Meedenken over Eindhovense armoede bestrijding

Als kandidaat raadslid voor Groen Links wil ik ook graag even inhaken op het voorstel wat Rien Valk beschreef onder Armoede in Eindhoven hoe lossen we dat op?

Het voorstel om de mensen waar we het hier over hebben er bij te betrekken : Super idee! Doen.
Bedrijfsleven én politiek betrekken : absoluut doen!

Maar de oorzaken van armoede zijn té divers om daar zo een antwoord op te kunnen geven. Wist je dat 40% van de mensen met kans om in armoede te komen, de werkenden zijn,waarvan een groot deel ZZp-er of flex-werkers ? (en slechts 20% mensen in een participatie uitkering (voorheen de bijstand)), Meeste kans op armoede zijn de één- oudergezinnen. Met andere woorden : één inkomen volstaat niet meer om volwaardig mee te kunnen doen.
Helaas hebben de Rutte kabinetten deze trend in werking gezet, en ik vrees dat hiervan het einde nog niet in zicht is. Groen Links wil een trendbreuk op de armoede- en schuldenaanpak, niet alleen maar een vangnet maar een aanpak die ook toekomstperspectief biedt. Kijken naar wat er wél werkt.

De gemeente kan slechts een paar zaken aanpakken om het voor Eindhovenaren beter te organiseren. Dan denk ik aan vereenvoudigde processen bij het indienen van een aanvraag, ofwel minder protocollen en ingewikkelde regeltjes. Sneller reageren op bv. een aanvraag voor bijzondere bijstand of kwijtschelding gemeentelijke belasting. Wat er in Eindhoven in ieder geval wél al heel goed geregeld is : de Werkplaats Financiën ( waar mensen met formulieren e.d terecht kunnen en volledig bemand door ervaringsdeskundige vrijwilligers )
Wat ook goed geregeld is : in vergelijking met 2015 zijn er in 2017 1,5 x zoveel (!) kinderen geholpen door de diverse kindfondsen ( Stichting Leergeld, Jeugd Sport fonds en Jeugd Cultuurfonds), dit betekent dus dat de generalisten die bij de gezinnen thuis komen deze gelden om kinderen mee te kunnen laten doen op school, sport of muziekles , ook weten te vinden. (en de verwachting voor 2018 is nog hoger)
Wat absoluut nog beter kan : samenwerking tussen alle betrokken partijen in de stad én de betrokken minima. Alle goede ideeën daarover zijn van harte welkom ! (Rien, je weet me te vinden)

Openhartig zijn over geldproblemen blijft natuurlijk een lastig onderwerp, zo bleek ook weer tijdens het armoededebat vorige week. Ik denk dat daar de winst te behalen is! Schaamte wegnemen om erover in gesprek te gaan.
Laten we wel wezen, één uitkering, of laag salaris is niet voldoende om de hoge huur- en zorgkosten (en alle andere vaste lasten) te betalen. Ik ken persoonlijk ook mensen die met 30 euro per week moeten zien rond te komen. Deze mensen zijn zéér creatief om dat te volbrengen, totdat er iets stuk gaat…… Mijn oproep zou dan ook zijn om daar inderdaad samen over in gesprek te gaan; betrokkenen, politiek én regionale ondernemers.
Als ik na 21 maart in de raad kom zijn dit de thema’s waar ik me voor wil inzetten, zelf ook ervaringsdeskundige, en dan zal ik altijd openstaan voor de dialoog om tot betere samenwerking te komen en creatieve oplossingen zijn altijd welkom!

Een reactie

 • Rien Valk

  Jeannette,
  bedankt voor je uitgebreide en informatieve reactie! Eigenlijk is het samen te vatten met: hoe verdelen we onze welvaart beter.

  Maar wat kunnen we verbeteren of veranderen om die armoede op te lossen, waarbij bewustwording misschien wel het allerbelangrijkste is? Hoe solidair zijn we als het om onze armste bewoners gaat. We zijn vaak gul met giften bij rampen maar is de armoe in Eindhoven relatief niet net zo’n grote ramp?

  Als het een kwestie is van te laag betaald worden is dan misschien een herijking van het minimumloon voor 22 jaar en ouder van bruto € 1.578,00 nodig of een vorm van een basisinkomen voor de laagstbetaalden.

  Maar laten we eerst met de mensen die het aangaat in gesprek gaan misschien komen er dan oplossingen aan de orde waar niemand aan gedacht heeft.

  Blijft de vraag hoe kunnen we dat het beste aanpakken.

  Zoals hier op DSE en Facebook al eerder geschreven ik ben geen echte GroenLinks fan maar ik zie je graag in de gemeenteraad gekozen worden zeker gezien jouw eigen ervaring op dit gebied en onze samenwerking gedurende de G1000Eindhoven. Dus ja ik weet je te vinden. Mijn stem op jou ligt klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *