Internet veiligheid: hoe staat het met je wachtwoorden?

Wanneer heb je voor het laatst je wachtwoorden op internet veranderd? Gok: 5 jaar geleden? En is dat wachtwoord simpel te kraken? Gok: naam van de kat. Wordt het dan niet tijd dat je eens een zondagmiddag nuttig gaat besteden om die honderd en vijftig internetsites, webwinkels, banken, mailaccounts, kranten enzo die allemaal hetzelfde password hebben een beetje veiliger te maken? Natuurlijk is het bij jou niet zo erg, maar hoe ver zit ik er naast?

Je doet toch ‘s avonds ook de voordeur op slot en je laat toch niet de sleutel aan de buitenkant in het slot zitten en je doet toch ook de gordijnen dicht? Waarom geef je internetstruikrovers dan wel de kans om aan je spullen te zitten.

Die zondagmiddag dom werk probeer je natuurlijk uit te stellen to na Sint Juttemis, maar een paar zaken moet je misschien toch vandaag nog even aanpassen.

Allereerst moet je even nadenken over wat een goed wachtwoord is. “123Sesamopenu” is geen goed wachtwoord. “<P1r$0#2ram/>” is al een stuk beter.

Verzin een aantal wachtwoorden die je ook nog kunt onthouden en schrijf die ergens op.

Waar moet je beginnen bij het verbeteren van je beveiliging?

Alles waar je geld opbergt: je bankaccounts, paypal en andere services waarmee je direct geld kunt overmaken moeten natuurlijk niet gehackt kunnen worden. Dus daar moet eerst een deugdelijk slot op.

Je emailaccounts zijn best wel belangrijk. Wat gebeurt er als je emailadres gekaapt wordt en je er niet meer bij kunt. Stel dat je ergens anders een wachtwoord vergeten bent, dan vraag je om even een nieuw password te mailen. Dat gaat dus naar dat gekaapte emailadres. Nu heeft de kaper er weer een account bij en jij zit nog dieper in de shit. Dus: pas nu de wachtwoorden aan van al je emailaccounts. Daarna moet je met al je apparaten waar je mail mee verwerkt even aanpassen om het weer werkend te krijgen. Je moet testen of je mail kunt ontvangen EN zenden. Dat kostte mij toch anderhalf uur ergernis voordat het allemaal weer werkte, maar ik voel me alweer een stukje veiliger op het grote boze internet.

Opmerking: DSE-admin moet elke week wel iemand helpen waarvan het wachtwoord gekraakt is, dus laat het jou niet gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *