Nederland Verliesland: met dank aan Wilders en andere politieke avonturiers

ASML weg uit Nederland?
De absolute topinnovator in de techwereld maakt zich grote zorgen over het vestigingsklimaat in ons land.
Ontmoedigen van buitenlandse kenniswerkers om zich hier te vestigen. Onvoldoende fiscale voordelen voor het bedrijf. Belabberde huisvestingsperspectieven voor medewerkers. Bestuurders van de international slaan dreigende taal uit.

De dorpspolitiek in de Kempen helpt ook niet echt.
Men vraagt er zich hardop af waartoe ASML eigenlijk dient, bezien vanuit de microkosmos: ‘Veldhoven’ suburb of all places.
Grote vraagtekens bij groeiscenario’s in de stad Eindhoven zélf. Er wordt door critici in de media flink op los gedebatteerd. Hoezo, schaalsprong Eindhoven? 65.000 nieuwe woningen, 70.000 nieuwe banen ? Waarom en waartoe. Er is hier al meer dan voldoende te doen. Waar blijft het vertrouwde ‘dorpse’ van onze stad?
De verkeersontsluiting van de stad is een ramp. Megalomane projectontwikkelaars hebben het in de binnenstad voor het zeggen, een sociale tweedeling dreigt. Met Nederlands kom je nergens meer terecht is een veelgehoorde klacht. En minister Adriaansens van Economische Zaken is niet voornemens om voor de hofleverancier van de nederlandse schatkist een uitzondering te maken. Regels gelden voor iedereen.
Frankrijk, Duitsland en iets verderop Japan zien de waferbakkers maar wat graag komen. De lopers liggen kennelijk uit.
Wereldwijde baggergigant Boskalis vertrekt naar Abu Dhabi. Shell en Unilever verplaatsten hun hoofdkantoren al naar elders.

Nederland 5e economie van Europa, zo liet Eurostat weten! Mede dankzij ASML én dus Metropoolregio Eindhoven. De maakindustrie, van oudsher sterk aanwezig in de Kempen en de Peel, vormen de industriële zuurstof voor een uiterst succesvol concept.
Naast de mainports Amsterdam en Rotterdam vormt Eindhoven inmiddels de derde economische kernregio van ons land. Met de grootste bijdrage aan het Bruto Nationaal Product van Nederland.

Partijen die momenteel ‘over rechts’ een kabinet aan het timmeren zijn, laten weten dat het wel een tandje minder kan met de internationalisering van Nederland.
Buitenlanders? Vreemde talen? Open grenzen? Een beetje dimmen svp.
Ongelooflijk om deze wijze waarden en tradities van ons open land te grabbel te gooien.
Welvaart en welzijn ontlenen we hoofdzakelijk aan de open economie en een gastvrij karakter.
Politici die dammen opwerpen rond dit kleine land aan de zee, gooien ruiten in. Onherstelbaar.

Kennismigranten: verwelkomen. Meertaligheid in het onderwijs: bevorderen. Faciliteren van hightech- en maakindustrie : met zakken geld s.v.p.
MP Rutte bemoeit zich demissionair en wel, met ‘het dossier’. Hopelijk tijdig en effectief……

meer columns: pieterhendrikse

3 reacties

 • Hellcat

  Wat een onzin. Shell, Unilever, DSM en nu Boskalis zijn of gaan weg. Dit in een periode dat Wilders werd gecanceld. ( alleen werd hij gebeld om een zittende premier de nek om te draaien!!)
  Het gaat hier om een gevierd beleid door huidig en voorgaande kabinetten. Een industrie/economie kan niet zonder een stabiele energievoorziening die ook nog betaalbaar is. Dit kan zeker niet uit wind en zon gehaald worden. Daarnaast zou ook eens nu naar Duitsland moeten worden gekeken. Is daar ook Wilders voor verantwoordelijk.!!!

 • Rien Valk

  Bedankt voor je bijdrage!
  Laten we in elk geval naar de gulden middenweg zoeken bij het bashen of ophemelen van ASML. Daarbij vooral niet vergeten dat ze in de regio samenwerkend met meer dan 50 bedrijven ook daar zorgen voor werk.

  Sociaal-maatschappelijk beginnen ze nu hun verantwoordelijkheid in te zien bij het woning tekort door financieel bij te dragen aan de bouw van meer woningen. Weliswaar niet zoals Philips dat vroeger deed door ze zelf te bouwen en er een eigen woning bureau op na te houden, maar je mag je daarbij afvragen of dat in deze tijd nog past?

  Ik ben het helemaal eens met wat Bob hieronder schrijft samengevat met het “wedden op een paard”. Wat dat betreft zou ik graag nog wat antwoorden zien op het stuk wat Wim Hendriksen schreef over ASML en Brainport dse.nl/vanaf-nu-gaat-het-bergaf-met-brainport-brabant/ en de reacties er onder.

  Als laatste vraag ik me af, hebben we het niet aan ons zelf te danken dat we in het Engels worden toegesproken omdat Nederlandse jongens en meisjes niet meer willen werken in de winkels achter de kassa of in de horeca?

 • bleenhouwers

  Hoe mooi je het paard beschrijft, het blijkt in sommige opzichten Trojaanser dan dat jij weergeeft. Wat mij betreft doen we er goed aan om ons te focussen op de tijd na de hausse van ASML. Wie denkt dat dat de Philips-spin off zich anders zal gedragen dan de vele andere internationaal opererende organisaties, die wens ik een fijne nachtrust toe. Burgemeester Dijsselbloem zei het recentelijk heel goed: we moeten niet de arrogantie hebben om te denken dat ASML ook voor de eeuwigheid hier blijft en dat we voor eeuwig de vruchten ervan plukken. (FD, 12 maart 2024). Wedden op één paard is al onverstandig, zeker als het in sociaal-maatschappelijk opzicht een economisch koekoeksjong mag worden gezien. Goed, jij je zin: iedereen profiteert van de welvaart. De voorzieningen zijn erop vooruitgegaan, Engelstalig theater is gemeengoed geworden en een authentiek oud Nederlands dametje dat bij de Lidl om zegeltjes vraagt krijgt gewoon te horen: I’m sorry, I don’t speak dutch. Good luck, vrouwke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *