Is de sky nog wel de limit? Een Rotterdams verdichtingsdebat

Hoogbouw is niet de heilige manier om te verdichten. Rotterdam hanteert een stop op nieuwe hoogbouwprojecten van meer dan zeventig meter. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Tijden veranderen
Op 14 september 2023, nog geen twee weken geleden dus, vond er in de Maasstad een open debat plaats over hoogbouw in relatie tot verdichting. Met verdichten wordt bedoeld dat je meer mensen probeert te laten wonen binnen het bestaande stadsoppervlak. Dat kan op uiteenlopende manieren met elk hun voor- en nadelen.

Groot verschil met het verleden is dat ‘vroeger’ eenvoudigweg de stadsgrenzen werden opgeschoven voor de aanleg van vinex-wijken. Meerhoven is daarvan een goed voorbeeld. ‘Vinex’ staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991.

De vinex-gedachte, buitengebied opofferen voor de groeiende stad, is verleden tijd. Niet alleen in Eindhoven maar door heel Nederland. Maar de beschikbare stadshoogte, lees: de lucht, benutten voor hoogbouw blijkt ook geen oplossing zonder haken en ogen. Dat is tenminste in een notendop de conclusie die je uit de recente Rotterdamse discussie kunt trekken.

Vers Beton (voor de harddenkende Rotterdam)
De bijeenkomst werd georganiseerd door ‘Vers Beton’. De vooraankondiging laat de diversiteit van de sprekers zien en om een algemene indruk te krijgen is het verslag interessant dat hier te lezen valt.

Er komt van alles aan bod, niet in de laatste plaats de belasting van het ambtelijk apparaat door grootschalige projecten. Maar ook de trots van Rotterdammers vanwege het specifieke karakter van hun stad.

Luisteren!
Het debat is in zijn geheel terug te luisteren. In mijn optiek is het een luisterinfuus voor alle Eindhovenaren die het warm krijgen als het gaat om de doorontwikkeling van ons eigen Eindhoven ongeacht de eigen voorkeuren. Daarnaast is het een dialoog die in onze stad op vergelijkbare wijze nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Dat is en blijft een gemiste kans, zeker gezien de noodzaak om een dergelijk gesprek met worstenbroodjes en koffie in goede banen te leiden.

Geluidsfragment
Terugluisteren kan op je smartphone of vanaf je pc door middel van de app ‘soundcloud’. Wie soundcloud niet heeft moet ‘m even downloaden en installerern. Dat kost niets en de installatie duurt hooguit een paar minuten. Even aanmelden daarna en dan gaan naar: Luister terug: Het Rotterdamse Hoogbouwdebat.

Veel luisterplezier toegewenst!

 

++++++++++

PS: De worstenbroodjes mogen wat mij betreft ook rechtop geserveerd worden omwille van de grootstedelijkheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *