Jubilerend preHistorisch Dorp opent haar poorten

Het preHistorisch Dorp opent op zaterdag 26 maart haar poorten weer voor bezoekers. Het museum viert dit jaar feest: het bestaat in 2022 namelijk 40 jaar in Eindhoven. Reden genoeg voor een feestelijk openingsweekend.

40 jaar preHistorisch Dorp
Het preHistorisch Dorp is vanaf 1982 al te vinden in de Genneper Parken. Dat jaar startte de bouw van het toenmalige Prehistorisch OpenluchtMuseum onder leiding van Anneke Boonstra. Hier mochten scholieren ervaren hoe het leven in de ijzertijd was. In 2002, 20 jaar later, breidt het museum uit met een middeleeuwse stad. Inmiddels is het museum weer 20 jaar verder en staan de volgende uitbreidingsplannen al klaar, maar eerst mag het museum feestelijk geopend worden.

Openingsweekend
Tijdens het openingsweekend op 26 en 26 maart is er veel te doen en te beleven: bezoekers kunnen kennismaken met oude ambachten en het alledaagse leven van vroeger. Er zijn talloze historische activiteiten, demonstraties en workshops voor jong en oud. Door middel van een doeboekje lopen bezoekers langs alle hoogtepunten. Het museum heeft dit jaar niet alleen flink uitgebreid in het aantal bewoners, maar ook in het aanbod. Bezoekers die meer verdieping willen, volgen bijvoorbeeld een gratis rondleiding met audiotour of met gids. Ook is er een kampement van reizende ridders, waar het leven uit de 13e eeuw tot leven komt.

ArcheoFactory
Het jubileumjaar van het preHistorisch Dorp staat verder in het tekenen van verschillende festiviteiten en activiteiten. Zo volgt er in de zomer een opening van een nieuw gedeelte van het park, waarbij het museum zal teruggrijpen naar haar roots. Yvonne Lammers, hoofd preHistorisch Dorp: “In dit bijzondere feestjaar plaatsen we een innovatielab, ArcheoFactory, waar bezoekers zelf als archeoloog aan de gang gaan. Zo wordt archeologie tastbaar en kunnen bezoekers zelf de relatie leggen met de manier waarop de gebouwen in ons museum zijn opgebouwd.”

Indrukwekkend jubileumjaar
Daarnaast zullen de jaarlijks terugkerende evenementen in het jubileumjaar indrukwekkender wordt dan ooit. Zo volgt het museum bij Vikingfest verschillende thema’s en ontwikkelt Heksia zich als hét festival voor heksen. Voor bezoekers worden er gedurende het hele jaar verschillende winacties opgezet. Ook is er een grootste reünie voor alle oud-medewerkers en vrijwilligers, waarbij foto’s uit het verleden nagemaakt kunnen worden en verhalen van vroeger worden verteld. Het jubileumjaar wordt op 30 oktober, aan het einde van het seizoen, afgesloten.

Langere bezoektijd
Het museum stapt dit jaar volledig van de tijdsloten af: met het afschaffen van de coronamaatregelen is dit niet meer nodig. Dit betekent dat bezoekers langer dan voorgaande jaren kunnen blijven in het museum. Het museum is open van 10:00 tot 17:00 uur, waardoor er meer dan genoeg tijd is om alle tijdperken in het museum te ontdekken.

Openingstijden
Het preHistorisch Dorp is vanaf 26 maart van dinsdag t/m zondag van 10:00 – 17:00 uur geopend. Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag open. De toegang is € 11,50. Door het seizoen zijn er diverse speciale evenementen waar bezoekers en deelnemers uit alle windstreken op af komen, zoals Vikingfest en Heksia. Meer informatie staat op de website: www.prehistorischdorp.nl

Een reactie

  • Rien Valk

    Proficiat!

    Het is altijd weer een plezier om met de kinderen of kleinkinderen op bezoek te gaan. En dan hebben we het nog niet over het educatieve karakter of het trekvlotje. 😉

    Op naar de volgende 40 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *