November 2017 in de regio Eindhoven.

We zijn alweer in december en dus kan ik het niet laten om een overzichtje te maken van de novembermaand in de regio Eindhoven.
November kunnen we samenvatten als zonnig, niet al te nat en normaal van temperatuur.

De gemiddelde maandtemperatuur is voor onze regio uitgekomen op 6,7 ⁰C en dat is net iets boven normaal. Elders in het land zijn hogere gemiddelden bereikt (De Bilt)
De warmste dag was 23 november toen de temperatuur in Eindhoven opliep tot 16 ⁰C. Dit was de hoogste temperatuur in heel Nederland. Het kan nog warmer want op 1 november 2014 werd het in onze regio max. 20,6 ⁰C.
De laagste temperatuur is van de vroege morgen van 7 november, het werd toen -2,8 ⁰C. Elders in Brabant werd het zelfs -3,4 ⁰C. Dat is wel behoorlijk fris maar op 16 november 1965 vroor het in onze regio bijna 10 graden. Dat kan dus ook!

De zon scheen deze maand bij ons meer dan 80 uur. Dat is behoorlijk wat meer dan de 65 uur die normaal is!
Vele mensen hoorde ik mopperen over de sombere dagen van deze maand. Dat is niet terecht want met 19 min of meer sombere dagen is deze maand niet echt somber geweest . Ik heb daarover reeds een bericht gezet op dit medium. Zie daar.
Op 6 en 7 november scheen de zon zeer uitbundig (≥ 80 %) en dat was een meevaller in deze laatste herfstmaand.

De maand was in onze regio ook niet erg nat. Ik hoorde dat het op sommige plaatsen in het land op alle 30 dagen van november geregend heeft. Bij ons was dat zeker niet het geval. Het regende 69 uur en dat gaf 63 mm neerslag. Dat is heel normaal voor november.

Ik heb een selectie van de novembermaand maar weer in een tabelletje samen gevat. Ik heb de cijfers van de november maanden 2017 en 2016 naast elkaar gezet. Ook heb ik november 1993 als vergelijk opgenomen. November 1993 is de koudste novembermaand uit mijn registratie.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *