“Power… power… power…”

Ivo Opstelten, heerlijk gepersifleerd in Kopspijkers, sprak zichzelf ooit moed in op weg naar een horde pers-penners: ‘power, power, power’. Helaas, of misschien ook wel niet, werd de zelfpeptalk geregistreerd door het journaille waardoor het krachtige media-optreden van de toenmalig minister van Veiligheid en Justitie tóch iets minder krachtig overkwam. Je zou de oppepper die Opstelten zich toediende kunnen zien als een soort mantra, bedoeld om in de juiste modus te geraken. Zoiets werkt, maar het werkt altijd beter als ‘de rest’ het niet doorheeft.

Eindhovense krachten
We zien in Eindhoven dat er jarenlang gewerkt is vanuit zo’n zelfde mantra. De kracht van onze stad is de kracht van de bundeling van drie ‘Power’-componenten: Techniek, Design en Kennis. En we hebben nog drie kernspelers in Eindhoven: de lokale overheid, de kennisinstituten en het bedrijfsleven. Zolang Eindhovenaren maar afstemmen op de frequentie van deze triple helix is de boodschap helder: alles komt goed.

Domino
Zelfs in het Eindhovens Dagblad lees je de overtuiging terug dat alles blijft gaan zoals de inmiddels uitgeprocedeerde Zwarte Wegwijspiet pleegde te zeggen: ‘Recht zo die gaat!’. In het artikel ‘Parkeergarage Strijp-S in Eindhoven wordt weer bouwpakket’ beschrijft bouwteur Michel Theeuwen niet alleen het opbreken van de bewuste parkeergarage, maar ook welke pareltjes Eindhoven weer rijker wordt. De rol van Opstelten wordt vertolkt door directeur Ferdinand Gremmen van projectontwikkelaar SDK: ,,Op Strijp-S is veel behoefte aan ruimte voor bedrijven die nog in de kinderschoenen staan en die nog moeten groeien. Die wil je behouden door ruimte voor een lagere prijs aan te bieden.” Ik zal toch niet de enige zijn bij wie deze uitspraak de wenkbrauwen deed fronsen? We staan aan de vooravond van dominoday en de eerste steentjes zijn al gevallen. En wat voor de grotere bedrijven de uitzendkracht is, is voor de verstrekkers van durfkapitaal de startup. Zelfs Marco Borsato weet inmiddels: afscheid nemen bestaat wel degelijk.

Transitie
Gelukkig schetst de SDK-directeur ook het lange termijn perspectief, aldus Theeuwen: “Maar ook in de projectontwikkeling ziet Gremmen ‘geen risico’s’.”. Dat nuanceert Gremmen overigens door zich te beperken tot de bouwprojecten voor dit jaar. Bouwend Nederland, de lobbyclub van de Nederlandse bouw, schetst elders het verspectief: ‘Bouwsector wacht hardere klap van corona dan door kredietcrisis’. (De Limburger, 26 maart 2020) . En ook de cijfers van het Centraal Plan Bureau laten zien dat straks donkere wolken aan de economische pieken krabben. De bouw is laat-cyclisch en reageert daarmee als een olietanker op een snelle beweging aan een stuurknuppel. Het duurt even voor de reactie komt, maar dan gebeurt er ook wat! Misschien leidt het allemaal tot een transitie van ons economische model, maar ik denk eerder dat we opnieuw kantoren kunnen gaan ombouwen.

Bijna
Ferdinand Gremmen (SDK) geeft in het ED overigens ook aan dat het gebouw waarvoor de parkeergarage op Strijp-S moet wijken in de onderste zeven bouwlagen ruimte biedt voor 12.500 vierkante meter kantoren, waarvoor hij bijna een belegger heeft gevonden. Het woordje ‘bijna’ zal bij meer projecten een prominentere rol gaan spelen. ‘Bijna’ maakt dat het te bereiken doel ‘nabij’ klinkt. ‘So what?!’, hoor ik u denken, maar dan dient u zich te realiseren dat de hele omgevingsvisie van de gemeente Eindhoven gebaseerd is op aannames die bijna allemaal bijna waar zouden kunnen zijn. Voor het huidige college en schijnbaar ook voor de gemeenteraad is de korst op het drijfzand hard genoeg om de gok te wagen. Ik waag de gok te beweren dat we over twee tot vier jaar met een lege gemeentekas zitten en een anders samengesteld bestuur. Al maakt dat laatste in Eindhoven bijna geen verschil, we hebben immers TDK en de triple helix: alles komt goed!

Naschrift:

Zojuist het fragment opgezocht, maar nu twijfel ik toch… Zegt Opstelten hier nu niet ‘Bouwen… bouwen… bouwen…’?

Hoe Ivo Opstelten ook na zijn grootste crisis weinig kon vinden ziet u in de skypeverbinding bij Kopspijkers (youtube.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *