Knip, wast een Heuvel, kost een beetje (meer)

Wat begon met 3,5 miljoen euro verwerd tot 17, 2 miljoen euro. Het vluggertje op de Vestdijk. Wie herinnert het zich niet. De tijd drong, zeker voor toenmalig wethouder Schreurs. Ook al waren de bewoners rondom de Mauritsstraat de echte ‘viezeluchthappers’ het mes moest in de Vestdijk. De opwinding won het van de rede en zoals vaker met vluggertjes: de kater komt later, in 2020 welteverstaan.

Rijksbijdrage
Al een tijd lang waren er meetpalen actief in Eindhoven die feitelijk vaststelden waar de Eindhovense lucht de meeste vervuiling kende. Maar de gemeente bedacht een mooie ‘move’ om niet de feitelijke data als uitgangspunt te hoeven nemen. Daarmee was mevrouw List zonder pluche het destijds overigens absoluut niet eens. Uitgangspunt werd desalniettemin een berekening van de waarden. En het moest snel.

De belangrijkste reden voor alle ijl was niet de urgentie van de volksgezondheid, er woonde namelijk nauwelijks volk rondom de Vestdijk, Er was een rijkssubsidie te verwachten en om die mee te pikken was een snelle beslissing én aanvang van de werkzaamheden bittere noodzaak.

Een behoorlijke zak
Het bedrag dat door het rijk beschikbaar gesteld werd was inderdaad niet mals: 3,5 miljoen euro. En ja, de voorwaarde voor de beschikbaarstelling was dat gestart moest worden voor 2018. En zo geschiedde. Wat opvalt is hoe de kostenraming al in mei 2017 verschoof van 3,5 miljoen euro naar 5, 5 miljoen.

Die additionele 2 miljoen maakten het mogelijk om de Vestdijk groen en toekomstproof te maken. In het Eindhovens Dagblad van 17 mei 2017 heette het nog: ‘Er is geen tekort op de herinrichting van de Vestdijk. Dat kan voor 3,5 miljoen. Maar voor 2 miljoen meer kunnen er extra maatregelen getroffen worden voor groen, water en milieu. Dat geld moet de gemeente nog zoeken, ook bij subsidie van Europa en de provincie.’ Er is geen magie aan te pas gekomen en toch was volgens de huidige berichtgeving oorspronkelijk sprake van een bedrag van 11,5 miljoen euro. Maar het klusje zou toch 5,5 miljoen geklaard worden?

Betrouwbare overheid
Wat we in de achteruitkijkspiegel zien is dat er eerst een strategie lijkt te zijn toegepast van stukje bij beetje ophogen van het prijskaartje. Met 11.5 miljoen euro was geen Eindhovenaar akkoord gegaan, zeker niet in 2017 toen de Gemeente zowat onder curatele stond vanwege slecht budgetbeheer. En toch kon het gebeuren dat we inmiddels een verdrievoudiging van de kosten hebben zien ontstaan. Natuurlijk wijst wethouder Monique List ( VVD ) naar haar voorganger Mary Ann Schreurs ( destijds D’66 ), maar het blijft dezelfde lokale overheid die bij herhaling het vertrouwen van de burgers schaadt.

Elke ervaring is een leerervaring
Wethouder List definieert de kostbare wegwerk-witz als een leerervaring. In het digitale Eindhovens Dagblad van 17 januari jl. valt te lezen dat de eerstvolgende proeve van bekwaamheid ook met herbestrating te maken heeft. Het betreft de vervanging van de rode straatklinkertjes in de binnenstad. Ook dat startbedrag krijgt waarschijnlijk te maken met een bonus-verdriedubbelaar waar de postcodeloterij jaloers op zou zijn. Van de oorspronkelijke ‘inleg’ van 9,9 miljoen euro is de teller nu al gestegen naar 18 miljoen. Om te voorkomen dat in de toekomst dit soort uit-de-bocht-vliegerij zich herhaalt, zegt de wethouder: ‘…dat het college voortaan meer informatie over mogelijke beren op de weg wil hebben. Zodat de aanbesteding ook scherper gemaakt kan worden’.

Wint u straks die hoofdprijs?
Zeer waarschijnlijk wel, vooropgesteld dat uw adres een Eindhovense postcode kent. Als de werkzaamheden klaar zijn zal de immer goedlache Gaston Starreveld persoonlijk de hoofdprijs voor alle Eindhovenaren bekend maken. Mijn schatting: 29 miljoen euro. Maar daarmee steunen we dan wel het goeie én groene doel. Goeeeedemiddag!

Bron: Hoe kan het werk aan de Vestdijk in Eindhoven zoveel duurder uitvallen? ( eindhovensdagblad.nl, 17 januari 20120 )

Leestip: Vestdijkplan deugt van geen kanten: Eindhoven moet aantrekkelijk, groen en bereikbaar willen zijn ( opiniestuk van o.a. kandidaat-raadslid List van VVD Eindhoven, eindhovensdagblad.nl, 2 maart 2018)

2 reacties

 • Rien Valk

  Jammer dat er zoveel extra geld nodig is om Eindhoven een leerervaring rijker te maken. Daar waren vast betere bestemmingen voor geweest. Ik lees hier graag een reactie van de Eindhovense bestuurders en of de politiek in de hoop dat het ons allen wijzer maakt en leidt tot een beter begrip! Zie ook https://dse.nl/18-miljoen-voor-herinrichting-eindhovense-binnenstad/

  • Peer Notermans

   Beste Rien,

   Eindhovense bestuurders en politici geven geen reacties. Zij worden omgeven door woordvoerders alsof die op de stembiljetten stonden, De woordvoerders schermen af en poetsen op, De Eindhovense bestuurscultuur is naarbinnen gericht. Ook de oppositie in de raad doet daar aan mee. Jaarlijkse rituelen als verkiezing van het raadslid van het jaar en een eigen carnavalszitting (veel werk voor woordvoerders) zijn daarvan tenenkrommende voorbeelden. Bij een “Kraalcultuur” past een gemeenschappelijke vijand en laat dat nu, ocherm, Ons Ed-ke zijn! Je gelooft het niet, maar vraag het na bij de eerste de beste woordvoerder. Unaniem: , “het ED heeft het op ons gemunt.”, Mijns inziens is er nog ruimte zat voor vijanddenkers in het Stadhuis: moge DSE daarvan profiteren..

   Peer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *