Reuring in Eindhoven: Oproep aan Eindhoven365

We kunnen er wel van uitgaan dat de zomer van 2021 naar de vaantjes is door al dat Coronagedoe. Dat willen we allemaal grààg inhalen in 2022, ook in Eindhoven. Hier is ook een taak weggelegd voor de overheid: niet alleen repressie als het moet met avondklokken en lockdowns en politiehonden maar ook even meehelpen om ons leven weer op gang te krijgen als de ellende voorbij is.

Dus werk aan de winkel voor Eindhoven365: Wat gaan ze organiseren voor ons Eindhovenaren? Ehv365 heeft twee jaar niets kunnen organiseren dus er moet ergens nog een pot geld over zijn.

Vroeger:
Laten we eens paar geweldige evenementen de revue laten passeren die we vroeger wel organiseerden in Eindhoven maar nu niet meer. Omdat we vinden dat ze niet meer passen bij onze metropooluitstraling? Deze evenementen straalden rust uit en dat vinden sommigen wat oubollig, maar wij vinden het prima passen bij een ‘provinciestad’ als Eindhoven.

Muziek in het groen – Foto: Rien Valk

Kamermuziek in het Groen:
Op een zondagmiddag met het hele gezin naar het Stadswandelpark en luisteren naar mooie kamermuziek. Een stuk of vijf podia in een aantal tenten en een mooi programma. Je merkte dat de musici er ook veel plezier in hadden. Het publiek zat in het gras te genieten. Zo wil je een zondagmiddag doorbrengen. Jammer dat we dit niet meer mee kunnen maken.

Festival Muziek op de Dommel:
Een heel weekend klassieke concerten op een podium boven de Dommel op de TU/e.
Het bruggetje van het Limbopad staat vol met mensen, de rest zit in het gras. Ze luisteren naar klassieke muziek van grote en kleine orkesten. In 2010 was het Festival te horen op een drijvend podium achter het van Abbe museum. De versie van 2020 ging helaas niet door in verband met Corona.

Eindhovense Jazzdagen:
Een heel weekend overal in de binnenstad goede New Orleans jazzmuziek op openluchtpodia en in cafés. Soms liepen de jazzbands een ‘parade’ door de stad met een meneer met hoge hoed voorop die zwaaiend met een paraplutje de maat aangaf. Er hing een gemoedelijke sfeer, eentje die past bij Eindhoven. Het publiek bestond vooral uit jongere ouderen, met snor en een sjaaltje in plaats van een stropdas en vaak samen met blije mevrouwen. Jammer dat we dit niet meer mee kunnen maken.
Zo willen we het graag in Eindhoven: Tuba Skinny is een amerikaanse band die nog steeds straatoptredens geeft en kijk eens naar de sfeer in de straat.

Eindhoven Culinair:
Voor de muziektent in het Stadswandelpark was vroeger een evenement waar je lekker kon eten. Gewoon ongedwongen van een plastic bordje een gerecht van een sterrenkok eten voor een redelijk bedrag. Dat was leuk! Totdat het werd overgenomen door de brallers en de champagnedrinkers en de net iets te populaire ons-kent-ons typetjes: toen was de lol er van af.

Een variant was een evenement in het stadswandelpark met een groot aantal Foodtrucks die overal in het park stonden waar je ook lekker kon eten. Daar was het net iets te rustig om gezellig te worden. Het heeft wel wat maar moet een beetje aangekleed worden.


Wilhelminaplein:
De rock&roll- en bluesfestijnen op het Wilhelminaplein zijn ook best de moeite waard. Alleen zijn deze evenementen ook net iets te klein opgezet om een goede sfeer te krijgen. Op het Wilhelminaplein wil je toch wel 300 man voor het podium zien staan en niet de 100 die er op zaterdagmiddag stonden.

Wim van Doorne kiosk Stadswandelpark:
Lokale Eindhovense bands spelen nog steeds en krijgen toch een paar honderd man visite bij een optreden in de muziektent. Daardoor krijgen die bands wél sfeer bij hun optredens. wimvandoornemuziekkiosk.nl

Hedde Gij Sonnebrand Bij ?

Inclusieve evenementen voor importeindhovenaren:
Wat zijn leuke buitenevenementen voor onze buitenlandse importeindhovenaren? Daar wordt op dit moment helemaal niets voor georganiseerd. Dat zijn toch ook een paar duizend net-ingeburgerde gezinnen en alleenstaanden die graag een keer de deur uit gaan. En de nederlandse eindhovenaren willen misschien ook wel eens zien waar andere culturen blij van worden. Misschien leren we elkaar dan beter begrijpen.

Menselijke maat:
Het gaat niet om evenementen met tienduizenden bezoekers maar gewoon evenementen met een menselijke maat van een paar duizend bezoekers. Natuurlijk krijgt Guus Meeuwis en carnaval-met-housemuziek en de marathon en housemuziek-met-koninginnedag veel meer volk op de been, maar we zijn niet allemaal twintigers of dertigers. Er mag ook wel eens weer wat georganiseerd worden voor gezinnen met kinderen en opa’s en oma’s met kleinkinderen.

Het probleem bij de bovenstaande evenementen is vaak de Public Relations: hoe bereik je de Eindhovenaren en vertel je ze wat er te doen is. Daar kan een boel aan gedaan worden.

Opdracht:
Geachte lezer, als U nog goede herinneringen aan een evenement heeft, laat ons dat dan even hieronder weten.

Geachte Eindhoven365, wij wachten met spanning op jullie initiatieven!

Een reactie

  • Rien Valk

    Leuk en inspirerend bericht Wim!
    Een paar stippen aan de horizon helpen vast mee om de strijd tegen het corona virus beter vol te houden.

    Ik kan me nog een Eindhoven culinair herinneren waar ik deze oestermeisjes fotografeerde en je de oesters per stuk kon kopen.
    Vooral leuk voor diegenen die nog nooit een oester geprobeerd hadden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *