NS gaat zijn boekje te buiten

Zelf ben ik geen roker, maar net als iedereen weet ik dat roken ongezond is. Je kunt het beter niet doen. En als andere mensen daar schade van kunnen ondervinden kan de overheid aan rokers beperkingen opleggen, bijvoorbeeld bepalen dat ergens niet gerookt mag worden. Maar NS is niet onze overheid. Het mag zich ook zo niet gedragen. Het is gewoon een bedrijf, al heeft het een belangrijke publieke functie.
Wat NS nu van plan is, het rokers op alle NS-terreinen onmogelijk maken te roken en rookwaren te kopen is een vorm van tyrannie. Het gedraagt zich als een staat in de staat. Tyrannie moeten wij echter, indachtig de woorden van ons Wilhelmus, verdrijven.

7 reacties

 • bleenhouwers

  Ik kan me vinden in het verkleinen van het aantal rookmogelijkheden, maar ik vind het te makkelijk om te stellen: Dan moeten ze er maar mee stoppen. Veel rokers willen niets liever, maar slagen er niet in. Veel jeugd wil er niet aan beginnen maar het hippe imago en de groepsdruk op jonge leeftijd blijft voortduren. Het is minder zwart wit in mijn optiek.

  • Ja, roken is verslavend. Daar heeft de tabaksindustrie goed voor gezorgd! Dus het valt niet mee om ermee te stoppen.

   Dat gezegd hebbende het volgende:
   Het aantal mensen waar het *wel* gelukt is om te stoppen is is ook heel groot. Die zijn ook allemaal door de hel gegaan om van hun verslaving af te komen. En het is ze gelukt! Chapeau!.
   Dus de mensen die toch blijven roken willen dat met alle geweld of ze hebben te weinig ruggengraat om door te zetten.

   Het hippe imago moet ervan af, dus rokers neerzetten als paria’s helpt om dat imago minder hip te maken. Ik blijf rokers, ook de schooljeugd, aanspreken met de opmerking: “weet je wel dat je daar kanker van krijgt?” Meestal inhaleren ze dan heel diep en kijken mij vuil aan 😇, maar overwegen niet om te stoppen.
   Als ze de discussie aangaan dan verzoek ik ze dit gesprek te herinneren op het moment dat ze omhoog kijken naar het bestralingsapparaat.

   Been there, done that!

  • Rien Valk

   Ik sluit me aan bij Bob. Ik heb nooit gerookt behalve het Sinterklaas cadeautje van mijn vader wat bestond uit een pijp en 5 pakjes pijptabak om daar zelf een melange van te maken. Vermoedelijk heeft dat er toe bijgedragen dat ik er verder nooit aan begonnen ben.

   Thuis zijn wij niet zo fanatiek dat gasten absoluut niet mogen roken, wij heb begrip voor de verslaving. Ik ben nog uit de tijd dat het heel normaal was om sigaretten en sigaren op de salontafel te hebben staan die gasten vrij konden gebruiken 🙂

   Gisteren op TV werd door staatssecretaris Blokhuis een eerste aanzetje gegeven tegen alcohol gebruik.
   Om daar een eind aan te maken of het te verminderen wordt vast veel lastiger dan nu met roken het geval is, toch?

 • Op Strijp T mag je op het hele terrein niet roken. Op scholen mag je niet roken, ook niet buiten. In en rond ziekenhuizen mag je niet roken. Op vliegvelden mag je niet roken. In bedrijven mag je niet roken. In je eigen auto mag je niet roken. In de trein mag je niet roken.

  Dus de NS heeft groot gelijk dat ze volgen met deze maatregel. Ze zijn eigenlijk aan de late kant met roken op stations te verbieden..

  Ja, als roker ben je de paria van de huidige maatschappij. En terecht! Als je dat niet wilt dan stop je er maar mee. Niks mis mee.

 • Op een site van de Rijksoverheid lees ik ‘Regels voor roken op terrassen.
  Op een overkapt horecaterras in de buitenlucht mag u roken. Het terras moet wel aan 1 kant helemaal open zijn. Ook mag er binnen geen hinder zijn van het roken op het terras.’
  Waarschijnlijk zijn er ook wel horecagelegenheden met rookvrije terrassen; die zou ik opzoeken. In een democratische pluriforme samenleving moet iedereen wel ergens een plekje kunnen vinden waar hij/zij zich kan ontspannen. En ja, sommige mensen hebben daarvoor nog een sigaret nodig.
  Op NS-stations zijn de rookplekken al zeer beperkt. Mijns inziens moeten we de rokers het leven niet verder zuur maken.

 • P.Oekie

  Zomers buiten op een terras zit je altijd in de rook. Kunnen ze niet gewoon binnen gaan zitten. Een kwart van de populatie tiranniseert 3/4 van de Nederlanders. En ik maar hoge zorgkosten betalen om solidair te zijn met de longkankerpatiënten die alles aan zichzelf te danken hebben. Wie is er solidair met mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *