Maak vanavond je leukste foute keuze van 2022

Het kan raar lopen in het leven. Mijn partner kreeg van de week de vraag van een collega of zij kon raden waar hij dit weekend naartoe zou gaan. Als ze het de eerste keer zou raden zou ze meemogen. Aangezien mijn Helmondse ‘skatje’ werkzaam is in Venlo en ook nog eens zéér breed geïnteresseerd is, waagde ze de gok en zei met een serieus gezicht: ‘Jij gaat naar het Kerstconcert van schlagerlegende Heino, hier in Venlo.’ De collega had een acuut probleem, want een tweede kaartje had hij niet.

Dat probleem loste zich min of meer vanzelf op toen mijn lief en ik gisterenmiddag de geestige uitkomst van de mini-quiz bespraken. ‘Dat zou eigenlijk best grappig zijn als we er zouden opduiken, in die zaal, zonder dat je collega vooraf weet van je komst.’ Het plan was snel gesmeed en de kaartjes waren zo besteld. In de vorm van een andere collega vonden we nog een slachtoffer en gedrieën gingen we de avond tegemoet.

Uiteenlopend publiek
Om 19.00 uur openden de deuren van Grenswerk, de zaal waar het sta-concert zou plaatsvinden. De inmiddels 84-jarige Heino stond al op het podium, of liever: een kartonnen afbeelding op werkelijk formaat stond achter de microfoon. Naarmate de zaal zich verder vulde met zeer uiteenlopend publiek vroeg ik me herhaaldelijk af of de kartonnen Heino wellicht beweeglijker zou blijken dan de echte. Dat het publiek er zin in had werd al snel duidelijk. Eén groepje bleek uitgedost als kerstmannen, een andere dame had twee krukken meegenomen (al weet ik niet zeker of die voor Heino bedoeld waren…).

Klokslag kwart over acht betrad de gastheer van het theater de buhne om het publiek welkom te heten. Na twee jaar wachten was het dan eindelijk zover: ‘Mag ik een warm applaus voor de koning van de schlagermuziek…’ en inderdaad daar verscheen achter een gordijn vandaan een zelfbewegende versie van het kartonnen bord dat juist was weggenomen.

Onbewust bekend
Met zijn diepe, karakteristiek donkere stem begroette ook hij het publiek en begon aan reeks hits waarvan ik het bestaan niet eens kende. Nou ja, van enkele moet ik toegeven dat ik die wel degelijk kende. Van ‘Blau blüht die Enzian’, kon ik zowaar het refrein uit volle borst meebrommen en ‘Rosamunde’ is voor niemand onbekend.

En zo werd een verrassing voor een nietsvermoedende collega een heerlijk foute avond met een goed humeur tot gevolg. Ofschoon Heino pretendeert live op te treden, zag ik ‘m toch af en toe geluid produceren zonder zijn mond te bewegen (en andersom). Het mocht de pret bij het publiek niet drukken en ook de zanger leek ervan te genieten ofschoon dat met een donkere bril op immer slecht zichtbaar is. Zijn begeleidingsband, en dan doel ik op de muzikanten en niet op de vooraf opgenomen zangpartij, was zonder twijfel goed. Twee achtergrondzangeressen met gouden keeltjes zorgden voor extra glans en de drummer had een drumstel bij zich dat bij ACDC niet zou hebben misstaan.

Afterparty
Na de voorstelling, uiteraard nadat een welverdiende toegift werd geserveerd, was er de gelegenheid om een handtekening te laten plaatsen op de verkochte shirtjes of een eigen meegebrachte langspeelplaat of CD. Het woog niet op tegen de (evenmin geplande) afterparty in een Venloos cafeetje waar meerdere concertbezoekers zorgden voor extra sfeer én een aangepaste muziekkeus. Toen de kartonnen Heino ook nog eens binnengedragen werd barstte ‘die Hölle’ helemaal los.

Ik zal niet nog eens naar een concert van Heino gaan, maar ik wil niemand de kans onthouden om het die ene keer tóch te doen. En dat kan! Want vanavond staat mein neuer Freund in De Effenaar. Gaat allen!

Meer info: Heino in De Effenaar – 18 december 2022

Hoe we ‘m gisteren helaas niet te zien kregen:

Een reactie

  • Rien Valk

    Leuk stukje Bob!

    Voor de meer bezadigde lezers is er een “rustigere” versie bij omroep max terug te vinden
    Waar bleek achteraf ook de Effenaar naar verwees 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *