Metropool Regio Eindhoven, begroting 2021-2024

Ik heb zojuist een zeer kleine analyse gemaakt van de impact van de actuele situatie op de verwachte bestedingspatronen van de 21 gemeenten die samen de Metropool Regio Eindhoven vormen. De analyse bestond eruit dat ik zocht naar enige vermelding van een bepaald virus en mogelijke effecten. We kunnen opgelucht ademhalen en rustig slapen bovendien: corona, covid en pandemie kennen ze bij Brainport nie. De 21 gemeenten werden op basis van de meerjarenbegroting, die medio april werd gepresenteerd, opgeroepen hun zienswijze te formuleren. Midden in de coronapiek wordt doodleuk neergepend dat de gemeentelijke bijdragen geïndexeerd dienen te worden in de aankomende jaren. Anders gezegd: er moet meer geld naar de Brainportploeg.

Ik zal wel de enige zijn, maar ik vermoed dat de keerzijde van dit voornemen is dat a) de gemeenten vrijwel zonder uitzondering een begrotingsprobleem hebben voor de aankomende jaren en b) de keus gemaakt zal worden om desondanks Brainportbekostiging voor te laten gaan op essentiële andere zaken.

Extreem benieuwd ben ik naar de begroting van de gemeente Eindhoven richting 2021. Het is immers ‘The capital of Brainport’. Ik skeelerde net langs de groene oase die eigenlijk het Prins Clausplein heet. Tussen de stoppels van het opkomend groen stonden wat bankjes. Op één ervan zat een zwerver: te bruin, te zwaar betast en met een haardos alsof de kappers de afgelopen maanden niet mochten werken. Toen ik hem groette lieten zijn tanden een prachtige mediterrane teint zien. Reden te meer om te remmen. Ik vroeg ‘m of het wat was. ‘Om in te slapen is het nog niet alles, maar als ze het een bietje bijhouwe dan komt da ok wel goed.’, waarna ik me realiseerde dat de groenambitie ook een prijs zal hebben: ‘Ja, het mag wa kosten.’. De man vervolgde: ‘Maar daar hoeve wij onzeige tonnie druk om te maoke: Brainport betaolt wel!’. Ik bedankte hem voor zijn inzicht en groette hem op kenmerkend Brabantse wijze. Ondertussen rolde ik door richting een te huur staande binnenstad terwijl ik me bedacht: ‘Die kerel snapt het beter dan ik!’.

2 reacties

 • Bob

  Hallo Goeddelver, de kantelende dominoblokken op de voorgrond zijn inclusief struiken geleend van een andere foto. Op de achtergrond zie je wel het Prins Clausplein. Je vindt dat plein als je vanaf de Willemstraat de stad in rijdt. Aan het plein ligt o.a. de bieb en het Regent er altijd, die staat namelijk op datzelfde pleintje.

  Met de dominoblokken en de domino-vibes aan de paal, geef ik uiting aan mijn vrees dat er het een en ander staat te gebeuren wat vooral te zien zal zijn als een domino effect.

  Groet,

  Bob

 • Gouddelver

  De beide onheilsverwachtingen (a en b) zullen wel uitkomen, vrees ik, maar daar kan ik verder weinig over zeggen. Mij intrigeerde wel het verband tussen tekst en foto: 1) is dit het Prins Clausplein en waar in Eindhoven moet ik dit zoeken? 2) is het beeldrijm tussen het bord aan de lantaarnpaal en de kantelende steenblokken op de grond een bedoeld artistiek design? Niet slecht, maar zo te zien ook niet ongevaarlijk. Gelukkig alle bezoekers op ruimschoots meer dan anderhalve meter afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *