Massablunder: Het fiasco van kamerverhuur- & woningsplitsingsvergunningen. Opent Stichting BETER EINDHOVEN een beerput?

Afgelopen tijd werden we door het Eindhovens Dagblad opgeschrikt met een ED-betaalartikel: “Eindhovense wethouder maakt excuses aan bewoners voor blunder met kamerverhuurpanden”.

Ik las het artikel en was als buitenstaander erg verbaasd: “Hoe kan het gebeuren dat een gemeentelijke kerntaak, zo erg is ontspoord?” “Hoe kan het zijn, dat zoiets zo lang onder de radar blijft?”

In de vorige raadsperiode was PvdA wethouder Yasin Torunoglu verantwoordelijk voor dit dossier. Hij sprak meerdere keren de Raad toe. Hij predikte dat alles goed zou komen en realiseerde het omgekeerde. Het probleem groeide onbeheersbaar..

Dit onderwerp, het gevalletje “blauwe bestuurlijke olifant”, werd in de Raadszaal bijna stelselmatig genegeerd. Geholpen door andere belanghebbenden, van binnenuit (u leest het goed), maar ook van buiten, en het College, werd de blauwe olifant kleingemaakt. Er werd een communicatie frame om ‘het probleemvraagstuk’ heen gemaakt. De stadhuisdeur werd plat gelobbyd door de (malafide) vastgoedeigenaren en (malafide) verhuurders. Over “de blauwe olifant” in de Raadszaal werd niet gesproken. Maar buiten in de stad, in vele straten die Eindhoven telt, werd het probleem alleen maar groter…

Nu is PvdA wethouder Mieke Verhees verantwoordelijk voor dit dossier.

Deze nieuwe wethouder sprak in dit stadium al haar excuses uit. Dat is knap, maar daarmee is mevrouw Verhees politiek gezien ook al tandeloos geworden. Waarom zij niet gelijk in haar eerste maand deze grote puinhoop naar buiten bracht, is mij een groot raadsel. Ik overzag het politieke gekakel en de schade die tot de 3e week november werd gemeld aan de Raad. Bekeek het filmpje van de heer Maas, die inspreekt. De slapte van de Raad hierbij was stuitend.

Het is weer een wethouder, van PvdA huize, die het niet lijkt aan te kunnen. Iemand die zelf verdorie ook een extra huis kocht voor haar kinderen. Andere jonge mensen hierin ook liet mee betalen als medehuurders, Het gebeurde wel in een andere stad, maar het principe is hetzelfde en ze deed zelf praktische ervaringen op. Alle (malafide) vastgoedeigenaren en (malafide) verhuurders hadden mevrouw Verhees hierdoor ook al ingesnoerd. Nog voordat mevrouw Verhees kon beginnen. Met dank aan het verdienmodel van de media die dit bracht, maar op een net verkeerde manier.

Anno 2022 kan dit natuurlijk ook allemaal zo gebeuren. Ik had gehoopt op meer mediascherpte op het juiste moment. Meer PvdA passie in hart en nieren. Iemand in de politiek, die het echt zou opnemen voor onrecht in de samenleving! Voor de eigen burgers in de stad. Burgers die een eenvoudig leven leiden. Politiek, ambtenarij en bestuurders allemaal niet begrijpen, en ook nooit zullen gaan begrijpen als dit zo door gaat. Omdat zij elkaars taal niet spreken. Dat is best angstig.

Het massa bezwaar van Stichting BETER EINDHOVEN (SBE), (met 40 bezwaarschriften) bekend in Eindhoven als jonge rebelse club haalde dus het ED. Een groep die niet bang is, om als het moet, naar de rechter te stappen. Een club die gevestigde machtige belangen kritisch blijft bevragen. Maar ook alternatieven aandraagt, omdat men in Eindhoven maatschappelijke kritiek van oudsher niet makkelijk kan verdragen. Die club schreef een massa bezwaarschrift naar dit College. Zoiets had ik nooit verwacht.

En nu is het stil.

Via mijn netwerk hoor ik dat het stilte voor de storm is. Ook begrijp ik mensen zich aanmelden, om mee te doen. Ze willen lid worden, dragen dossiers aan. Stellen hulpvragen. Het échte nieuws is dat er nieuwe dossiers opduiken!

Het aantal huidige bezwaardossiers van Stichting BETER EINDHOVEN schijnt maar een klein getal te zijn. De beerput is aan het opengaan.

Daarom zou ik ook niet weten hoelang wethouder Verhees dit nog gaat volhouden. Of wat de Raad gaat doen. Wanneer wethouder Verhees dit overleeft, zal zij niet meer serieus worden genomen, maar misschien is dat juist wel de bedoeling. Past zij dan juist wel beter binnen de mores van het Stadhuis. Als dat zo is, is er meer dan een cultuurprobleem op het Stadhuis.

Een reactie

  • Rien Valk

    Mooi dat er nu in Eindhoven een club mensen is die dit soort misstanden kan helpen aanpakken.

    Hopelijk grijpt de politiek en het bestuur deze oplossing met beide handen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *