PSV is AJAX écht de baas

PSV is AJAX écht de baas De eerste landstitel sinds 2018. De tiende in diezelfde reeks sinds 2000. Één meer dan Ajax sinds de eeuwwisseling. En eigenlijk telt statistisch gezien alleen dat laatste feit.

Bij PSV geldt er sportief gezien immers eigenlijk maar één tegenpartij waaraan getoetst, gerefereerd en gedacht wordt. En dat is: de eens almachtige club vol met voetbalpedanterie uit stadstaat Amstelredam.

Alle andere clubs die ooit landskampioen werden: prima. Verliezen van welke club in de eredivisie buiten Amsterdam dan ook: niet fijn, maar ook goed. Had er maar harder gewerkt moeten worden. Sportieve strijd kent nu eenmaal altijd verliezers.

De wedstrijden tussen beide topclubs worden zonder overdrijving tot de toppers van de competitie gerekend. Sommige wedstrijden worden zelfs een klassieker. Zoals in het seizoen 2007/2008, waarin PSV met 6-2 won van Ajax. Deze wedstrijd staat bekend als een van de meest doelpuntrijke en spectaculaire wedstrijden tussen beide clubs

PSV’s eendracht komt vooral tot wasdom in de collectief gevoelde competitie met Ajax. Jaar in jaar uit. En altijd al. Het winnen van de UEFA Cup in 1978 maakte de rivaliteit met de club uit de Hollandse Nederlanden definitief en onweerlegbaar.

Oók daarom komt het aanstaande kampioenschap juist nu zo goed uit.

Want voor wie het niet volgt: het gaat met het Amsterdamse eredivisievoetbal helemaal niet goed. Ruzie, miskopen, mismanagement, chaos én wanprestaties. Treurig. Ongetwijfeld zout in de Ajaxwonden dat juist nú een niet-Hollandse aartsrivaal met de kampioensschaal aan de haal gaat. En extra gegniffel aan de Frederiklaan in Eindhoven.

Definitieve ontworsteling aan de grote reus uit de hoofdstad. Het begin van een nieuw tijdperk in de top van het Nederlandse eredivisievoetbal? Ik mag het hopen.

De stad Eindhoven is onvergelijkbaar met de stad Amsterdam. Historisch gezien en qua nationaal belang en internationale profilering gaat er geen stad boven de hoofdstad.

Maar waar Amsterdam vooral representant is van een groei- en bloeimodel dat de afgelopen eeuwen zeer succesvol bleek, is Eindhoven internationale hotspot waar het om nieuwe samenwerkings- en verdienmodellen gaat.

Netwerkstad Eindhoven gaat een, volgens sommigen weliswaar te, maar welhaast zeker grote sociaal-economische toekomst tegemoet. Amsterdam mag hopen dat het blijft gedijen op faam uit het verleden.

Triple helix en hightech of grachten en bankiers?

Het vertrek indertijd van de top van Philips naar Amsterdam was een voorteken. Het concern totaal heeft er ernstig onder geleden: de rendabele bedrijfsonderdelen bleven fijn in het zuiden. Met álle successen van dien.

Eindhoven: stad van kampioenen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *