Kassie kijken nieuwe stijl: ChromeCast

Als ijshockeyliefhebber kamp ik al jaren met een probleem: de sport is op de Nederlandse televisiezenders niet meer te vinden. In de jaren ’70 en ’80 was ijshockey in Nederland een redelijk bekende sport die met regelmaat ook op de landelijke televisie te zien was. De technieken van vandaag de dag maken dat veel Nederlandse clubs inmiddels zelf de wedstrijden ‘uitzenden’ via zogenoemde livestreams op het internet. Met beperkte financiële middelen wordt de wedstrijd dan ‘droog’ in beeld gebracht door een paar liefhebbers of zoals in Heerenveen door een bedrijf inclusief commentaar en reclame.

Het probleem met het internet is dat op een computerscherm de ijshockeypuck nauwelijks te volgen is. Nog erger wordt het op je smartphone. Om de haverklap juicht er weer een speler en dus zal er wel gescoord zijn (want scoren gebeurt tijdens een potje ijshockey nogal eens). Ik heb sinds kort iets gevonden tegen de te kleine rubberen schijf: de Google ChromeCast.

Het is een klein rond apparaatje dat zelfs iets wegheeft van een ijshockeypuck en het hangt aan mijn televisie met een kort kabeltje. Via de zogenaamde HDMI-aansluiting is mijn televisie nu aangesloten op het internet met alle gevolgen van dien: de firma Google weet dat ik naar Jan de Belastingman kijk, hoe vaak ik wegzapp als ik het Nederlands voetbalelftal kijk (constant) en wanneer ik überhaupt televisie kijk. Maar daar tegenover staat dat ik prachtige documentaires, oude muziekclips én een potje ijshockey kan kijken. En dat nog wel op een enorm scherm, zodat ik het eindelijk weer makkelijk kan volgen.


Kijktip in het algemeen

Voor Eindhovenaren die denken dat hun stad teveel beton krijgt is deze kijktip misschien de moeite waard. Een mooie documentaire over Prora, hét Nazi-vakantieparadijs wat nooit werd afgemaakt maar er nog altijd staat. Niet zo gek wanneer je je realiseert dat het om zo’n 5 kilometer gewapend beton gaat. Een parallel met Eindhoven: ook in Prora worden inmiddels zogenaamde ‘lofts’ gecreëerd…

https://www.youtube.com/watch?v=CALnlECKrUE


Kijktip voor sportliefhebbers

Nu moet ik eerlijk zeggen dat er niets gaat boven een wedstrijd in de ijshal aan de Antoon Coolenlaan. Aanstaande zondag spelen de Kemphanen om 17.00 uur tegen hun opponenten uit Nijmegen. Het zal een beladen wedstrijd worden aangezien één van de spelers een paar dagen terug is overgestapt van Eindhoven naar Nijmegen. De sfeer die dat gegeven met zich meebrengt laat zich moeilijk op een scherm vatten. De entree bedraagt 7,50 euro. Een ChromeCast-kastje kost vijf keer zoveel…

2 reacties

  • Rien

    Sinds kort hebben wij ook zo’n soort puck achter de televisie hangen. Weliswaar niet voor ijshockey maar voor leuke series via Netflix waarvan ‘The IT Crowd’ volgens mijn jongste zoon absoluut de moeite waard is.

    Ben benieuwd of we in het ED nog iets lezen over deze ijshockey wedstrijd. Had die Nijmeegse club meer te bieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *