“Over the egde.” Waarom liegen PvdA wethouder Torunoglu en Groen Links wethouder Thijs?

Vandaag 22 juni 2021 komt de Gemeenteraad bij elkaar. Zij gaat o.a. een besluit nemen over een drietal postzegel deelbestemmingsplannen bij de Stationszijde Zuid. Het gaat hier over District-E, kavel A en Lichthoven 2 (the Edge).

In maart jl. trok D66 voorman Robin Verleisdonk samen met de SP Murat Memis aan de noodrem. Zij zorgden ervoor dat de raad zich uitsprak en de Gemeenteraad weer in positie kwam. Er moet o.a. een integraal inrichtingsplan komen voor het gebied tussen het 18 Septemberplein en De Dommel en de samenspraak moet beter.

Zoals mevrouw Schreurs en de LPF in het ordevoorstel die zij vanavond aanbieden stelt, is dit ook nog niet gebeurd. En dat klopt, naast een aantal punten die zij verder bestrijden, omdat deze dossiers incompleet of onvolledig zijn. Ook hier zijn deze ervaren politici scherp, en hebben ze gelijk.

Wat is er aan de hand?

Dit College dendert hier door onder leiding van PvdA wethouder Yasin Torunoglu en Groen Links wethouder Rik Thijs. Waarom?

 1. Welk belang hebben de PvdA en Groen Links o.a., dat er nu drie zéér risicovolle dossiers als goedgekeurd bestemmingsplan verder worden gebracht?
 2. Welke contractafspraken zijn gemaakt, die de Raad niet goed kent (transparantie ontbreekt) waardoor nu niet meer de waarheid kan worden gesproken? Denk aan de hoogte en volume wijzigingen.
 3. Wat is er uit dossiers o.a. weggevallen, niet opgenomen, weggepoetst, o.i.d. dat de beide heren helemaal knel zitten, en het niet heldere MER proces en de uitkomsten hiervan bijvoorbeeld?
 4. Waarom zijn diverse onderzoeksrapporten, van o.a. Royal Haskoning DHV, niet juist en niet volledig opgesteld?
 5. Waarom heeft Gedeputeerde Staten van de Provincie Brabant op 15 juni jl. een besluit genomen over het verkleinen van de Ecologische Verbinding Zone? Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Brabant deed dit, op basis van een onvolledig dossier. Wat gebeurt hier beste leden van de Provinciale Staten van Brabant?

Welk raadslid kent de historie van deze dossiers echt goed? Bijna geen enkel raadslid natuurlijk. Dat kun je een raadslid ook niet kwalijk nemen. Een raadslid zit korter in de politiek dan zo’n herontwikkeling duurt.

Wat wel zeer kwalijk is, is dat er informatie is weggevallen/weggestreept/….. De verantwoordelijke ambtenaren weten dit of hadden dit moeten weten. Zij dienen hierop te worden aangesproken. De raadspolitiek is echt aan zet.

6. Wat is er gebeurd dat de Ecologische Verbinding Zone (NNB) voor een deel is verkocht?

Dit terwijl er in de MER aanmeldnotitie 2009 iets héél anders is opgeschreven? Lees eens wat voor een groenambities er zijn! Het waren toen de coalitie partijen CDA, SP en PvdA die instemden met het versterken en uitbreiden van de EVZ en Groene Hoofdstructuur!

In het college in de periode 2002 – 2006 deed D66, Groen Links, Leefbaar Eindhoven dit ook. Zij spraken zich uit om de EVZ te versterken, te vergroten en ook de Groene Hoofdstructuur!

Wat is er in dit college van VVD, CDA, PvdA en Groen Links gebeurd, dat de natuur nu wordt vernietigd? Waarom spreken de wethouders niet de waarheid?

Wie vanuit de raadsleden gaat de vragen stellen?

De volgende halte wordt de Raad van State. En iedereen vanuit Eindhoven, ook Trefpunt Groen Eindhoven, ja elke burger of Stichting, belanghebbende mag instappen voor dit onderwerp. En we vertrekken dan wel vanaf de Stationszijde Zuid.

 

3 reacties

 • tongelrenaar

  Moeten we hier constateren dat wie zwijgt toe stemt? Wat zou er nu mooier zijn dan een college wat in samenwerking en dialoog met de Eindhovenaren het mooiste voor hun stad proberen te bereiken. De oude afkorting ETOS die Philips voor zijn winkel gebruikte is hier mooi van toepassing. Maar die betekenis is in de vergetelheid geraakt…..
  Nee ons gemeentelijkcollege gaat liever in de slag via de rechter zoals ze dat ook doen met hulpbehoevende mensen die door gemeentelijk handelen diep in de schulden zijn geraakt.
  Komaan gemeente laat van je horen op deze site is daar vast ruimte voor.

 • Rotterdammert

  Geweldig nieuws voor jullie Eindhovenaren. Ook al zien jullie anti-hoogbouw lui dat niet in, over 10 jaar zul je versteld staan hoe mooi de binnenstad is geworden. Groetjes uit Rotterdam.

  • bleenhouwers

   Ja, het is prachtig als erop los gejokt wordt en de natuur het nakijken heeft omdat een projectontwikkelaar niet binnen de lijntjes tekenen wil. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *