Meten met twee maten

Tot nu toe hebben we ons netjes gehouden aan de richtlijnen van de overheid om de kans zo klein mogelijk te houden dat we Corona verspreiden. Maar nu begint het onderhand toch hevig te jeuken.

Volgende week gaan we naar een concert in het Muziekgebouw. Daar hebben ze hun best gedaan om het zo Corona-veilig mogelijk te maken. We moeten er al om 8 uur zijn omdat het een heel gedoe is om iedereen veilig in de zaal te krijgen, het concert begint om 9 uur, geen garderobe, geen pauze, geen staande ovatie. Het orkest is een man of veertig, de visite vierhonderd. Dat concert duurt tot een uur of elf.

Dan komt de overheid met maatregelen: maximaal dertig mensen in een zaal, om 22:00 moet de zaal leeg zijn. En daar gaan de veiligheidsregio’s streng de hand aan houden!

Als ik dat lees dan kan ik “dus” niet naar mijn concert.

Maar de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost onder aanvoering van burgemeester Jorritsma heeft een ontheffing gegeven aan het Muziekgebouw, dus ik kan gewoon gaan, omdat ‘het wel goed voelt’ bij Jorritsma (ED 2020-10-01).

Waarom vertrouw ik het hele zaakje nou niet. Ben ik nou echt zo’n zeurzak geworden? Of de voorzitter van de veiligheidsregio het wel goed vind voelen interesseert mij eigenlijk helemaal niks. Ik wil weten of het echt wel veilig is, en het liefst een beetje onderbouwen graag.

De veiligheidsregio Brabant Noord-Oost neemt het risico niet en geeft geen ontheffingen voor dit soort zaken. Waarom zij niet en wij wel? We meten met twee maten maar weten niet wie de goede maat heeft.

De voorzitter van de veiligheidsregio heeft ook nog een andere pet op: burgemeester van Eindhoven, de stad die opdraait voor de verliezen van het Muziekgebouw. Maar dat die dubbelfunctie meegespeeld heeft bij de beslissing is natuurlijk onzin. Maar toch: het voelt niet goed.

We gaan wel naar het concert, maar toch met een steen in de maag.

7 reacties

 • bleenhouwers

  We zijn inmiddels een beetje verder in de tijd en het meten met twee maten blijkt in volle gang. Niet alleen in Eindhoven, maar ook elders. Onnavolgbare beslissingen in mijn optiek.

 • Wim

  Gejat van festivalinfo.nl over 30-bezoekers-beleid in Amsterdam:

  “In Amsterdam hoeven tien culturele instellingen zich niet te houden aan maximaal dertig bezoekers. De rest van de podia in de hoofdstad waaronder Ziggo Dome en AFAS Live mogen vanwege de nieuwe corona-bestrijdingsmaatregelen niet meer dan dertig man ontvangen.
  —- knip —-
  —- knip —-

  De culturele instellingen met de uitzondering worden financieel ondersteund door subsidies. Bij AFAS Live is dat niet het geval. Door de aanhoudende coronamaatregelen komt het podium mogelijk in heel zwaar weer.

  Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam kan de podia met uitzondering nog uitbreiden. AFAS Live heeft de vijf geplande concerten van The Analogues tussen 9 en 11 oktober helaas al af moeten zeggen. Ziggo Dome hoopt de Avond van de Filmmuziek in hetzelfde weekend door te kunnen laten gaan maar stelt de opbouw nog even uit.”

 • Jozef van Kessel

  Lijst Pim Fortuyn heeft toch haar eigen website? Waarom moet de hetze tegen Jorritsma hier tot de verkiezingen in 2022 allemaal nog eens worden herhaald?

  • Bob

   De verbazing van Wim deel ik. Al weet ik ook niet wat meneer Jorritsma bewogen heeft de regelgeving op te rekken. Wat is het precies in de tekst waardoor u spreekt van een hetze? Of is het plaatje de ontsteker?

  • C

   Beste heer van Kessel,

   U spreekt van een hetze tegen burgemeester Jorritsma. Ik weet niet waarom u die kwalificatie gebruikt.
   Een burgemeester kritisch volgen vanwege de rol die deze vervult vanuit de gedachte dat ook hij ter verantwoording geroepen kan, en misschien zelfs moet, worden, daar is niks mis mee.

   C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *