werk/fietsers-en-veiligheid/top-10-maatregelen-verkeersveiligheid/#8

De politiek is nu aan zet. Hoe pakken zij door met die ambities rondom de fiets ? Sommige ongelukken zijn simpelweg het gevolg van een slecht beleid. Eindhoven is dwars en dat is tegelijk de charme, dat eigenwijze karakter, die constante dat stelt me gerust.

Ondertussen heb ik mooie ontmoetingen, interessante gesprekken en verrassende tussenstops gemaakt. Dat had ik nooit willen missen. Het is de reis, niet het doel. Ik wens de volgende Fietsburgemeester, mocht er een nieuwe opstaan, een aangename reis binnen en buiten de gebaande paden ! Tot zover deze Fietsburgemeester – fietser.

fietsburgemeestereindhoven.wordpress.com

5 reacties

 • Rien Valk

  Sarge,
  bedankt voor al je bijdragen als fietsburgemeester op DSE.
  Ik hoop je nog regelmatig terug te zien op onze portal.

  Ik heb de foto’s voor je laatste in functie bijdrage ook weer even aangepast, ondanks dat er onder de uitgelichte bijdrage bij media 400×200 pixels stond was hij toch groter, maar dat heb ik met alle plezier voor je gedaan.

  Voor de bezoekers die alle bijdragen van Sarge nog eens willen terug lezen kan dat via deze link: dse.nl/author/sarge/

 • Pieter

  Door het ontbreken van dossier kennis, wet en regelgeving (..), is het altijd.vechten tegen de bierkaai; ambtenaren en politiek. Burgers, vrijwilligers of ondernemers, verliezen bijna altijd.
  Het is treurig Sarge, dat je stopt. Wel begrijpelijk.
  Dank voor wat je hebt gedaan. Veel succes met alles wat je hierna gaat doen.

  Beste bestuurders, ambtenaren en politici. Ga op uw handen zitten, wees nederig en houd uw mond. Laat u niet omkopen, manipuleren of alleen op de korte termijn denken/handelen, maar luister.
  Luister naar de burgers, buurtbewoners. Voer deze fietsplannen uit. De straat, wijk, stad gaat beter functioneren.
  Doe als dit even gaat, ook in andere domeinen. Dan wordt Eindhoven een mooiere en betere stad, samenleving.
  Anders blijft het dweilen met de kraan open.

 • Jammer sat jij nu als fietsburgemeester afstapt. Bedankt voor al je inzet. Met name voor het fietsende kind. Zo ook de samenwerking met het project http://www.reflectionday.nl. Hopelijk draagt binnenkort in Eindhoven weer iemand snel de FietsKetting die jou als fietsburgemeester opvolgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *