Persoonlijk Eindhovens stemadvies? Stel je vraag en krijg antwoord!

Dus jij hebt een goeie Eindhovense stem? (Je hebt dus een stempas en een geldig identiteitsbewijs?) Maar je komt er niet goed uit op welke partij je gaat stemmen? Digitale Stad Eindhoven denkt graag met je mee! Maar voor wat hoort wat…

Win-win
Gemeenteraadsverkiezingen zijn belangrijk, dat vinden ook de vrijwilligers van DSE. Hoe meer Eindhovense stemgerechtigden gaan stemmen hoe beter de gemeenteraad bij de stadbewoners zal passen. Dus jouw stem telt mee en vergroot de winst van de Eindhovense democratie!

Omdat jij best wil stemmen maar nog niet weet op wie/welke partij, kun je tot uiterlijk 21 maart 17.00 uur persoonlijk stemadvies krijgen. Geen vragenlijstje, maar een antwoordlijstje met een stemadvies. Jouw winst? Een gerichter stemadvies.

Kom maar op met jouw vraag!
Hieronder vind je een heel eenvoudige reactiemogelijkheid. Vul je e-mailadres en een zelfgekozen naam in en leg in een paar zinnen uit wat je belangrijk vindt, waar je tussen twijfelt en waarom. Spelfouten maken niet uit, als het maar goed komt met jouw stem. Het antwoord vind hier in principe binnen drie uur terug, behalve ‘s-nachts. Tip: vink even aan dat je een emailberichtje wilt ontvangen als er reacties zijn.

Na de verkiezingen zal het reactiegedeelte worden gesloten.

Bob Leenhouwers
DSE-vrijwilliger

 

Lees dit voordat je iets invult:

Het kan zijn dat je een DSE-kiesadvies krijgt waar niet iedereen het mee eens is. Weet dan dat iedereen vrij is om te reageren zolang dit fatsoenlijk gebeurt en met argumenten;

Als er héél veel vragen komen, Eindhoven is niet bepaald klein, zullen sommige vragen niet of minder uitgebreid worden beantwoord;

Wil je reageren omdat je lid bent van één van de partijen, dan vinden we dat fantastisch. Maak wel even kenbaar dat je als partijlid reageert, dat vinden we wel zo netjes.

7 reacties

 • Rien

  Welke partij doet het meeste voor de minst bedeelde qua IQ en gezondheid onder ons? We hebben niet allemaal gouden handjes of de brains.

  • Bleenhouwers

   Goedemorgen Rien, welke partij daadwerkelijk het meeste doet is lastig vast te stellen. De programma’s hebben de mond vol werk, vaak opgehangen aan Brainport. Een aantal initiatieven, o.a. Robin Hood is onder het huidige regime een stille dood gestorven. Dat had ik van een ‘progressieve’ coalitie niet verwacht. Als het om de toon en het taalgebruik gaat, dan is D66 allesbehalve de juiste vertegenwoordiger van de door jou geschetste kiezers. Slimme kiezers hebben dat allang door overigens, want hoe vaker een partij roept te staan voor een ‘inclusieve stad’, hoe duidelijker het wordt dat juist de door jou geschetste burgers er eigenlijk nauwelijks toe doen.

   Brede Beweging Linksom heeft zich de afgelopen periode vaker druk gemaakt om Eindhovenaren voor wie ‘eigen financiën vaak een zorg is (hangt vaak samen) en mensen met gezondheidsproblemen.

   Goed zorgen voor de door jou bedoelde burgers doet die gemeente die zich op haar kerntaken richt. Ik denk dat we kunnen stellen dat de afgelopen acht jaar meer energie is gegaan naar buitenlandse bedrijven / dito werknemers terwijl er een stap terug is gezet in het faciliteren van de door jou bedoelde groep. Het CDA in Eindhoven kiest wat dat betreft voor een pas op de plaats: Iets minder steun en aandacht naar high tech om iets meer aan goed gemeentebestuur te doen. Het ongeremde geloof in technologische oplossingen lost de problemen op dit moment zeker niet op. Ook wint de schone schijn het bij dit college van de echte problemen. Ongezonde lucht wordt eerst aangepakt waar die niet het meeste kwaad doet voor de Eindhovense gezondheid. Dat wil niet zeggen dat binnen de huidige coalitiepartijen geen goede wil is, maar wel dat andere belangen duidelijk belangrijker worden gevonden. Hier op DSE heeft GroenLinks-kandidaat Jeanette Vos wel laten zien dat voor haar niet alleen makkelijk scorende onderwerpen van belang zijn. Mariska Machiels van D66 weet veel van gezondheidsvraagstukken en kan ‘het’ ook wel uitleggen in heldere taal.

   Rien, ik vind het een moeilijke vraag. Misschien is de VVD wel wat voor jou: Aan de slag! (En dan wel iedereen, ook als je niet zo goed meekunt. We hebben immers allen gelijke kansen en mogelijkheden.) Het hangt dus ook van jouw zienswijze af… Succes met je keuze!

 • Brainport heeft honderdveel miljoen gekregen uit Den Haag. Dat wordt aangevuld met honderdnogmeer miljoen dat opgebracht wordt door de Brainport regio.
  Weet iemand waar het spreadsheetje te vinden is met een tabelletje wie hoeveel bijdraagt aan deze pot?
  Het enige wat ik kan vinden in de krant is dat het totaalbedrag wordt opgebracht door “gemeentes, bedrijven en scholen”.

  Het bedrag dat de gemeentes moeten opbrengen is dus een ‘kadotje’ van de oude gemeenteraden voor de nieuwe gemeenteraden. Of ben ik nu een zeurkous?

  • bleenhouwers

   Hallo Wim, dank voor je vraag. Ik vermoed dat je die echter te vroeg stelt. Op Rijksoverheid.nl vond ik de brief terug die gepaard gaat met de toegezegde 130 miljoen vanuit het Rijk. Daarin staat dat de aanvullende gelden nog nader moeten worden bij elkaar geharkt (okee, zo staat het er niet maar je begrijpt wat ik bedoel: het is nog niet helder).

   https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/03/16/kabinet-en-regio-investeren-370-miljoen-in-brainport-eindhoven

   Naar mijn inschatting zullen bedrijven en kennisinstituten niet staan te juichen om dieper in de buidel te tasten en dan komt het dus aan op de lokale overheden. Het is de vraag hoe de 21 gemeenten binnen de Brainportregio dit zullen compenseren. Ik vond wel een afspraak uit 2016 waaruit blijkt dat voor de begroting 2018 van de gehele metropoolregio het volgende geldt: “De gemeentelijke bijdrage 2018 voor het Stimuleringsfonds wordt conform vigerend beleid niet geïndexeerd en blijft gehandhaafd op € 3,554 per inwoner.” Het gaat dan wel enkel om het Stimuleringsfonds en Brainport zal meer omvatten dan alleen dat.

   Bron (pdf download): https://metropoolregioeindhoven.nl/nl?cm=623%2C823&mf_id=2046

   Ofschoon ik er geen twijfel over heb dat Brainport-development NV waar voor zijn geld biedt. We geven er tenslotte ook genoeg aan uit, aldus de jaarrekening van 2016:

   “In 2016 verwierven we, op basis van een ingediend ‘bidbook’, samen met Wageningen UR het recht om de
   mondiale netwerkconferentie van het vermaarde ‘The Competitiveness Institute (TCI)’ te organiseren. Dankzij
   additionele bijdragen van diverse partners, waaronder het Ministerie van Economische Zaken, konden wij
   gedurende drie dagen zo’n 500 internationale clusterprofessionals als gast ontvangen in onze regio. Ook
   organiseerden wij in hetzelfde jaar, nu weer vanuit financiële middelen van de Europese Commissie, de ‘Week
   of Innovative Regions in Europe (WIRE)’. Daarvoor kwamen ruim 400 vertegenwoordigers van Europese
   regio’s, EU lidstaten, clusterorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen in Muziekgebouw Eindhoven bijeen
   om het Europese beleid van innovatiesubsidies voor de komende jaren te bepalen.

   Deze twee grootschalige projecten, die zeer veel positieve publiciteit voor Brainport Eindhoven genereerden,
   zijn voor het leeuwendeel debet aan de groei van de (achter de winst-en-verliesrekening liggende) posten
   ‘Beurzen en evenementen’ (van € 253.075 naar € 975.585) en ‘Reis- en verblijfkosten’ (van € 297.631 naar
   € 558.573). In die posten zitten, respectievelijk, de kosten voor eventlocaties en -catering én van
   hotelovernachtingen en reiskosten van gasten en sprekers. Zoals eerder aangegeven waren deze kosten voor
   het overgrote deel gefinancierd uit de middelen die daarvoor – additioneel aan onze basisfinanciering –
   specifiek ter beschikking werden gesteld. ”

   Bron: https://eindhoven.raadsinformatie.nl/document/5904929/1/17bst01568_-_Bijlage_2_-_Jaarrekening_Brainport_Development_NV_2016

 • Nanna

  Beste Bob, leuk initiatief! Welke partij zorgt er voor parkeren buiten de ring met snelle gratis busjes naar het centrum?

  • Bleenhouwers

   Hoi Nanna, gratis busjes heb ik zo uit het blote bolleke nog niet in een programma teruggevonden. Gratis is ook een rekbaar begrip: voor de reiziger gratis betekent dat de rekening uit een andere beurs moet worden betaald. Ik probeer later vanmiddag nog achter een pc te kruipen opdat ik je vraag volledig betalen kan. Voorstanders van een P+R en voordelig busvervoer naar de stad vind je sowieso in de huidige coalitie. Een deel van het voorgestelde P+R -kaartje wordt straks betaald uit de opbrengsten van het in te voeren betaald parkeren tussen ijsbaan en Tongelreep. Groeten, Bob

  • bleenhouwers

   Hallo Nanna, nog een keertje gezocht. Ik denk dat het CDA misschien wel het meest specifieke plaatje schetst t.a.v. de P+R strategie. Uit hun verkiezingsprogramma: “We streven naar vier P+R’s in en rond Eindhoven, waar je kunt parkeren voor 4 euro per dag inclusief busvervoer voor de inzittenden van het geparkeerde voertuig.” Je zou dan kunnen stellen dat je voor euro parkeert en dat de busses gratis zijn… of dat het vervoer voor vier euro geschiedt en dat je gratis parkeert 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *