Offerte aan het Van Abbe Museum

Geachte Conservator van het Van Abbe Museum,

In navolging van een oud-medewerker van de Designacademie heb ook ik als zelfverklaard Designgoeroe mijn zolder opgeruimd. Daaruit heb ik een collectie samengesteld die ik graag onder Uw aandacht wil brengen. Hier volgen enkele exemplaren.

 

De CD-rom:

De originele Windows 98 en Windows XP installatie CD’s. Deze echte collectorsitems zorgen bij de kenners voor tranen in de ogen, vooral bij de herinnering dat ze beseften dat al je data en al je software verdwenen was als je deze CD-rom in de gleuf stopte. Want backups maken was voor watjes.

De Opgeblazen Windbuil:

Een Eindhovense Opgeblazen Windbuil, uniek omdat deze buil gevuld is met gebakken lucht. Enige overeenkomst met een oud-burgemeester berust op puur toeval. Zorgt voor uren kijkplezier voor mensen die toch niks beters te doen hebben.

De Landkaart:

Wegenkaarten als deze waren onmisbaar voor Boomers die met vakantie door Frankrijk moesten rijden. Had je ze één keer uitgevouwen dan kreeg je ze nooit meer netjes opgevouwen. Jonge museumbezoekers zullen vol verbazing en onbegrip dit kunstwerk bewonderen. Het is aan te bevelen het geheel te beschermen in een kogelvrij glazen vitrine om te voorkomen dat mensen wraak gaan nemen op het Kunstwerk ter genoegdoening voor alle echtelijke ruzies die op de voorbank tussen de bestuurder en de kaartlezer op hoge toon gevoerd zijn.

De Cassetterecorder:

Een vroege Philips draagbare cassetterecorder waarmee microfoonopnames gemaakt konden worden. Als je die microfoon voor de luidspreker van de radio legde dan kon je de top40 opnemen. Later bleek dat je ook een kabeltje kon gebruiken.

De Universeelmeter:

Deze universeelmeter symboliseert op krachtige wijze de elektrotechnische achtergrond van Eindhoven. Je kunt er Volten, Ampères en Ohmen mee meten en zelfs wisselspanning! Een must voor elke elektronicus.

De Onmogelijke Figuren:

Soms begin je te timmeren en na verloop van tijd raak je de draad kwijt en dan heb je dit gemaakt. De beta bezoeker van Uw Museum zal versteld staan van de diepere lagen die in dit kunstwerk verborgen liggen. Dit kunstwerk verdient een eigen zaal van ruime afmetingen.

De Flitslampjes:

Een serie van vier blauwe flitslampjes. Er waren ook witte. Nooit gebruikt! Dat kun je zien, want deze lampjes branden slechts één keer en heel kort, waarna ze weggegooid konden worden. Het geeft een indruk in hoe met ons milieu werd omgesprongen in de jaren zestig en met zijn vieren zijn de flitslampjes een ware aanklacht aan de na-oorlogse consumptiemaatschappij. Hiermee geeft het Museum aan dat het de klimaatproblemen serieus neemt.

De Pijp:

Mensen met weinig doorzettingsvermogen rookten vroeger sigaretten, sigaren of een pijp tabak. De mensenschuwe types rookten Clan toffeetabak in hun pijp om het volk op gepaste afstand houden. Anderen rookten minder stinkend spul. Schoonmaken van zo’n pijp was een vieze bedoening met pijpenragers waarmee je de achtergebleven troep kon opvegen. Vanaf 1580 tot 2010 werd er pijp gerookt. Nu is het een vrijwel uitgestorven bezigheid. Een plaats in uw Museum is dus op zijn plaats.

Bullshitknop:

Het is duidelijk dat de kunstwereld zichzelf te serieus neemt. Deze Bullshitknop is dan ook een integraal onderdeel van deze collectie. Het plebs onder het Museumbezoek moet op de knop kunnen duwen, waarna het apparaat luidkeels ‘BULLSHIT’ roept door de stille zalen van het Museum. Hiermee komen de verheven geesten vanzelf weer met hun voeten op de grond.

 

 

De geschatte schrootwaarde van deze historisch relevante verzameling artefacten uit het verleden schat ik op maximaal €32,75 , maar ik bied het Van Abbe Museum mijn gehele collectie aan voor slechts 6,3 ton, een waar vriendenprijsje! Merk op dat de voorwerpen als collectie duidelijk van groter artistiek belang zijn dan elk apart. Er is vast wel een wethouder te vinden die dat met u eens is. Een onafhankelijke taxatie lijkt me dan ook niet nodig, want wij worden het samen vast wel eens. Daarna heeft de gemeenteraad gewoon te maken met weer een voldongen feit.

Ik stel wel als voorwaarde dat de collectie blijvend tentoongesteld wordt in het Van Abbe Museum.

In blije afwachting van Uw ongetwijfeld positieve antwoord,

Met vriendelijke groet,

=Lidewim=

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *