Is Eindhoven bijna blut?

De Telegraaf van 19 september jl. liet in chocoladeformaat weten dat de gemeenten bijna blut zijn. Ook digitaal is het artikel terug te vinden maar onleesbaar zonder abonnement: Gemeenten zijn blut: mes in voorzieningen, lasten omhoog.

Of nee, toch niet
De strekking is tweeledig: allereerst dat de regering in Den Haag een beeld neerzet dat gekenmerkt wordt door de stelling dat ‘we’ niet gaan bezuinigen maar ons juist uit de crisis gaan innoveren. (En dat doen we met geleend geld).

De tweede lijn in het artikel beschrijft dat er een enorm contrast is (ontstaan) met de gemeentelijke overheden, alwaar bezuinigen het enige beleidsvoornemen lijkt. Door de coronacrisis is er veel meer steun geboden aan zzp-ers, cultuurinstellingen, evenementenorganisaties en ga zo maar door. Daarnaast is voor veel stedelijke gemeenten de belangrijke inkomstenbron ‘Parkeergelden’ enorm afgenomen. De melkkoe mijdt de stad, maar hoe zit dat met ons metropooltje?

Eindhoven?
Wethouders van verschillende gemeenten worden in het artikel opgevoerd. Allemaal leggen ze uit dat de moeilijkste keuzes uit hun carrière nú op hun bordje liggen. Zwembaden moeten dicht, de aanleg van een gescheiden fietspad gaat niet door en dat allemaal tegen de achtergrond van toenemende werkloosheid (in één regio zelfs van 3 naar 10 procent). Over de financiële situatie van onze gemeente wordt in het artikel niet geschreven. ‘Weer niet!’, hoor ik de chauvinistische 040-er snoeven. ‘Weer niet!’, verzucht ik omdat we nog steeds geen concreet cijfermateriaal te zien krijgen.

Ongelimiteerd budget
Ofschoon Sinterklaas nog lang niet in Nederland is, is het verlanglijstje van ons college allang klaar. Het ene megalomane project is nog niet gepresenteerd of het volgende wordt al aangekondigd. Met een beetje fantasie is de verdichtingsvisie een verlanglijstje met als grote voordeel dat je alles op je lijst mag zetten en Sinterklaas uiteindelijk bepaalt wat je wel en niet gaat krijgen. En Sinterklaas doet dat met een schuin oog naar zijn portemonnee. Zoals elk kind al eens merkte: niet de lijst is leidend maar het budget. En daar wringt tot nu toe de schoen. We kennen de actuele én toekomstige financiële situatie van onze gemeente niet.

Opzij, opzij, opzij…
Des te meer zou het de gemeenteraad moeten verontrusten dat met hoog tempo besluitvorming wordt afgedwongen zónder een helder financieel perspectief. De haast is begrijpelijk, althans als je je blind staart op XL Knopen, E-Districten en torenhoge ‘iconen’. Wat gaat de financiële consequentie zijn voor de gemeente als de raad dadelijk zegt: ‘Mooi lijstje, dat nemen we over.’? Mag en kan de grote transformatie dan gewoon in gang worden gezet of krijgt de (toekomstige) raad nog eens de kans om op basis van nieuwe financiële realiteiten transformatie-onderdelen bij te stellen of af te blazen?

Kom op gemeenteraad, hap dan!

Vooruit kijken
Eerder schreef ik over de lokale hobby in het Stadhuis: liever naar de toekomst kijken. De toekomst is veilig, want daar zijn misstappen, foute inschattingen en hun consequenties nog niet gemaakt. En toch zou het wat zijn als de gemeenteraad vooruit zou kijken door eerst een nieuwe meerjaren-begroting te verlangen van wethouder financiën Marcel Overmeer. Of zou de hoogbouw-afhamerhaast juist daarom nu zo groot zijn?

2 reacties

 • Rien Valk

  Afgelopen juni was in het AD te lezen kas-van-gemeente-alphen-loopt-leeg-door-corona-meer-uitgaven-en-minder-inkomsten.

  “Teruglopende parkeer inkomsten en minder verhuur inkomsten van gemeentelijk vastgoed
  Het steunfonds (2,5 miljoen) voor getroffen maatschappelijke organisaties als zwembaden, sportclubs en buurthuizen, is populair. Er is voor 2,1 miljoen euro aangevraagd. Het gemeentebestuur hakt op 13 juni een knoop door over ‘het groot aantal aanvragen’. Voor het ondernemersfonds, een stimuleringsfonds van drie ton om bedrijven ‘coronaproof’ te maken, kunnen naar verwachting eind volgende week aanvragen worden ingediend.”

  Doen we het in Eindhoven beter of springt brainport bij?

 • Wat valt er te verdienen door de projectontwikkeleaars voor het bouwen van 40.000 woningen in Eindhoven?

  Bierviltjes rekenwerk “Follow the Money”

  12.000 sociale woningbouw @ €200.000 = €2.400.000.000 = €2,4 miljard
  28.000 vrije sector woningen @ €400.000 = €11.200.000.000 = €11,2 miljard
  Totaal €13.600.000.000 = €13,6 miljard
  Dat wordt opgebracht door de woningbouwverenigingen en de kopers van de huizen en appartementen. De gemeente Eindhoven betaald de aanpassing van de openbare ruimte.

  Dat wordt opgemaakt voor een paar plantsoentjes om met een paar miljoen de gemeente te paaien, de bouw van de gebouwen zelf kost ook wat en gok 10% is winst, dat is €1,300.000.000. Van deze €1,3 miljard kunnen ze een paar mooie Bentley’s kopen om mee naar hun villa in Brasschaat te rijden, want dan kan de Nederlanse belastingdienst lekker fluiten naar het verdiende geld. Dat is een geintje, want dat doen ze natuurlijk niet (?).

  Mijn vraag: wie gaan er met die €1,3 miljard lopen?
  Deze gladjakkers, oeps, deze Heren hoeven in ieder geval de rest van hun leven niet meer te bezuinigen.

  Kortom, de Eindhovenaren krijgen de rekening voor de woningen zelf gepresenteerd. Minstens een miljard. Maar gelukkig staat dat nergens in de boeken.

  Disclaimer: Het bierviltje is wat onnauwkeurig, 50% foutmarge = tussen € 0,7 mi;jard en € 2 miljard winst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *