Muziekgebouw? Marizagebouw!

Door al het gedoe rondom de financiering van het Muziekgebouw, brachten mijn herinneringen mij terug naar een bezoekje van jaren geleden. Mijn moeder nam me mee naar een avond vol Fado-muziek. Stuk voor stuk Portugese levensliederen waarvan ik geen snars begreep en toch intens genoot. Later heb ik ma nog eens vergezeld en het effect bleek identiek. De sfeer, de akoestiek en de dame die haar stembanden tot in alle uithoeken van haar gouden strotje roeren kon… onvergetelijk.

Ingegeven door mijn mijmeringen tik ik op mijn computerklavier ‘Fado’ en ‘Muziekgebouw Eindhoven’ en de eerste de beste treffer blijkt ook echt raak. Op 30 november a.s. zingt Mariza wederom in een uitverkocht Muziekgebouw. Ik heb het nakijken derhalve, zo ook ‘ons moeder’. Op youtube blijken geen beelden van een eerder Eindhovens Muziekgebouw-concert terug te vinden. Van de actuele Koningin van de Fado is gelukkig wel een ander optreden in enen en nullen gevat.

 

 

Zoals het een echte 040-er betaamt moet je altijd een beetje warm lopen voor het feestje echt begint. Ik heb daarom een linkje opgenomen dat ergens halverwege de liederenreeks begint. Mariza legt uit waar zij vandaan komt en waar de Fado is ontstaan. Die intro duurt maar kort, maar helpt je de ziel van de muziek te ‘pakken’. Na haar praatje volgt een vlottere Fado gevolgd door wat ik maar even een FFF noem: een Fast Food Fado (op minuut 55). Het publiek smult van het up-tempo muziekstuk terwijl de echte Fado-purist misschien liever het melodramatische werk hoort. Wie de opname gewoon door laat lopen snapt wat ik bedoel.

Ik zou zeggen: proef gerust, maar breng eerst uw tieners in veiligheid!

 

Een reactie

  • Gerrit Goosen

    Als Eindhovenaar zijn we maar wat blij dat we zo’n mooi muziekgebouw hebben. Zou dit muziekgebouw er niet zijn dan moesten we naar Amsterdam om wat muziekcultuur op te kunnen snuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *