Opjutprikje

“Opjutprikje.” Iets over dat boostershot gebeuren, en wat ik al vaak herhaald heb. Ja, als de doktoren het zeggen onmiddellijk nemen; je wint het nooit van wetenschappelijke consensus.

Echter, het verhaal bevalt me niet. U heeft nooit 95% bescherming gehad, voor zover ik kon achterhalen was dat het initiële resultaat uit een populatiestudie. De gevaccineerde groep had 95% minder snotneuzen dan de andere groep; dat is een heel ander getal dan effectiviteit, je meet dat gewoon niet zo.

Daarmee waren het nog steeds prima vaccins die je meteen moest nemen.

Maar het was wel heel handig om te geloven echter zoals het verhaal wordt verteld zint mij niet. Nu lopen we weer tegen iets anders aan: a) wat is de effectiviteit nu eigenlijk wel? en b) doet het aantal antilichaampjes in je lichaam er nu eigenlijk veel toe?

En op beide is maar betrekkelijk weinig antwoord. We weten uit de populatiestudies dat de prik echt heel goed helpt. Ik volg het ondertussen niet meer maar op het tweede heb ik geen antwoord. Meer antilichamen lijkt altijd beter maar het kan best zijn dat je met 50% minder lichaampjes je slechts een dag achterloopt in het ziektebeeld ten opzichte van iemand die 100% lichaampjes heeft, het hangt er maar net vanaf hoe snel je lichaam in de verdedigingstand schiet. Meer is gewoon niet altijd beter, je moet dat eigenlijk weer aantonen met een grote 3e fase studie.

Maar daar is geen tijd voor. Dus als ze met die booster komen, dan moeten we het met zijn allen maar weer doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *