Rik Thijs en de Groene link

Ik heb hem nooit ontmoet en toch is hij al jaren in mijn leven: Rik Thijs. Een voorbeeld van een man met een missie en dat waardeer ik van iedereen die daar vervolgens ook werk van maakt. Zijn partij is niet per definitie de mijne, maar wethouder Thijs zette me nu toch op een spoor waar mijn hart sneller van ging kloppen.

Groen
Woensdagochtend heeft Rik Thijs het Clausplein bezocht om er officieel het laatste kratje te laten zakken in een veldje vol kunststof kratten. Op die plek moet in de aankomende maanden een groenzone ontstaan die niet alleen groen oogt maar ook koelt doordat de aan te leggen strook water vast gaat houden, en veel ook!

835.000 euro
Ook nu ben ik verbaasd over de kosten van de aanleg van het geheel. Zo’n 335.000 euro aan Eindhovense belastinggeld gaat er in dit project zitten. De overige 500.000 euro, zo lazen we in het Eindhovens Dagblad van vandaag, komt van het rijk en de EU. Best een behoorlijk bedrag als je het allemaal bij elkaar optelt.

Flexibele begroeiing
Om maar meteen vergissingen te voorkomen: ik doel met de term ‘flexibele begroeiing’ niet op een wisseling van de vegetatie, want dat zal waarschijnlijk niet regelmatig nodig zijn. Nee, met flexibel is de aard van de bomen en struiken bedoeld. Het waait aanhoudend op het Clausplein en behoorlijk ook, het is mede daardoor dat ik er zelf altijd zo snel mogelijk weer afscheid van neem. Het groen moet niet omwaaien of van de pot gerukt raken. Die wind kan hoe dan ook een verstorende factor blijken, maar dat zal de toekomst leren.

Beter één boom in de bak dan tien in de lucht

Links Groen
Waar ik écht enthousiast van werd is de keuze voor een aannemer die op een bijzondere manier aandeelhouderswaarde van het bedrijf heeft weten te vertalen naar meerwaarde voor het eigen personeel. Donker Groep geeft medewerkers die een jaar of langer in dienst zijn de mogelijkheid aandelen in het bedrijf van hun werkgever te verwerven. Driekwart van het aandelenpakket is inmiddels in handen gekomen van zo’n honderd van de achthonderdvijftig werknemers.

GroenLinks
Het is waarschijnlijk geen toeval dat de Donker Groep deze klus heeft mogen uitvoeren. De landelijk opererende club, oorspronkelijk afkomstig uit Sneek, staat in de top 3 van ondernemingen in de groenbranche. Ik hoop dat GroenLinks in Eindhoven erin zal slagen om zich ook de twee gezichten aan te meten die Donker Groep* weet te combineren: als (markt)partij floreren met meerwaarde voor ‘de inwoners’ van de onderneming.

Lokale tak
Wethouder Thijs van de Eindhovense tak mag het met zijn partij best eens hebben over de profilering. Niet omwille van mij maar omwille van een hogere betrokkenheid van Eindhovense burgers bij de doelstellingen van zijn partij. In mijn beleving is Thijs’ club vooral bezig met de Groene Revolutie en te weinig met sociale democratie (Links). Daar ligt een kans, net als in die lege kratten aan het Clausplein.

*Valt u ook op dat Groep ook gewoon als Groep kan worden geschreven en niet direct verengelst is naar Group? Mooi!

Meer lezen over die andere keuze van de Groen Groep? .

Personeel bezit gros van aandelen Groen Groep ( Leeuwarder Courant, 26 september 2019 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *