Je stamboom uitzoeken, een mooie hobby.

Stamboom

Zaterdagmiddag (14 okt.) naar een bijeenkomst geweest van de genealogische vereniging ProGen.
Deze vereniging bestaat al geruime tijd en is gebouwd rondom het stamboomprogramma Pro-Gen en wordt geheel gerund door vrijwilligers.
Pro-Gen is geschreven als een open systeem wat zowel te gebruiken is voor de zeer ervaren genealoog als ook voor de startende beginner.
Het programma is al voor 1989 geschreven door J.Mulderij en D.J.Scholte in ’t Hoff.
Het is in principe een DOS- programma dat gelukkig ook onder windows draait en onder windows 10 prima presteert. Voor het programma worden regelmatig aanvullingen en wijzigingen uitgebracht zodat het zelfs in 2017 kan wedijveren met de vele commerciële programma’s die voor stamboom onderzoekers op de markt zijn.
Voor de gebruikers houdt men regelmatig voordrachten over het gebruik van het programma en geeft uitleg over nieuwe zaken. Ook dit wordt door vrijwilligers ingevuld.
Dit keer was Eindhoven weer eens aan de beurt, want er zijn in deze regio vele gebruikers van het programma.
Er waren 2 lezingen.
De eerste door Wim Brinkhaus uit Blerick over uitvoer vanuit ProGen naar Word en de tweede door Ben Bal uit Eindhoven die in/uitvoer van ASCI bestanden besprak.

Er was voldoend tijd ingeruimd voor het stellen van vragen
De goedbezochte bijeenkomst laat zien dat het uitzoeken van stambomen ook hier leeft.
Ook onder de DSE-ers zijn stamboom- onderzoekers actief. Dat merkte ik toen ik lang geleden (2008) op de homepage van DSE een artikeltje over genealogie als hobby schreef ( zie: https://www.dse.nl/node/view/1794 ) Er waren reacties en ook buiten DSE om in mijn mailbox kwamen enkele leuke reacties binnen.
Genealogie leeft en vooral onder degene die niet meer hoeven te werken en dus veel tijd hebben is het een prachtig tijdverdrijf.
Moest je in het verleden nog veel op pad om aan je gegevens te komen, de moderne genealoog zit nu hoofdzakelijk achter zijn computer.
Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *