Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling viert 25 jarig bestaan

Drie mensen richtten 25 jaar geleden een nieuwe landelijke organisatie op: Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Ze wilden mensen bijeen brengen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving. En Omslag is al 25 jaar uitgever van ZOZ, tweemaandelijks tijdschrift voor doen-denkers. Sionds 2000 is Omslag gevestigd in het Kloosterhof van Gestel aan de Hoogstraat 301A in Eindhoven.

In het weekend van 17 t/m 19 mei wordt het 25-jarig bestaan van Omslag op grootse wijze in de tuin van Omslag, samen met veel mensen vanuit het hele land, en daarbuiten. Er is een veelzijdig programma in voorbereiding met inhoudelijke workshops rond de themas waaraan Omslag werkt, levende muziek, creativiteit, vuur en soep.

Landelijke bekendheid

In de afgelopen 25 jaren heeft Omslag brede landelijke bekendheid verworven en tal van initiatieven genomen, campagnes gevoerd en duurzame ontwikkelingen aangezwengeld vanuit de basis. Veel mensen zijn Omslag wel eens tegengekomen: tijdens de Internationale Niet-Winkeldag, de introductie van Transition Towns in Nederland, bij acties tegen kernwapens, een Wereldmaaltijd, bij initiatieven rond anders wonen en leven. Of bij een Vuur & Soep-maaltijd in de tuin, een filmavond, of tijdens een van de vele Aanloopdagen rond een speclfiek thema.

In 2005 opende Omslag het Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en werd een informatieve website operationeel rond sociaal-ecologisch en gemeenschappelijk wonen en leven, gemeenschapszin en duurzaam bouwen. Sinds 2006 verschijnt rond dit thema ook maandelijks een elektronische nieuwsbrief, die breed wordt gewaardeerd.

Lokaal voedsel

De medewerkers van Omslag kijken met heel veel voldoening terug op de afgelopen jaren, en ze kijken vooral ook vooruit. Het komende jaar zullen verschillende thema’s terugkomen tijdens kleine en grotere evenementen bij Omslag. Denk aan onderwerpen als lokaal voedsel, ontspullen, anders wonen, zelfvoorzienend leven, lokale (energie) transitie en andere vormen van doen-denken.

Omslag is een onafhankelijke, niet-gesubsidieerde basisorganisatie die wordt vormgegeven en gedragen door een grote groep donateurs, abonnees en sympathisanten.

Veel meer is te vinden op www.omslag.nl

WEndy Lina & The Moonlight Heroes treden zaterdagavond 18 mei op in de tuin van Omslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *