Over een Nijmeegse wethouder en een Eindhovense ijsbaan…

Overal zie je in de weken voor- en na de jaarwisseling tijdelijke kunstijsbaantjes opdoemen. Dikke koelinstallaties boksen op tegen de buitentemperatuur, vaak zelfs zonder overkapping. Tot vanochtend dacht ik dat dit ook in Eindhoven het geval was en ik schreef er zelfs over hier op Digitale Stad Eindhoven.

Groen
In een stad die predikt groen te zijn en een bestuur dat dit ook van zijn burgers verwacht, smolten de afgelopen jaren de groene idealen in de donkere dagen rond kerst. En naar aanleiding van een vooraankondiging in het Eindhovens Dagblad nam ik aan dat ook dit jaar een energieslurpend krabbelbaantje zou worden opgebouwd.

Ik beklaagde me dan ook over die keuze terwijl er voor de incidentele schaatser acceptabel te schaatsen op kunstkunstijs. In de tijd van kunstmatige intelligentie zijn er verschillende leveranciers te vinden van kunststof kunstijs.

V&D glijdt met u mee
Zo’n alternatieve schaatsbaan is vriendelijker voor het milieu en ook nog een pak goedkoper, al is het nog steeds geen echt schaatsijs. Nu blijkt dat het hoogwaardige nep-ijs maar liefst beschikbaar is bij twee voormalige locaties van warenhuisketen V&D. Niet alleen in Eindhoven, maar ook in Hengelo kan de krabbelaar er terecht. In Hengelo kost het schaatsen overigens niets. Ik snap dat wel aangezien de budgetten in een stad als Eindhoven natuurlijk niet zo ruim zijn als in Hengelo.

Eindhovens alternatief
Waar ik me wel over blijf verbazen, is de constante ontkenning van het bestaan van de Eindhovense kunstijsbaan. Het ijssportcentrum Eindhoven is, zonder dat het Eindhovens Dagblad het in de gaten had, al weken open. Daar schaats je een hele dag op echt ijs voor 8,80 euro. Dat komt aardig overeen met het uurtarief in de Eindhovense binnenstad. Bij het nep-ijsbaantje is de huur van de schaatsen inbegrepen en dat is voor veel impulsschaatsers waarschijnlijk maar goed ook. Ook voor mensen met eigen schaatsen kent het nep-ijs een groot nadeel: je schaatsen worden er duidelijk sneller bot.

De Esselbruggeshow
Eddy Jansen, verslaggever van het Eindhovens Dagblad, publiceerde vandaag over het ijsbaantje dat eigenlijk geen ijs-baantje is. Helemaal prima, maar in hetzelfde artikel komt ook de Eindhovense wethouder aan het woord die eigenlijk helemaal geen Eindhovense wethouder is: Monique Esselbrugge (D66).

Deze in Nijmegen woonachtige bestuurder laat optekenen dat ze met de nep-ijsvoorziening toch wel erg in haar nopjes is. De initiatiefnemers hebben de basisscholen namelijk benaderd om toch vooral te komen schaatsen. Dat is, aldus de wethouder, een goede zaak aangezien in ons land nog maar zelden natuurijs voorkomt: “Dus elke gelegenheid om basisschoolleerlingen met schaatsen kennis te laten maken juich ik zeker toe.”

Het is de vraag of deze wethouder, net als oud-sportwethouder Van Kaathoven, weet heeft van het ijssportcentrum waarvan de gemeente zelf eigenaar is. Die vraag komt niet uit het niets: al jarenlang is er een gemeentelijk patroon van ijsontkenning zichtbaar. Alsof de verantwoordelijke ambtenaren ‘vergeten’ te melden aan hun wethouder dat ijssport al sinds 1970 in het Eindhovens DNA zit én dat er zelfs een prachtige accommodatie binnen de stadsgrenzen te vinden is.

Eindhoven365 en EindhovenSport.nl
Dat de gemiddelde bezoeker van Eindhoven het niet door heeft, dat snap ik wel. De Eindhovense plof-vvv, stadsmarketingorganisatie Eindhoven365, heeft het te druk met het invliegen van influencers. Het Eindhovens Dagblad ontgaat de opening van het ijssportcentrum aan de Antoon Coolenlaan ook elk jaar. En binnen het gemeentehuis is het al niet veel beter.

Wie op de gemeentelijke sportpagina www.eindhovensport.nl terecht komt vindt in eerste instantie alleen maar zwemsport. Het ijssportcentrum mag dan beheerd worden door een commerciële partij, de gemeente Eindhoven zelf is nog steeds belanghebbende. Ze is niet alleen eigenaar, er gaat jaarlijks een gemeentelijke bijdrage naar het Eindhovense kunstijs.

Oproep
Draag bij aan het voortbestaan van het ijssportcentrum en ga lekker naar de ijsbaan aan de Antoon Coolenlaan! Je betaalt er 8,80 euro per persoon voor een hele dag. Bij de V&D mag je dan een uurtje krabbelen. Daarnaast glijdt er natuurlijk niets boven echt Eindhovens ijs. Nog leuker: meld je aan voor een proefles curling, bandy, kunstrijden, ijshockey of hardrijden. Wie wethouder Esselbrugge uitnodigt mag het kaartje declareren bij ondergetekende, ook als ze haar complete Nijmeegse gezin meeneemt. Ik betaal!

Niet vergeten: trek handschoenen aan als je schaatsen gaat, ook als het niet koud is. Goede schaatsen zijn nu eenmaal scherp…

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *