Pride of Africa – kantklossen voor gevorderden

 

Wikipedia:

Kloskant wordt gevlochten waarbij iedere draad op een klosje gewikkeld is. Het klosje dient als voorraad en heeft een soort steeltje waaraan het vastgepakt wordt. De klosjes worden altijd in paren gebruikt, die over het gehele werk bij elkaar blijven behoren. Een ervaren kantklosster kan werken met honderden klosjes tegelijk, die zeer snel om elkaar heen geslagen worden. Na het maken van een aantal slagen wordt een speld in het patroon gestoken, wat het vlechtwerk op zijn plaats houdt.

 

Kantklossen is een hobby voor mensen met veel geduld en een groot concentratievermogen. Bijvoorbeeld The Pride of Africa is een ontwerp waar je rond de tweehonderd paar klosjes voor nodig hebt, een jaar of twee tijd en je moet ook nog heel precies werken.

Het patroon ziet er zo uit, waarbij in elk gaatje een speld komt te staan:

Een paar jaar later is het ding bijna af. De laatste spelden staan er nog in aan de rechter kant. Dit zijn speciale spelden die dunner zijn normale spelden. De randen moeten nog afgehecht worden:

Het eindresultaat zie je hieronder. Elk draadje heeft op een klosje gezeten en vormt nu het kunstwerk. Merk op dat veel detail verloren gaat door de maximale resolutie van foto’s die we hier op DSE mogen gebruiken. Daarom is het resultaat ook een kwartslag gedraaid.

Een detail van de leeuw geeft aan hoeveel werk het is om een stuk kloskant te maken.

Deze kloskant is gemaakt door Lydia Hendriksen met liefdevolle ondersteuning van Wilma Brouwer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *