Op wie stemden de D66-stemmers in Eindhoven?

Op de website van het Eindhovens Dagblad verscheen zojuist een artikel over het feit dat de nummer 2 van DENK meer stemmen had verworven dan de nummer 1. Met slechts één zetel wordt het dan een lastige keuze. Bij GroenLinks speelt blijkens het artikel ook zo’n situatie. Over D66 werd niets geschreven terwijl dat toch interessant is vanwege de positie van Mpanzu Bamenga, die eerder op een onverkiesbare was geplaatst.

Voorlopig, maar toch…
De uitkomsten zijn nog voorlopig, maar zeker indicatief. Ik heb voor u de top 10 er even uitgelicht:

Top 10 van D66 inclusief stemmenaantal (voorlopig)

Niet alleen het resultaat van Mpanzu Bamenga valt op, ook dat van Mariska Machiels. Beiden hebben het gewoonweg goed gedaan, beter zelfs dan de nummers 3, 4 en 6 op de lijst. Met 6 zetels in de raad zal D66 intern moeten gaan bepalen wie wat gaat doen. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van evenutele deelname aan de coalitie. Als Mary-Ann Schreurs wederom wethouder wordt, dan schuift iedereen waarschijnlijk een plaatsje door. Maar dan is er ook nog de kiesdrempel…

Mpanzu Bamenga & Mariska Machiels

Opvallend: Marco van Dorst
Voor iemand die een tamelijk prominente rol speelde in de afgelopen jaren is het aantal stemmen dat Marco van Dorst haalde opmerkelijk. Jorien Migchielsen heeft zich klaarblijkelijk wél in de kijker gespeeld en maar liefst vier keer zoveel stemmen ‘opgehaald’. Wanneer we het aantal stemmen per kandidaat als uitgangspunt nemen, democratisch gezien best verdedigbaar, dan komt de top 10 er aldus uit te zien:

 

Top 10 aflopend in aantal stemmen (voorlopig)

Het zal niet alleen tussen partijen interessant worden de aankomende tijd. D66 heeft het goed gedaan deze ronde ook al heeft de partij een zetel moeten inleveren. Het verlies, ook van zusterpartijen SP en PvdA wordt voldoende gecompenseerd door de zetelwinst van GroenLinks. De coalitie van de afgelopen vier jaar zou de volgende vier jaar zomaar eens verder kunnen besturen. Maar eerst is de VVD aan zet.

 

Bron:

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezing 2018 op kandidaatniveau (Eindhoven.nl)

 

Een reactie

  • bleenhouwers

    Inmiddels heb ik begrepen dat de kiesdrempel op 461 stemmen is vastgesteld. Dat wil dus zeggen dat er maar verdraaid weinig kandidaat-raadleden daadwerkelijk aanspraak mogen maken op een stoeltje. Dat geldt niet alleen voor D66, maar voor alle partijen. We laten ons verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *