Intergalactisch voetbaltoernooi op Stadhuisplein

Vanuit de wandelgangen van het gemeentehuis kreeg ik afgelopen donderdag een anoniem berichtje. Het is burgemeester Jorritsma gelukt om de Koning op 30 april a.s. de aftrap van het BIST te verzorgen: het Brainport Intergallactic Soccer Tournament. Deze nieuwe traditie gaat jaarlijks terugkeren in onze metropool en wel midden op het Stadhuisplein. Vorig jaar is er voor het eerst in toernooivorm al een proef geweest. dat gebeurde onder strikte geheimhouding en was bedoeld om ervaring op te doen. Blijkbaar is er al maanden voorbereidingstijd vooraf gegaan en nu is het bijna zover. Maar liefst zes (!) ploegen komen vanuit verschillende hoeken van het heelal naar de hoofdstad van de slimste regio van onze aarde.

De teams
Dit jaar is het deelnemersveld van vijf naar zes planeetploegen gegroeid. Voor de goede orde: de aardse ploeg doet dit jaar zelf niet mee vanwege de coronaregels. De teams die in de memo worden genoemd zijn:

Oude bekende: Diegyp
De gelekte memo laat een interessant deelnemersveld zien. Namens de planeet Mars doet het kampioensteam mee van voetbalhoofdstad Diegyp. Deze ploeg is een oude bekende van de gemeente Eindhoven en speelstijl, krachten en zwaktes zijn door de analisten van Eindhoven Sport goed bestudeerd.

Verzamelde planeetloze voetballers : SC Sergrubs
Op initiatief is er dit jaar ook ruimte voor een equipe met spelers die nergens anders onderdak vonden. De participatie van deze planeetlozen toont aan dat Eindhoven inclusiviteit heeft geïncorporeerd tot in het diepst van haar vezels. Deze onbekende ploeg zou zo maar eens de verrassing van het tournooi kunnen worden.

Ook niet nieuw: Ervab United
Evenmin een verrassing is de ploeg die vanuit Venus zal afreizen. Planeetkampioen aldaar, Ervab United, zal ongetwijfeld een verrassende opstelling kiezen. Vanuit eerdere ontmoetingen weten we dat met name de verdediging goed in elkaar steekt.

Minder ervaring en toch geducht: Bess-r-Bet
De derde ploeg vertegenwoordigt Uranus. Het is de hoogst geëindigde en dus kampioensploeg: Bess-r-Bett of kortweg: Bess. Het intergallactisch voetbal is op Uranus nog niet zo lang bekend, maar in het omringende planetenstelsel staat Bess inmiddels bekend als een genadeloos effectief team.

Onbekend maar zeer welkom: Groene Ster Get
De vierde ploeg is de representant van de planeet Neptunes. Anders dan menigeen denkt heeft de planeet een karakteristieke groene kleur. Get is op één na de grootste stad van de planeet. Groene Ster wisselt vaak stuivertje met de nummer twee, Frig, uit de gelijknamige havenstad.

Vooruitstrevend voetbal: FC Hevlex
Bij ons niet zo bekend, maar deze ploeg heeft een indrukwekkend palmares opgebouwd. Hevlex is al decennia lang een vaste waarde in de top drie van Saturnus. Het zal niet meevallen voor de andere deelnemende ploegen om deze ploeg de duimschroeven aan te draaien. Dit is een team dat naar Nederlandse maatstaven misschien nog wel het beste past bij Jan Wouters: ook over het randje gloort de winst.

Afstemmen regels
De aankomst van de meeste teams wordt verwacht op 27 en 28 april a.s. Het kan zijn dat met name ’s avonds de Eindhovense lucht wederom blauw zal worden verlicht om het navigeren wat makkelijker te maken. Op 29 april, daags voordat onze aardse Koninklijke Hoogheid de digitale aftrap verricht, wordt definitief het formaat van de wedstrijdbal bekend gemaakt. Behalve de overbekende maat 5, zoals ook bij PSV, RPC of Unitas in gebruik, wordt op sommige planeten gevoetbald met een grotere bal: maat 7. Wie wil weten welke maat dat is moet eens googelen op de Eindhovense ‘Rik Smits’ van de Indiana Pacers. Of een kijkje nemen bij het SX-gebouw.

Verkiezingsbal
De keuze van de bal is dit jaar digitaal tot stand gekomen. Bill Gates, Elon Musk en Richard Branson hebben vrijwillig meegewerkt aan de aansluiting van de meeste planeten op ‘ons’ internet. De stemming zelf is dit jaar iets anders tot stand gekomen dan in eerdere jaren. Met name bij de laatste editie werd lang nagepraat over de totstandkoming van de uiteindelijke keuze voor de grootste maat, formaatje basketbal.

Stemwijze Hevlex
Vorig jaar bleek in een aantal gevallen de lijnen ook opengezet naar zusterplaneetjes en soms zelfs naar een heel stelsel waardoor vorig jaar 48% leek te willen spelen met een grote bal en 43% met een kleine. Negen procent gaf niks om voetbal of dacht ‘size doesn’t matter’.

Achteraf bleek dat Hevlex meer stemmen had kunnen uitbrengen dan aannemelijk was. Hun thuisplaneet is immers dunbevolkt en het is de enige in het sterrenstelsel waar nooit met een kleinere balmaat wordt gespeeld. Dat heeft alles te maken met de revolutie van 1981 toen de voorstanders van grote ballen de macht grepen en alle kleine ballen moesten worden ingeleverd: een kleine bal was niks voor een grote planeet als Saturnus.

Uit een analyse van de stemgegevens bleek dat vorig jaar maar liefst vijf keer zoveel Saturners hun stem uitbrachten als voorgaande jaren. Unaniem vóór de grote maat bal hoewel 9 procent een blanco stem uitbracht. Opvallend is dat een verschil van 400 stemmen van één planeet de gehele uitkomst van een heel heelal kan verstoren.

Huh?
Ook burgemeester Jorritsma moest even goed kijken om te zien wat er was gebeurd, maar ondanks het harde werken van de wetenschappelijke medewerkers van de gemeente Eindhoven werd het hem in eerste instantie niet duidelijk:

Vorig jaar is het toernooi dan ook gespeeld met grote ballen, waarbij tot ieders verrassing niet Hevlex maar Groene Ster GET de uiteindelijke winnaar werd. De Neptuners bleken zich al eerder te hebben voorbereid op de aardse omstandigheden tijdens een dieptestage op hun eigen planeet.

Analyse achteraf
Na afloop liep de mailbox van burgemeester Jorritsma vol en het duurde weken voor het vertaalwerk goed omgezet kon worden. ‘Was het maar in het fries!’, moet hij gedacht hebben. Een intergallactische oorlog kon nipt worden voorkomen tot ons aller geluk, want daarbij vergeleken is een avondklokrelletje een vechtpartijtje op de speelplaats van een crèche.

De meest geuite klacht ging dus over het relatief grote aantal uitgebrachte stemmen door Hevlex, waarop de gemeentelijke datakneders het aantal uitgebrachte Hevlex-stemmen terugbracht tot de proporties van eerdere jaren. Daarbij werden voor alle andere planeten de scores exact gelijk gehouden. Zelfs John Jorritsma gaf toe dat de oorspronkelijke aanpak inderdaad niet klopte bij het zien van de gecorrigeerde versie:

In tabel 2 is het aantal Hevlex stemmen gecorrigeerd. Nog steeds stemt 91% vanuit het stelsel van Saturnus voor de grootste balmaat. Maar door een correctie van zo’n kleine 400 stemmen slaat het eindresultaat om van 48 v.s. 43 procent naar 44 v.s. 47 procent.

“Hoe de hel koe dit barre?”
Het was de tierende burgemeester die in een besloten collegevergadering uitleg eiste van de heren en dames statistici der Eindhovense gemeente. “Het probleem, burgemeester, is dat we bij een dergelijke stemming eigenlijk heel lastig kunnen bepalen wie we wel en niet laten meestemmen.” Dat was precies wat Jorritsma niet wilde horen. Ziedend brieste hij: “Elkenien kin stimme, wat foar ûnsin is dat?!”. Maar zo simpel was het blijkbaar niet: “Burgemeester, om een betrouwbaar inzicht te krijgen wat alle meevoetballende planeten willen, moet je wel zeker weten dat je alleen de stemmen van die exacte groep planeten krijgt.” De burgemeester liet zich in zijn stoel zakken en verzuchtte: “Wat ûnsin…”

Op dat moment stelde wethouder Torunoglu een verduidelijkingsvraag: “En hoe zit het dan met toekomstige bewoners van die planeten, ik bedoel wezens die eh… van Mercurius naar Uranus zullen gaan verhuizen? Ik bedoel: Uranus heeft een groeiwens als ik het goed begrepen heb…” Het hoofd van de gemeentelijke rekenafdeling fronste haar wenkbrauwen en zweeg even. “Dat kun je wel proberen, maar je kunt slecht in de toekomst kijken. Anders gezegd: wat moet je met de mening van wezens die wel naar Uranus willen maar de reis niet kunnen betalen? Tellen die dan toch gewoon mee? Sommigen spreken niet eens Uranees of kunnen de planeet niet eens aanwijzen. Wat zeggen die cijfers dan nog?”

“Wy kinne dêr neat mei dwaan”
Voor John Jorritsma was het nu wel duidelijk: dat onbegrensd laten stemmen door Jan en elkenien, dat deed geen recht aan een correcte uitslag. “Wy sille dat takom jier oars dwaan…”, het moet wel eerlijker want anders wordt het hier een oorlogsgebied. Hij sloot de vergadering terwijl wethouder Torunoglu nog even uitstaarde over het Stadhuisplein. “Hmmm, dus als ik het goed begrijp is er niet zoveel nodig om….

Maart 2021
Het intergallactisch voetbalevent staat voor de deur en wordt met een kleine bal gespeeld. Zoveel is nu al zeker. Hevlex heeft nog niet volledig toegezegd mee te spelen en dat is jammer, want het is een spectaculaire ploeg. Gelukkig zijn er nog genoeg andere onderwerpen waar de gemeente enquetes over op kan zetten. Dit is het leukste deelresultaat van 2021 tot nu toe:

Er gaat niets boven een oplettende wethouder en een slapende gemeenteraad. Moge de Paasbrunch u goed smaken!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *