Nederland als Stateloze Democratie?

Vandaag in het Van Abbemuseum in het kader van de tentoonstelling het Museum als Parlement wordt gesproken over de idealen van de Rojava revolutie in Noord-Syrië, waar een multi-etnische coalitie een nieuwe vorm van stateloze democratie in praktijk brengt, gebaseerd op lokaal zelfbestuur, feminisme en ecologie.

Tijdens de bijeenkomst verkennen politici, activisten en kunstenaars samen wat de idealen van de Rojava revolutie voor Nederland zouden kunnen betekenen. Kunnen we de staat opeisen als coöperatief? Is het co-presidentschap van één man en één vrouw voor elke organisatie uitvoerbaar? Kan de gemeente tot commune verklaard worden? En kunnen we de grondwet collectief herschrijven tot een nieuw sociaal contract?

Met bijdragen van Tayfun Balçık (The Hague Peace Projects); Olave Basabose (Black Queer & Trans Resistance); Ozan Demir (Federatie van Arbeiders uit Turkije in Nederland, HTIF); Serda Demir (Nieuwe Democratische Jongeren, YDG); Jelle de Graaf (Bij1); Rutger Groot Wassink (GroenLinks Amsterdam); Vera van der Heiden (Revolutionaire Eenheid); Murat Memis (SP Eindhoven); Kenan Testan (Demned); Jeannette Vos (G1000); Sebastiaan Wolswinkel (PINK); Berivan Yiğit (Internationale Vrije Vrouwen Stichting). Met muziek van Peshmerge. Voorzitter: Ernst van den Hemel.

Zijn jullie ook benieuwd naar de uitkomsten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *