Onderzoeken naar de oorzaken van het superslechte resultaat bij het coronavirus in Nederland.

Volgens de website Worldometers.info bedraagt het aantal doden door het coronavirus van Zuid-Korea 259 per 13 mei 2020. Volgens het RIVM bedraagt het aantal doden van Nederland 5.510 per 12 mei 2020.

Dat is een aanmerkelijk verschil van 5.251, vooral omdat de pandemie eerder begon in Zuid-Korea, terwijl het aantal inwoners van Zuid-Korea ongeveer 51 miljoen bedraagt tegen ongeveer 17 miljoen van Nederland.

Daar komt bij dat er op basis van de oversterftegegevens van het CBS in Nederland veel meer coronadoden te betreuren zijn dan die van de gegevens van het RIVM. Waarschijnlijk 2 maal zoveel: circa 11.000. Ofwel circa 37 maal het aantal inzittenden van de neergeschoten Boeing MH17.

Is dit Nederlandse aantal alleen een gevolg van toeval? Waarschijnlijk niet, bijvoorbeeld: De regeringen Rutte hebben 10 jaar lang stevig bezuinigd op de zorg. Het is overduidelijk dat alle zorg in Nederland gedurende de afgelopen maanden zowel mensen als middelen tekort is gekomen. Aanvankelijk is er gestuurd op het bereiken van groepsimmuniteit door het virus te laten rondgaan. Het contactonderzoek is marginaal geweest en de verkrijging van een app om dat onderzoek te ondersteunen is op amateuristische wijze gestart.

Zie verder:

www.parool.nl/nederland/de-nederlandse-oversterfte-is-ongekend-gevolg-van-beleid~b2e8f7df/?referer=https%3A%2F%2Fwww.googleapis.com%2Fauth%2Fchrome-content-suggestions

Als het resultaat van een zorgproces zo vreselijk slecht is, dan moet er onmiddellijk onderzoek naar de oorzaken plaatshebben. En wel:

  1. Parlementair onderzoek
  2. Wetenschappelijk onderzoek
  3. Strafrechtelijk onderzoek.

In de eerste plaats om het huidige proces bij te sturen. In de tweede plaats om herhaling te voorkomen, want er worden meer pandemieën verwacht.

Naschrift

Voor het vermoedelijke vervolg in de vorm van een golfbeweging van de pandemie en bijbehorende bijsturingen door versoepeling en verharding van maatregelen, is dit artikel van Der Spiegel Online interessant:

https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/corona-szenarien-so-koennte-die-pandemie-weitergehen-a-30d51e89-8db8-4f65-8959-35de88c6a385

Het superslechte resultaat van Nederland is bijzonder duidelijk te zien als men dat vergelijkt met het resultaat van Kerala, een deelstaat in het zuidwesten van India met een oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland en een bevolking van 35 miljoen mensen, 2 maal zoveel als Nederland. Het aantal doden door het coronavirus bedraagt daar 4!
Zie:
https://www.theguardian.com/world/2020/may/14/the-coronavirus-slayer-how-keralas-rock-star-health-minister-helped-save-it-from-covid-19

Er is ook een verhaal van Dr. Cha-Hsuan Liu en Dr. Jaap Bos, beiden van de Universiteit Utrecht, verschenen in The Guardian waarbij het resultaat van Nederland vergeleken wordt met dat van Taiwan: dat land met 24 miljoen inwoners telt 7! coronadoden.
Zie:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/19/liberal-dutch-taiwan-coronavirus-covid-19-netherlands

Verder is er een verhaal over goede resultaten in sommige Afrikaanse landen. Senegal met 16 miljoen inwoners en 30! coronadoden en Ghana met 30 miljoen inwoners en een vergelijkbaar resultaat als Senegal,
Zie:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/21/africa-coronavirus-successes-innovation-europe-us

Per 15 mei heeft de NOS nieuwe cijfers over de coronadoden van het CBS gepubliceerd. Op basis van de oversterftecijfers concludeert het CBS dat er in Nederland waarschijnlijk 9000 mensen aan het coronavirus zijn overleden in de weken 11 tot en met 19 (tot en met 10 mei) van 2020. Dat komt overeen met circa 30 maal het aantal inzittenden van de neergeschoten Boeing MH17.

Een ander punt is de vergelijking met de VS van Trump. Per 15 mei 2020 zijn er volgens het RIVM 5.643 mensen aan het coronavirus overleden. Nederland heeft 17 miljoen inwoners, de VS 328 miljoen ofwel 19 maal zoveel. Het aantal Nederlandse doden 5.643 maal 19 is gelijk aan ongeveer 109.000, terwijl het aantal VS-doden volgens de Washington Post gelijk is aan 85.160. Vreemd, maar de VS van Trump doet het kennelijk nog niet zo gek als Nederland.
Wat intelligente lockdown wordt genoemd, is blijkbaar Trump-plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *